A T-Systems megújította a negyedik évébe lépő pályaorientációs programját, mellyel az informatikai és mérnöki pályákat népszerűsíti.

Megújul a T-Systems Legyél Te is Informatikus! pályaorientációs programja, amely a 2016-os indulása óta 58 település 210 iskolájában összesen 28 ezer diákhoz jutott el. A vállalat új budapesti székházába várják a középiskolás érdeklődőket, de idén már az informatikatanárok számára is készül program.

Uniós szinten is aggasztó a szakemberhiány

A Hays fejvadászcég közelmúltban kiadott jelentése szerint Magyarországon 22 ezerrel becsülhető a munkaerőpiacról hiányzó IT-szakemberek száma. Bár ezt gyakran összefüggésbe hozzák a piacképes tudással rendelkezők elvándorlásával, a probléma nem magyar jelenség: becslések szerint az uniós munkaerőpiacon 2020-ra 825 ezer betöltetlen informatikai állás lesz, és csak Németországban – ahol egyébként az EU-n belül is meglehetősen magasak a fizetések az IT-s szakmákban – 10 ezer betöltetlen pozíció keletkezik évente.

Magyarországon a problémát az is tetézi, hogy évente mindössze 2500 informatikus végez a felsőoktatásban. Ilyen kibocsátás mellett – és feltételezve, hogy a hiány mértéke nem nő – közel egy évtized kellene a munkaerőhiány felszámolására. A probléma azonban már jelenleg is krónikus, hiszen gátolja a gazdasági növekedést, és veszélyezteti a versenyképességet. Ezen csak némileg enyhít az, hogy a Hays szerint a magas jövedelmek lehetősége miatt egyre többen érdeklődnek a pályamódosítást is segítő alternatív képzések (Codecool, Green Fox Academy stb.) iránt.

A szakmai szervezetek is megmozdultak. A Vezető Informatikusok Szövetsége például amellett, hogy minden évben díjazza az oktatás digitalizációjában magas szintű munkát végző középiskolai tanárközösségeket, 2015. óta rendszeresen szervez programozótáborokat az iskolai szünetekben, segítve a diákok pályaorientációját.

Korán kell kezdeni a pályaorientációt

A T-Systemset is hasonló gondolat vezette: megismertetni a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal az informatikai munkaköröket. Ezért indították el a Legyél Te is Informatikus! programot. Eddig a program keretében önkéntes előadók népszerűsítették országszerte az iskolákban az informatikus szakmákat a diákoknak.

A megújított programban most 10-12. osztályos diákoknak az új székházában szerveznek különleges informatika órákat akár osztálykirándulás, akár kifejezetten pályaorientációs nap keretében. Az órákon a diákok megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal, belepillanthatnak, hogy milyen munkát végeznek a vállalatnál dolgozó IT-szakemberek, valamint részt vehetnek olyan játékos tréningeken, melyekben azokat a készségeiket erősíthetik meg, melyek egy digitális vállalatban való sikeres működéshez szükségesek.

Új elemként a programba bevonják az informatikatanárokat is. Amellett, hogy a T-Systems több éve támogatja a Digitális Tanárkonferenciát, a vállalat éves nagy rendezvényén, a novemberi T-Systems Symposiumon is szervez a tanároknak külön programot, akik a legfrissebb digitalizációs trendek mellett a vállalat legújabb fejlesztéseit is megismerhetik.

A további részletekről a program honlapján érdemes tájékozódni.

Közösség & HR

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.