Új dimenziót nyithat a versenysportban a sportszakmai informatika: irány az A csoport! A Cisco Hyperflex egyik legnagyobb sikersztorija lehet a hazai jégkorong sportban való alkalmazása.

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) nemrég állt át egy új informatikai rendszerre, amelynek alapja a Cisco Hyperflex infrastruktúrája, és amelyben a sportág nemzetközi előmenetelének kulcsát látja. A várakozások szerint – részint a fejlesztésnek is köszönhetően – akár már a következő években tartósan az A csoportos hokinemzetek közé kerülhet Magyarország.

Nem túlzás azt állítani, hogy a hiperkonvergens infrastruktúra fényévekkel fiatalította meg a Magyar Jégkorong Szövetség technológiai berendezkedését. A váltást az MJSZ szervezeti, illetve a sportág organikus fejlődése indokolta, és az a törekvés, hogy új utakat nyissanak a magyar hoki és a játékosok fejlődése előtt. Az elmúlt tíz évben sokszorosára nőtt a szervezet létszáma és így a feladatok is jóval sokrétűbbé váltak. Ez tette szükségessé egy olyan sportszakmai informatikai rendszer bevezetését, amelyben az MJSZ az összes játékos teljesítményére vonatkozó adatot tárolja, és a nézők, a szponzorok, partnerek kiszolgálásával kapcsolatos feladatokat is könnyedén ellátja. A radikálisan megnövekedett adatforgalom – ami a játékosok adatai mellett a videós és képi tartalmakat is magába foglalja –, heti szinten több terabájtra nőtt, ami önmagában új kihívások elé állította a Magyar Jégkorong Szövetséget.

Az MJSZ korábban egyetlen PC-szervert használt minden back office és front office alkalmazás (pl. levelezés) kiszolgálásához. Ez az informatikai háttér a megváltozott igények kiszolgálásához azonban már nem volt kellően korszerű, és a fejlődés lehetőségét sem hordozta magában. A Cisco Hyperflex teljesítményben több tízszeresét tudja nyújtani a korábbi megoldásnak, emellett redundancia tekintetében, mentési kapacitásban, valamint az egyéb funkcionalitások terén is jóval hatékonyabb megoldást jelent.

Milyen infrastruktúra kell egy sportszervezetnek?

A Cisco Hyperflex olyan all-in-one infrastruktúrát biztosít az MJSZ számára, amely rugalmas – szinte bármilyen szoftveres alkalmazással bővíthető –, kellő teljesítménnyel rendelkezik nagy mennyiségű adat tárolására, biztosítja az adatok biztonságos, privát kezelését on-premise, ezáltal a különféle szabályozásoknak való megfelelést is – mint a sportszakmai vagy adatvédelmi (GDPR) szabályozások, továbbá az üzemeltetése nem igényel különleges szakértelmet, helyi IT üzemeltetői csapatot vagy speciális körülményeket.

"A hiperkonvergens megoldásokkal úgymond lehoztuk a felhőt a telephelyre. Egy olyan szervezet, mint a Magyar Jégkorong Szövetség, amely nagy mennyiségű szenzitív adatot kezel – ideértve a sportolók alapadatait, egészségügyi és mozgásadatait, de akár az edzések vagy mérkőzések videóit, statisztikákat is –, nem engedheti meg magának, hogy akárhol tárolja ezeket az információkat. A felhő egyszerűen nem opció" – mondta Strausz János, a Cisco adatközponti megoldások értékesítési vezetője. "A telephelyi biztonság igénye mellett ugyanakkor a rugalmas infrastruktúráról sem kell lemondani. A hiperkonvergens rendszerekben szinte korlátlanul telepíthetünk az iparági, vagy épp sportszakmai igényeinknek megfelelő szoftvereket – legyen az egy videó streaming vagy egy az eredmények értékelésére szolgáló elemző alkalmazás."

Szabályozott külső és belső adatmegosztás

A Jégkorong Szövetség elsődleges célja a technológiai váltással az volt, hogy az adatok a kizárólagos kezelésébe kerüljenek, illetve a korábban külsőleg hostolt szoftveres alkalmazásokat teljesen új kiszolgálókra cserélhessék egy rugalmas infrastruktúrára építve, (ideértve a szórakoztató elektronikai, videó- és hangtechnikai megoldásokat, de az MJSZ tervezi egy új, modernebb ERP-rendszer bevezetését és saját alkalmazások fejlesztését is). Így esett a választásuk a Cisco Hyperflex 3.5-re, ami "dobozos" megoldásként képes nagy mennyiségű adat tárolására, kezelésére. Emellett az MJSZ szinte korlátlanul építhet sportszakmai igényeinek megfelelő szoftveres alkalmazásokat.

Professzionális jégkorong álmok egy dobozban

A Cisco Hyperflexnek köszönhetően a külső adatmegosztásban látványos előrelépést jelentett, hogy a központi vezérlés révén az MJSZ képes az ország különböző pontjain lévő csarnokokban egy időben ugyanazt a tartalmat megjeleníteni. Így ha például a mérkőzés szünetében reklámot szeretne kitenni, akkor nem szükséges külön-külön hardvereszközök kihelyezése, USB portok hordozása vagy különféle tárhelyekre való letöltések. Automatizálni lehet a zenék időzítését és a LED-falakon való szponzorációs megjelenítéseket. Ehhez megfelelő sávszélesség, tárhelykapacitás, menedzsmentrendszer szükséges, amit a szövetség saját maga tud üzemeltetni.

