Olyan nyílt forráskódú adatelemző technológiát fejleszt, amellyel az eddigieknél nagyobb mennyiségű adatot lehet gyorsabban elemezni.

Az IBM az utóbbi hetekben számos fejlesztőt vett vett fel új San Francisco-i technológiai központjába, ahol a Kaliforniai Egyetemmel közös Spark szabad szoftver projekten dolgozó csapatot bővítette. A Spark szoftverrel sokkal gyorsabban lehet majd hatalmas mennyiségű adatot elemezni, mint egyéb ilyen rendszerekkel, beleértve a manapság széles körben használt Hadoopot is – olvasható a Bloomberg tudósításában.  

Szakértők szerint a Spark javítja az adatfüggő alkalmazások teljesítményét, és egyszerűbbé teszi a az adatokon alapuló intelligens alkalmazások fejlesztési folyamatát is. Bár a San Francisco-i fejlesztőközpont teljes létszámát 300 főre tervezték, a nyílt forráskódú adatelemző technológiával összefüggő projekteken világszerte mintegy 3500 mérnök dolgozik majd az IBM-en belül.  A terv az, hogy a Sparkot integrálják az IBM analitikai és e-kereskedelmi platformjába, magát a szoftvert pedig az IBM felhőrendszerén a Bluemixen akarják szolgáltatásként piacra dobni – írja a Fortune magazin. (A Bluemix platform tavaly ősz óta érhető el élesben.)

Az IBM a projekt részévé teszi saját SystemML elnevezésű gép tanulás technológiáját, Spark machine learning képességeinek a továbbfejlesztésébe pedig bevonja a Databricks nevű startupot is. A cég, melyet a kalifonriai Berkeley Egyetem oktatói és kutatói alapítottak, elsősorban az ún. zero-management igényű adatelemzési felhős platform megteremtésén dolgozik.

Több mint egymillió adattudóst és mérnököt képeznek

Az IBM vállalja, hogy több mint egymillió adattudóst és mérnököt képez ki a Spark használatára oktatási partnerei, az AMPLab, a DataCamp, a MetiStream, a Galvanize és a Big Data University MOOC bevonásával.

Az IBM-nek a nyílt forráskódú projektekkel kapcsolatos erőfeszítései, mint amilyen a Apache licencelésű Spark is, már a múltban is igen gyümölcsözőnek bizonyultak. Mint ismert az amerikai nagyvállalat kezdetektől támogatta a Linux operációs rendszer és az Eclipse Java fejlesztő eszköz terjedését. A mostani lépésével fő célja, hogy növelje az adatelemzési projektekből származó bevételeit, és minél több mérnököt nyerjen meg az IBM-es fejlesztő eszközök használatához.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.