A SpaceX vezérigazgatója Föld körüli pályára állított obszervatóriumokkal szerelné le a Starlink műholdcsordája miatt háborgó csillagászokat.

Musk az US National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (praktikusan az amerikai tudományos akadémia) egyik bizottságának videokonferenciáján beszélt róla, hogy a jövőben szívesen együttműködne a csillagászokkal a világűr mélyebb felfedezésében, ami egyebek mellett az exobolygókról készített tisztább felvételeket jelentene. A (természetesen) Zoom alapú bizottsági ülésen kiderült, hogy mindezt az űrbe telepített teleszkópok révén valósítaná meg, amelyek a most használt eszközök arányaihoz képest kifejezetten nagy méretűek lehetnének.

Az ülésre a következő évtizedre szóló áttekintő folyamat részeként került sor, amelyben a NASA és más kormányügynökségek, illetve a meghívott tudósok próbálják meghatározni a csillagászati és asztrofizikai kutatások prioritásait. Musk meghívásának apropója a sokat emlegetett Starlink globális műholdas internetszolgáltatás és az ahhoz tartozó infrastruktúra, amely a tervek szerint alsó hangon 12 ezer műholdból fog állni, és amelyhez több mint 400 mesterséges égitestet már pályára is állítottak.

A rendszerrel kapcsolatos egyik fenntartás, hogy az szabad szemmel is látható műholdaknak katasztrofális hatása lehet a csillagászati megfigyelésekre. A csillagászok szerint ezek a számosságuk miatt teljesen elvakíthatják a teleszkópok érzékeny kameráit, és a felvételeken a fényt visszaverő eszközök egy radírhoz hasonlóan üres csíkokat húzhatnak az égboltra – szerintük a dolog akár azzal is járhat majd, hogy megakadályozzák  a Földre veszélyt jelentő égitestek észlelését.

Ahogy korábban írtuk, az ügyben megszólaló csillagászok szerint a műholdak fényességét akár a század részére is le kellene csökkenteni, hogy egyáltalán lehetőségük legyen a megfelelő szotfveres technikákkal értékelhető módon feljavítani a felvételeket. A SpaceX válasza minderre egy olyan kísérleti objektum felbocsátása volt, amelyet különleges sötétítő bevonattal láttak el, hogy a jelenség szempontjából lényeges elemei sokkal kisebb mértékben verjék vissza a Nap fényét.

Fegyverszünetet ajánlanak a csillagászoknak

Korábban Musk arról beszélt, hogy a mesterséges égitesteknek nem lesz hatása a csillagászok munkájára, de korrekciós intézkedéseket ígért arra az esetre, ha mégsem neki lesz igaza. A SpaceX alapítója most mindenesetre már a "VisorSat" nevű holdakról beszélt, amelyeket az említett bevonattal ellátva állítanak Föld körüli pályára, és beszámolója szerint a későbbiekben felvitt szatelliteket már alapértelmezett módon ellátják majd a becsillanást akadályozó megoldásokkal.

Musk ezúttal odáig is elment, hogy szükség szerint további lépésekre is hajlandóak, sőt úgy fogalmazott, hogy utólag kicsit bután érzik magukat, tekintettel a a probléma megoldásának egyszerűségére. A konferencián egyébként megerősítette, hogy a Starlink ideális esetben 20-30 ezer műholdból állna, ha a kívánt lefedettséget és a megfelelően alacsony késleltetésű szélessávú internetszolgáltatást akar biztosítani. A SpaceX az illetékes hatóságoknál 40 ezer műholdat próbál engedélyeztetni.

A kedélyek megnyugtatására Musk bedobta egy "bolygó-képalkotó megfigyelő egység" ötletét is, amelynek létrehozásában a SpaceX is részt venne. Itt Föld körüli pályára állított, óriási teleszkópokról lenne szó, amelyek a Starlink holdak pályájának körülbelül 328-580 kilométeres magassága fölött működnének, és nem így hatékonyságukat nem befolyásolná a Starlink vagy más megakonstellációk. A SpaceX vezetője szerint a cég következő generációs Starship rakétái már néhány éven belül rendszeresen repülhetnek, és hozzájárulhatnak az ilyen telepítések gazdaságos megvalósításához.

Musk a beszámolók szerint egy viccel támogatta meg a dolgot, amely szerint az egészben az motiválja, hogy kiderüljön, valóban egy számítógépes szimulációban élünk-e – ahhoz azonban, hogy legalább elképzelni sikerüljön más bolygókat, sokkal jobb renderelésre lesz szükség. Magáról a Starlink rendszerről nem sokkal korábban már kiderült, hogy a szolgáltatás első, zárt tesztjét már néhány hónapon belül megkezdik, miközben ez alatt az idő alatt megháromszoroznák a már pályára állított Starlink műholdak számát is.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.