Egy globális felmérés szerint Svájcban visznek haza a legtöbbet a programozók, azonban más megközelítésben Pakisztán a legjobb hely.
Hirdetés
 

Az informatikusok jól keresnek. Legalábbis a közvélekedés szerint. A Bloomberg által összegyűjtött adatokból ez a vélelem megerősítést nyer, ám egyes országok között óriási differenciákat látni, ráadásul nem egy helyen még az adott ország átlagbérét sem keresik meg a programozók, informatikai mérnökök.

Svájci csúcsok

Az alábbi termetes táblázat talán legnagyobb érdeklődésre számott tartó adatsora az egyes országokban elérhető éves fizetést (ezer USD-ben) mutatja a mediánérték szerint. Ez az érték a statisztikában azt a számot jelenti, amely középen helyezkedik el a nagyságrendbe rendezett adatsorban. Ebből a megközelítésből egyértelműen a svájcban dolgozó IT-s szakemberek a nyerők, hiszen az éves közel 105 ezer dolláros fizetés még a második helyezett Norvégiához képest is lényegesen magasabb.

Az idén májusban zárult adatgyűjtés egy év számainak átlagát sűrített egyetlen adatba. Ezek alapján Magyarország meglehetősen hátul kullog a vizsgált ötven ország listáján. Itthon 19 300 dollárnyi bruttó fizetésre, azaz jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából havi 390 ezer forintos javadalmazásra számíthatott a közelmúltban egy középen elhelyezkedő informatikus.

A sereghajtók között találjuk többek között Pakisztánt, Romániát és Indiát. Nem véletlen tehát, hogy az utolsóként végzett ázsiai országból látja el sok globális vállalat például a technikai segítségnyújtást biztosító call centeres tevékenységét.

Bensőséges viszonyok

Az adatsorok azonban egy másik, érdekes összehasonlításra is lehetőséget adnak. Ha az IT-s fizetések mediánját az adott ország átlagos bérszínvonalával állítjuk párba, akkor az nagyjából pontosan jelzi, hol milyen státuszt élveznek az informatikusok. Meglepő, de nem egy térség van, ahol a normális IT-s javadalmazás nem éri el az átlagbérek összegét.

Ezek egyike például az előző lista élén emlegetett Norvégia, ahol hiába keresnek nagyon sokat a programozók, országos szinten ez mégsem elég a kiemelkedő keresethez, sőt az átlagbér alig 82 százalékát jelenti. Érdekes hely még Kuvait, ahol a rendkívül magas, bő 46 ezer dollárnyi átlagos javadalmazás mellett a programozók alig több mint 25 ezer dollárra számíthatnak évente. Románia itt is a legrosszabbak között van, hiszen nem elég, hogy alapból nem kapnak sokat az IT-s szakemberek, de ráadásul mélyen el is maradnak az országban elérhető átlagjövedelemtől.

Hazánkban, ahol becslések szerint jelenleg is 10 ezer betöltetlen állás van, az IT-s szakembereket jobban megbecsülik. A vizsgált időszakban az átlagbérhez képest körülbelül másfélszer magasabb fizetést remélhettek az informatikusok. Ennél is nagyobb becsben tartják a szektor képviselőit például Pakisztánban vagy Indiában. Előbbi esetében öt és félszer, utóbbi országban közel négyszerannyit kapnak az IT-sek, mint egy átlagos dolgozó. Azaz ezekben a térségekben ugyan relatíve kicsi a fizetés, de az ottani viszonyokhoz, árszínvonalhoz képest még mindig kiemelkedő lehetőséget biztosít az informatikai szakértelem.

IT-s fizetések a világban | Create Infographics
Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.