A negyedéves jelentés közzététele utáni konferenciahíváson mondott meglepőt az Intel vezérigazgatója.

A marginális üzleteket leszámítva az egy évvel korábbinál gyengébb negyedévet zárt az Intel. A befektetők azonban pozitívan fogadták a hírt, így a vállalat részvényei 7 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek a zárás utáni kereskedésben.

A pénzügyi jelentés izgalmát azonban nem a számok adták, hanem sokkal inkább az, amit Pat Gerlsinger vezérigazgató mondott az elemzői konferenciahíváson.

A főbb számok

Ami az üzleti eredményeket illeti, az Intel legfényesebben ragyogó csillaga most a már önálló tőzsdei cégként működő Mobileye, amely 18 százalékos növekedést produkált, és bevétele átlépte a félmilliárd dollárt. Felfutóban van a bérgyártás is: a Intel Foundry Services bevétele éves összevetésben 300 százalékkal, 311 millió dollárra nőtt (ez az alacsony bázis miatt nem volt nehéz), ennek súlya azonban elenyésző a vállalat egészét nézve. Az üzletág kilátásai jók: az Intel bejelentette, hogy egy közelebbről meg nem nevezett jelentős ügyfél már lekötötte a gyártókapacitásának egy részét.

Minden más területen azonban a mínuszok sorjáznak. A Client Computing Group (laptop, PC) éves összevetésben mínusz 3 százalékkal és 7,9 milliárd dollár bevétellel zárt – de ez kisebb visszaesés, mint amekkorát a PC-piac zuhant. A szervercsip-kínálatot összefogó Data Center and AI Group mínusz 10 százalékkal 3,8 milliárd dollárt hozott. Ebben a szegmensben is zsugorodott a piac, de az Intel itt már fontos tényezőnek tartja a verseny élesedését is.

A hálózati termékeket összefogó Network and Edge Group számai alakultak a leggyengébben: a bevétel 1,5 milliárd dollár lett, ami 32 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A teljes nettó bevétel végül 14,2 milliárd dollárra jött ki, a profit pedig 300 millióra, ami 10 százalékkal több az előző negyedévhez képest, de 8 százalékkal kevesebb, mint egy éve.

De akkor mi táplálja a befektetők optimizmusát? Két tényező mindenképpen. Először is az előző negyedévhez viszonyítva sokat javult a vállalat (az elemzők is rosszabb eredményt vártak). A Client Computing Group 16 százalékkal, a Network and Edge pedig 7 százalékkal növelte bevételeit. Igaz, a Data Center and AI Group még az előző negyedévhez képest is csökkent 5 százalékkal. A másik értéknövelő tényező az lehetett, hogy a menedzsment előrejelzése szerint innentől növekedési pályára áll a vállalat.

Az ARM nem ellenfél...

De az igazi izgalmakat nem is a számok hozták, hanem az, amit az Intel vezérigazgatója válaszolt egy elemző kérdésére (az elemzői konferenciahívás leirata pl. itt olvasható). A Deutsche Bank elemzője, Ross Seymore kérdezett rá: mi a véleménye Gelsingernek az x86 és az ARM közötti versenyhelyzetről, és ha az ARM valóban nagyobb teret nyerne, fontolóra vennék-e az architektúra használatát?

Gelsinger szerint "az ARM és a Windows kliens alternatívái, általában, eléggé jelentéktelen szerephez jutottak a PC-üzletágban". Aztán persze gyorsan hozzátette, hogy minden versenytársat komolyan vesznek, de nem gondolja, hogy ezek összességében olyan jelentősek lennének. Ugyanakkor az alternatív architektúrák, köztük az ARM is jó lehetőséget kínálnak a Foundry Services üzletágnak. "Nem látjuk, hogy ezek összességében olyan jelentősek lennének."

Seymore nem véletlenül kérdezett rá erre. A napokban szivárgott ki, hogy az Nvidia Windowsra optimalizált ARM CPU-t tervez. A Microsoft már eddig is használt Qualcomm gyártmányú ARM processzorokat, de 2024-ben lejár a két gyártó exkluzív megállapodása. A Microsoft pedig arra ösztönzi a CPU-gyártókat, hogy lépjenek be az így megnyíló piacra.

A Qualcomm és az AMD szintén beszállt a versenybe. Előbbi gyártónak állítólag jövő év közepére piacon lesz az a PC-s SoC-ja (system-on-chip), ami kétszer akkora teljesítményt nyújt, mint az Intel i7-1355U mobilprocesszor. Az ilyen fejlesztéseknek is köszönhetően egyes elemzők azt jósolják, hogy a jelenlegi 14 százalékról 2027-ig akár 25 százalékra is nőhet az ARM részesedése a PC-piacon.

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.