Az új technológiai megoldások segítik a szponzorok és újságírók kiszolgálását is: előbbi azt nézi, hogy látszott-e a palánkreklám, felvették-e az adott mezt a játékosok, a nyilatkozófalon ott volt-e a logó. A képi anyagokhoz, felvételekhez a szponzor saját maga is hozzáférhet, nem szükséges külön elküldeni számára, hanem tudja, hogy a mérkőzés után pár órával azok felkerülnek egy mappába. Ugyanígy az újságírók friss tartalmakat találhatnak maguknak, nem kell külön kérniük csapatképet vagy videót egy-egy akciójelenetről.Ma már a hokiban fejlett országokban videófelvételek alapján olyan statisztikákat készítenek, amelyek mérik, hogy egy-egy játékos milyen mozgási energiával milyen mozgássorokat hajtott végre egy edzés vagy mérkőzés során, le lett-e korcsolyázva a tervezett ív, vagy hogy mennyit gyorsult. A Cisco Hyperflex infrastruktúrára támaszkodó, a jövőben bevezetendő fejlett szoftveres megoldások segítségével ez a magyar játékosok és edzők számára is elérhető lehet, így fontos motivációs tényezővé léphet elő.

Például azáltal, hogy egy korábbi edzés vagy egy másik csapat mérkőzésének felvételét az edző a központi infrastruktúrán fel tudja dolgozni, ki tudja vágni belőle a videórészleteket, amelyek hibákat mutatnak, és a következő edzésen akár egy streaming megoldással 2 perc alatt meg is tudja osztani. Így a játékosok már eleve felkészülten érkeznek az edzésre, tudják előre, mit fognak gyakorolni, az edzőnek pedig nem szükséges hosszasan elmagyarázni, milyen technikai pontokat kell javítaniuk a játékosoknak.

Emellett a további tervezett fejlesztések keretében a különféle testre helyezett szenzorokon keresztül olyan egészségügyi adatok gyűjtése is lehetővé válhat, amelyek szintén az edzésmunkát, a fejlődést tudják elősegíteni. A mozgási, az egészségügyi és a képi adatokból álló big data adatbázisból a szövetség további statisztikákat tud készíteni. A technológiának köszönhetően olyan előrelépést tehetnek a játékosok, az edzők és a teljes jégkorong prémium, ami korábban nem volt lehetséges.

Bejutni a nemzetközi élvonalba

Az MJSZ szerint a technológiai fejlesztések révén szakmailag és üzletileg is jobban tud fejlődni a magyar hokisport. Ezt pedig nézőszámban és szponzorszámban lehet mérni. "Szeretnénk eljutni arra a szintre, hogy Magyarország stabilan A csoportos mérkőzéseket tudjon játszani, és ezek a technológiai megoldások ezt segítik elő. A válogatottak képzése és nemzetközi lehetőségeinek megnyitása mellett az is célunk, hogy az érdeklődést növeljük az egyéb felnőtt- és az ifibajnokságok iránt, hogy ne csak a hokianyukák és hokiapukák menjenek le egy mérkőzésre. És persze hogy ne jelentsen problémát, hogy a néző egyáltalán látja-e a korongot" -– mondta Sipos Levente, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára. "A Cisco Hyperflex infrastruktúrájára támaszkodva olyan technológiailag fejlett környezetet tudunk kiépíteni minden csarnokunkban, ami igazi 21. századi sportélményt nyújt bárkinek, legyen az egy igazi hozzáértő rajongó, vagy egy a hokisportban kevésbé jártas néző."

Azon játékosok számára, akik más országokban is játszanak, vagy külföldön szeretnének játszani, sokat számít, hogy a több gigabájtos USD-kulcsokon lévő portfóliójukat úgy tudják kivinni és bemutatni, hogy az tartalmazza az önéletrajzukat és a best-of 10 játékpercükön kívül azt is, hogy az elmúlt 10 évben milyen eredményeket értek el, milyen statisztikáik, mozgási és egészségügyi adataik voltak.

A fejlettebb hokikultúrákban – mint Kanada, Svájc, az Egyesült Államok vagy Oroszország – ez már nem újdonság. A nemzetközi edzők természetszerűen keresik ezeket a technológiai megoldásokat, és ezek alapján ítélik meg a játékosokat. Nincs hónapokig tartó casting vagy mérkőzés bejátszás. Az adatok magukért beszélnek. És mivel az adatok a telephelyen, zárt rendszerben kezelődnek, nem hamisíthatóak, nem manipulálhatóak.
 

A Cisco Hyperflex infrastruktúrája ingyenes demóban kipróbálható, amelyben szakértő segíti a lehetőségek személyes felfedezését. A Cisco Hyperflex webináriumból pedig még többet megtudhat a megoldás használatáról.

Cloud & big data

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.