Ősszel olyan modellekhez is érkezik frissítés, amelyek négy éve várnak ilyesmire. Épp ideje, hiszen az almás számítógépeket mostanság nem kapkodják el.
Hirdetés
 

Bár hivatalosan nem erősítették meg, de ha a Bloomberg jól értesült belső forrásainak hinni lehet, egész komoly vérfrissítés vár a Macintosh családra ősszel.

Őszi frissítés

A lapnak természetesen név nélkül nyilatkozó informátorok elmondása szerint az alcsonyabb árkategóriában versenyző MacBook és a "dobozba zárt" Max mini lehet az otóberi frissítési hullám két nyertese. A MacBook a pletykák alapján nagyban hasonlít majd a MacBook Air kialakítására, de a képernyőt körbeölelő káva vékonyabb lesz és ami sokkal fontosabb, hogy a kijelző Retina Display technológiát kap. Ezzel az Apple-nél megtörténik a teljes átállás, hiszen a MacBook volt az utolsó olyan típus, ahol még tartották magukat a régebbi kijelzőváltozathoz. (Persze utóbbinak megvan a maga előnye, hiszen olcsóbb és az üzemidőre is kímélőbb hatással van.)

A történet másik szereplője a kicsit mostohagyerekként kezelt Mac mini. A kompakt, alapesetben kijelző, billentyűzet és egyéb periféria nélkül kínált számítógép ugyanis nagyjából négy éve ugyanazokkal a paraméterekkel szerepel a cég kínálatában. A professzionális használatra szánt eszköz a tárolókapacitás mérete és a beépíthető processzorok tekintetében léphet szintet. Igaz, ha az újabb, jobb változat mellett döntenek a vásárlók, az valószínűleg az árcédulán is meglátszik majd.

Az októberre tervezett vérfrissítésnek lesz még egy mellékszála. Az Apple a tervek szerint a Macek operációs rendszerénél is lép egyet előre. A macOS Mojave többek között a fájlkezelésben hozhat új funkciókat, de képes lesz egyes iPad-re írt alkalmazások futtatására is. A cég legdrágább számítógépe, a Mac Pro várhatóan jövőre kap ráncfelvarrást.

Partvonalra szorultak

Nem csoda, hogy Cupertinóban lázasan dolgoznak azon, hogy új lendületet adjanak a Mac családnak, hiszen miközben a telefonokon szénné keresik magukat, a tableteknél pedig sikerült megtörni a lefelé tartó trendet, a Macintoshok eladásai a közelmúltban finoman szólva sem alakultak jól. A legutóbbi, amúgy szokás szerint rekordokat hozó negyedévben például 3,7 millió számítógépet adott el a gyártó, ami éves összevetésben 13 százalékos romlást jelent. Érdekesség: egy negyedév során ennél kevesebb Macet 2010 óta nem értékesítettek. (Szépségtapaszként említhető, hogy az ebből befolyt pénz viszont csak 5 százalékkal lett kevesebb, azaz nem túl sok, de legalább drága Macet rendeltek a felhasználók.)

A belengetett maces frissítések persze nem állnak az aranytojást tojó tyúk, azaz az iPhone-ok upgrade-jének útjába. Az okostelefonokból néhány héten belül három új változatot is leleplez majd az Apple, de érkeznek friss okosórák, mint ahogy táblagépes fronton az iPad prónál is következik egy upgrade.

Konzumer tech

Milliónyi munkást tanít be Oculusszal a Walmart

Zsíros ügyfelet szerzett a Facebook kötelékébe tartozó virtuálisvalóság-sisak. Amerika legnagyobb kiskereskedelmi láncának dolgozói ezzel sajátíthatják majd el az újdonságnak számító Pickup Tower kezelését.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.