Elsőként a győri Széchenyi István Egyetemmel kötött komplex együttműködési megállapodást Magyarországon a Huawei. Egy 300 ezer dollár értékű szuperszámítógépet is ad a felsőoktatási intézménynek.

Öt évre szóló együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies Hungary a kisalföldi egyetem távközlési és infokommunikációs képzésének fejlesztésére. A vállalat a gépészmérnöki, informatikai és villamosmérnöki karon folyó távközlési- és informatikai képzést a következő 5 évben mintegy 100 millió forint értékben támogatja. Ennek részeként az felszereltek egy a kutatás-fejlesztést segítő, mitegy 300 ezer dollár értékű szuperszámítógépet is tartalmazó labort, valamint elindították a Huawei Akadémiát. Ilyen szuperszámítógépet nemrégiben egy lengyelországi egyetem is kapott a kínai cégtől.

Közös M2M és IoT kutatási programokat terveznek

Az együttműködés nem csak eszközök adományozásra terjed ki. Megállapodtak a BSc, MSc és PhD hallgatók közös szakirányú továbbképzésében, szakmérnök képzés indításában, sőt a Huawei beszáll a duális képzésbe is. Emellett lesznek közös kutatás-fejlesztési programok, melyekbe további partnereket vonnak be. A K+F fő iránya a machine-to-machine (m2m) kommunikáció és  az Internet of Things (IoT), valamint a hálózatmenedzselés lesz.

’’A Huawei hosszú távú magyarországi jelenléte szempontjából elengedhetetlen az egyetemi háttér – mondta Karish Cui, a vállalat technológiai igazgatója. A 60 milliárd dollár éves bevételű, ma már 170 ezer főt foglalkoztató Huawei számára évről évre fontosabb az európai piac, aminek az ellátásában fontos szerep jut Magyarországnak. Itt működik a Kínán kívüli  legnagyobb gyártási és logisztikai központja, több mint 600 magyarországi beszállítóval dolgoznak együtt, közvetlenül és közvetve mintegy 2500 főnek adnak munkát. A magyar központból irányítja a térségi logisztikai és gyártási, a viszáru, alkatrész és szerviz tevékenységet. Itteni befektetéseinek az értéke eléri a félmilliárd dollárt, ami az egyhatoda a kínai cégek által Magyarországon befektetett tőkének.  

Marketinget is érdemes tanulni egy világcégtől

A megállapodás hivatalos győri aláírásán jelen volt Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, aki azt javasolta a felsőoktatásba jelentkezőknek, hogy olyan intézményt válasszanak maguknak, ahol erősek a vállalati kapcsolatok. Az államtitkár kívánatosnak tartaná, hogy az együttműködés ne csak az informatikusképzésre fókuszáljon, hanem a hallgatók marketinget is tanuljanak a világcégektől.

Karish Cui (b), Kara Ákos és Földesi Péter (j) a megállapodás alárírása után

Földesi Péter, az egyetem rektora kihangsúlyozta, hogy a most aláírt megállapodás keretében elsősorban nem hagyományos pénzbeli segítséget, támogatást, hanem fejlesztést, gyakorlati tudást várnak a Huaweitől. Az egyetem először az autóipar (Audi) felé nyitott, most jutottak el az infokommunikációhoz, de maga a járműipar és a távközlés is egyre közelebb kerül egymáshoz.

Kínába szerveznek tanulmányutakat

A Huawei különféle formákban már évek óta részt vesz a hazai felsőoktatás támogatásában, az elmúlt öt évben több mint 200 millió forintot fordított ilyen célra. Elsőként 2011-ben egy 30 millió forint keretösszegű, 2015-ig szóló ösztöndíjprogramot indított, amelybe két hazai felsőoktatási intézményt vont be. Ennek keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tíz, a Corvinus Egyetemen pedig öt hallgatónak biztosítottak évi 2000 dollár értékű ösztöndíjat.

Legalább ilyen népszerű a 2019-ig folytatódó másik program a Seeds for the future elnevezésű nemzetközi gyakorlatorientált tehetséggondozó képzés, aminek során egyetemi hallgatók és oktatók tanulmányozhatják a távol-keleti cég székhelyén a legfejlettebb távközlési technológiákat. A program idei fordulóját most hirdették meg, a háromhetes kínai tanulmányútra az ország valamennyi felsőoktatási intézményeiből jelentkezhetnek távközlési- és infokommunikációs tanulmányokat folytató hallgatók.

(Fotó: Krizsán Csaba)

Piaci hírek

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.