A technológia valóban működik, és jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik, de a helyére kell kerülnie.

Befektetési szempontból jelentős a kockázata a mesterséges intelligenciában utazó startupoknak, állította a Seeking Alphának adott interjújában Yanev Suissa, a SineWave Ventures kockázati tőkebefektető cég alapítója. (A 300 millió dollárnyi befektetést kezelő SineWave olyan sikeres exiteken van túl, mint a SentinelOne vagy az Evolv, és többek között olyan cégekben van befektetése, mint a 43 milliárd dollárra értékelt értékelt Databricks.)

Azzal ugyan Suissa is egyetért, hogy a mesterséges intelligencia a technológiai ipar következő nagy dobása, de amit hoz, az szerinte csak részben újdonság. Az ide sorolható arcfelismerő technológiákat például már szélesebb körben alkalmazzák – esetleg újracsomagolva.

Abban, hogy az MI-buborék kipukkan, a befektetési szakember szerint szerepe lesz a következő amerikai elnökválasztásnak is. A kampányban szinte biztosan fontos szerepet játszik majd a generatív MI (pl. a chatbotok), és nagyon valószínű, hogy nem fog politikailag korrekten működni. Az alkalmazását övező botrányok pedig komoly zavart okoznak majd az MI-iparban.

A visszaesés azonban csak átmeneti lesz, hosszabb távon magától helyére kerülnek a legókockák. Suissa nagyjából olyan folyamatra számít, mint ami a a blockchain technológiával történt: kiderül, hogy önmagában nem életképes, hanem csak egy olyan plusz eszköz, ami szervesen beépítve a rendszerekbe növeli-növelheti a vállalatok hatékonyságát.

Egy év sem kellett az elterjedéséhez

A generatív mesterséges intelligencia az év technológiai divatfogalma. A befektetők mindenre ráugranak, ami ezzel összekapcsolódik. A Goldman Sachs szerint a generatív MI-be történő befektetések volumene 2025-re közelíthet a 200 milliárd dollárhoz. A McKinsey egy augusztus elején közzétett felmérésében a résztvevők harmada állította, hogy rendszeresen használ generatív MI-t, a válaszadók 40 százaléka pedig növelni akarja a technológiába történő befektetéseit.

De van egy terület, ami kulcsfontosságú lesz az MI alkalmazásához: az adatbiztonság. Suissa szerint erre érdemes koncentrálni, mert ma már nincs olyan sikeres technológia, aminek ne lenne kulcsfontosságú része a biztonság, ugyanakkor az MI esetében közel sincs megnyugtató megoldás.

Az MI egyik fontos területe az adatelemzés lesz – ezért fektet a SineWave az adatelemzésre szakosodott Databricksbe is. Az adatelemzés ugyanis az MI beépítésével lép egy magasabb lépcsőfokra. A Databricks emiatt vette meg idén 1,3 milliárd dollárért a MosaicML-t, mondta a befektetési szakember.

GlobalData: nem lesz törés

Úgy tűnik azonban, nem mindenki osztja a SineWave alapítójának aggodalmait az MI-piac megtorpanásával kapcsolatban. A GlobalData szerint a technológiai iparon belül az MI szegmens elképesztő tempóban fog nőni az elkövetkező években. A piacelemző jóslata alapján a 2022-ben mért 81,8 milliárd dollárról 2027-ig közel 32 százalékos átlagos éves bővölést produkál majd, és mintegy 323 milliárdos piaccá nő.

Cloud & big data

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.