A pillanatok alatt két, három vagy akár hat kisebb drónra szétváló szerkezetet is a juharmag egyedi szerkezete inspirálta, hasonlóan néhány korábbi fejlesztéshez.

A South China Morning Post a hétvégén számolt be egy új katonai drón kifejlesztéséről, ami képes gyorsan, még a levegőben két, három vagy akár hat különálló egységre válni, rajokban támadva az ellenséget. A Nankingi Repülési és Asztronautikai Egyetem tudósai által alkotott szerkezetet állítólag a juharfa magjának szerkezete ihlette őket, és szokatlan formájuk ellenére hatékonyabban repülnek a hasonló méretű, többrotoros drónokhoz képest. A szerkezeteknek egyetlen pengéjük van, és képesek kommunikálni egymással, hogy bizonyos szerepeket – parancsnoklás, felderítést, követés, támadás – betöltve működjenek együtt a küldetés teljesítésében.

A fejlesztésről a múlt hónapban közzétett tanulmány szerint az új drónokkal felszerelt katonák szét is választhatják azokat a feladatokhoz alkalmazkodva, a megoldás fő előnyének pedig azt nevezik, hogy összezavarhatja a légvédelmi rendszerek működését. Ahogy a Business Insidernek nyilatkozó szakértő magyarázza, az ilyen rendszerek a fenyegetéssel arányosan osztanak ki meghatározott mennyiségű erőforrást, és ha a fenyegetés hirtelen megsokszorozódik, az lehetőséget biztosít a túlterhelésre. Ezzel együtt nem gondolja, hogy ha holnap kitörne valamilyen konfliktus, akkor az új fejlesztés taktikai előnyt jelentene a kínai hadseregnek.

Eddig se voltak kevesen

Bár a kínai technológiai fejlesztések sokszor tűnnek "fekete doboznak", nem valószínű, hogy a felfedezések bejelentéséből azok gyors bevezetése is következne. A dolog jelentőségét pedig érdekes módon pont a hatalmas kínai kapacitások csökkentik: az országban több mint 2 ezer (!) vállalat fejleszt és gyárt drónokat, lényegében náluk irányítják a vonatkozó ellátási láncokat, ráadásul másokhoz képest olcsón tudják előállítani ezeket az eszközöket. Vagyis Kína az új technológia nélkül is képes annyi (például az orosz-ukrán konfliktusba látottaknál sokkal több) katonai alkalmazású drónt kibocsátani, hogy azzal a mennyiséggel túlterheljen bármilyen védelmet.

A kis méretű és költségű drónok megjelenése így mindenkit az elhárító rendszerek modernizálására kényszerít: a BI cikkéből kiderül, hogy a 2025-ös költségvetésben az amerikai hadsereg is 2,4 milliárd dollárt kért pilóta nélküli repülők fejlesztésére, és további 400 milliót a drónok ellen bevetehető technológiáka. A SCMP emlékeztet rá, hogy a nyugati országokban is fejlesztettek a fentihez hasonló modelleket, bár nagyszabású gyakorlati alkalmazások nélkül. Az új kínai eszköz leginkább a Lockheed Martin Samarai monokopterére hasonlít, azonban egy bumeránghoz hasonlóan kézzel eldobva is indítható, és teherbírása mellett az autonómiaszintje is magasabb.

Piaci hírek

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.