A brit fintechnek már most is több mint 10 ezer magyar ügyfele van. Egy év alatt tízszereznék a számukat.

Egy hónapon belül hivatalosan is belép a magyar pénzügyi piacra az egyik legígéretesebb fintech, a brit Revolut. A céget mindössze három éve alapították, de már 1,5 millió ügyfelük van, köztük 12 ezer magyar. Bár tavaly ősz óta folyik a banki licenckérelmük elbírálása, a Revolut nem klasszikus bank, hanem olyan pénzügyi szolgáltató, amely prepaid kártyáira több szolgáltatást csomagol össze. Eddig elsősorban a devizák közti átváltás miatt voltak sikeresek, mivel bizonyos összeghatárig lényegében ingyenessé tudták tenni az átváltás. Emellett azonban folyamatosan fejlesztenek hiteltermékeket is.

A cég eddig is nagyon gyorsan növekedett. A Portfoliónak Andrius Biceika, a cég terjeszkedését koordináló országmenedzserek vezetője, azt állította, hogy már jelenleg is havi 1,5 milliárd dollárnyi tranzakció fut át a Revoluton, és a volumen havi 10-20 százalékkal növekszik. Ennek köszönhetően a tavaly decembert már nullszaldóval zárták.

Mindenben megtalálják az olcsóbb utat

A brit fintech a klasszikus utat követte: egy szolgáltatásra talált olyan megoldást – ahogy a holland WeTransfer is –, amely sokkal olcsóbbá teszi a felhasználónak az adott pénzügyi terméket. Létrehozott egy olyan prepaid kártyát, amire pénzt utalva a devizák közötti átváltási költséget megspórolhatjuk. Tavaly nyár óta a bitcoint is támogatja a platform, amit ősszel több más kriptovalutával is bővítettek (decemberben jelent meg benne a litecoin- és az ether-támogatás).

De a Revolut nem állt meg ennél. Kártyájához kínál egy sor kiegészítő szolgáltatást: többek között olcsó utas- és készülékbiztosítást, személyes pénzügyi menedzsmentet (PFM), igaz, csak a Revolut-kártya költéseit követi nyomon. Emellett folyamatosan bővítik hiteltermékeit.

A fejlett technológiai háttérre építve minden termékét olcsóbban tudja kínálni, mint a hagyományos pénzintézetek. Az ügyfélszolgálat egy részét például mesterséges intelligenciára épülő chatbottal oldják meg. A Rita nevű chatbot a felhasználói megkeresések harmadát tudja kezelni – állította Biceika a Portfoliónak.

Eddig is lehetett használni itthon

Bár a szolgáltatás eddig is használható volt itthonról, számos hátránnyal járt a magyar ügyfeleknek, hogy a szolgáltató hivatalosan nem volt jelen az országban. Leginkább az, hogy a kártyát csak a SWIFT-rendszeren keresztüli utalással, a forint más devizába történő átváltása után lehetett feltölteni, aminek így elég magas volt a költsége. Ez a jövőben országon belüli forintutalássá egyszerűsödik, sőt forintalapú számlát is lehet majd nyitni a kártyához.

Ha lesz kellő számú felhasználó – Biceika 100-200 ezer ügyfélről beszélt – akkor az további pozitívumokat hoz a magyar ügyfeleknek: például magyar nyelvű appot, weboldalt, és magyar nyelvű chatbotot is. (A Rita egyelőre kizárólag angolul ért.) Ha sikerül hozniuk a terveket, akkor ezeket a fejlesztések hamarosan meglépheti a cég: Az év végig a cél 100 ezer ügyfél.

Ha a Revolut megszerzi a banki licencet, az tovább növelheti a szolgáltatásai iránti bizalmat. Ügyfelei banki ügyfelek lesznek, akiket például megillet 100 euróig a betétbiztosítás. Emellett bővítheti a hiteltermékeit. Középtávon elsősorban a személyikölcsön-piacon látnak lehetőséget a hagyományos banki személyi kölcsönöknél sokkal olcsóbb termékekkel. Szintén a középtávú tervek között szerepel befektetési termékek kialakítása.

Piaci hírek

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.