Újabb funkciókkal bővül majd a Twitter eszköztára a nem hiteles vagy szándékosan félrevezető információ szűrésére.

A Twitter azon dolgozik, hogy kiterjessze a félrevezető vagy hazug tartalmú üzenetek felcímkzését: egy új, egyelőre nem publikus funkció egy felugró figyelmeztetést küldene a felhasználóknak, amikor ajánlani (lájkolni) akarnak egy előzőleg megtévesztőnek minősített tweetet. Ennek célja elvileg nem az, hogy megakadályozza az ilyen üzenetek bejelölését, csupán lelassítja valamelyest a folyamatot, hasonlóképpen a minősített tartalmak újratweeteléséhez, ami ugyancsak pop-up formában hívja fel a figyelmet a meg nem erősített vagy félrevezető információra.

Az eszközt a Twitter applikáció kódjában fedezte fel egy kóvisszafejtéssel (reverse engineering) foglalkozó felhasználó, és ha hivatalos tájékoztatás egyelőre nincs is a dologról, az mindenképpen beleillene a társaság által az elmúlt időben hozott intézkedések sorába. A Twitternél, szemben más közösségi hálózatokkal, az idén már a korábbinál keményebben lépnek fel az ilyen megnyilvánulásokkal szemben, és a lassan megszokott jelzésekkel vagy fact-checking hivatkozásokkal párhuzamosan állítólag más figyelmezetőt megoldásokat is tesztelnek.
 

forrás: Jane Manchun Wong @ Twitter


A legújabb funkció minden bizonnyal arra szolgál, hogy lehetőséget adjon lehiggadni és átgondolni a döntéseket, ami talán tovább erősíti az olyan korlátozások hatását, mint például a megosztani kíván tartalomra való átkattintását és megtekintését kikényszerítő funkció. Mindezzel párhuzamosan a szolgáltató az amerikai elnökválasztás kapcsán is új szabályokkal jött ki: nem csak a figyelmeztetéseket tette hangsúlyosabbá, de a politikai szereplőkre vonatkozó előírásokat is szigorította, legyen szó a jelöltekről, a kampánystábok tagjairól vagy a bizonyos feltételeket kimerítő politikai véleményformálókról.

Ahogy október végén írtuk, a Twitter aaz elvártnál kevesebb új felhasználót szerzett a legutóbbi negyedévében, és a befektetőknek szóló figyelmeztetést is kiadott róla, hogy az elnökválasztási kampány hajrája kedvezőtlen hatással lehet a hirdetési forgalmára nézve. Mindez a cég részvényeinek majdnem azonnali, 17 százalékos zuhanását hozta magával, és az árfolyam azóta sem kapaszkodott vissza a negyedéves eredmények bejelentését megelőző szintek közelébe.

Nemsokára Trump is kipróbálhatja magát egyszerű felhasználóként

A választások kapcsán egyébként sokan azt tárgyalják, hogy mi lesz a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump fiókjával, aki várhatóan január 20-ig élvezi majd a világ vezetőinek járó "world leader" privilégiumokat a Twitteren, és akit ezek nélkül valósznűleg már kizártak volna a platformról – az álhíreknek járó figyelmeztető címkét például ő is már több ízben megkapta a saját tweetjei alatt, legelőször idén májusban, amikor legelőször állított teljesen nyilvánvaló valótlanságokat a levélszavazás témájában.

A "world leader" státusz egyik velejárója, hogy a Twitter sok esetben nem távolít el olyan bejegyzéseket, amelyeket a mezei felhasználók esetében törölne a felhasználási szabályok megsértésére hivatkozva, sőt esetleg a hozzáférésüket is szankcionálná. A szolgáltató ehelyett csak tájékoztat róla, hogy az üzenetek megsértették ugyan a szabályokat, de mégis publikusak maradnak, mivel a szolgáltató álláspontja szerint az ilyen személyiségek minden megnyilvánulása közérdeklődésre tart számot.

Trumpnak a különféle címkék begyűjtése mellett így is sikerült összehoznia azt a bravúrt, hogy a Twitter törölje néhány megosztását és megjegyzését, amiből elvileg az következik, hogy ebben a tempóban január végén a fiókján is gyorsan lehúzhatja majd a rolót. Jogvédő szervezetek viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a választások környékén egy nagy csomó szabálysértő tweetet úgy törölt a Twitter, hogy azok valamilyen formában Trump üzeneteire reflektáltak, így felmerül a kérdés, hogy ilyen összefüggésben mennyi értelme van az egyes személyekre kiterjesztett védettségnek.

Hirdetés
Közösség & HR

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.