Pénzt állítólag nem loptak, csak egy csomó olyan személyes adatot, amelyekre építve komoly adathalász kampányra lehet számítani.

A Revolut fintech szolgáltató megerősítette, hogy célzott kibertámadás érte a rendszereit, amelynek eredményeképpen a hekkerek több tízezer ügyfél személyes adataihoz férhettek hozzá. A brit startup szóvivőjének díjnyerte megfogalmazása szerint "egy jogosulatlan harmadik fél rövid időre hozzáfért az ügyfelek 0,16 százalékának adataihoz" – olvasható a TechCrunch beszámolójában. A Revolut szeptember 10-én fedezte fel a behatolást, és másnap reggelre sikerült izolálnia a támadást. A társaság ezzel kapcsolatban azt is közölte, hogy miután azonosítoták és hatékonyan korlátozzták az incidens hatásait, felvették a kapcsolatot az érintett ügyfelekkel – vagyis aki nem kapott a Revoluttól ilyen tárgyú e-mailt, azt a támadás nem is érintette.

A Revolut nem árulta el, hogy pontosan hány ügyfél adataira tehették rá a kezüket a hekkerek, de a cégnek saját közlése alapján nagyjából 20 millió ügyfele van, vagyis a 0,16 százalék körülbelül 32 ezer fiókot jelentene. Azonban a Litvániában banki engedéllyel rendelkező Revolutnak a litván hatóságokhoz eljuttatott bejelentése szerint, amelyet először a Bleeping Computer vett észre, a szolgáltató összesen 50.150 ügyfél kapcsán számolt be jogsértésről, köztük pedig 20.687 jön az Európai Gazdasági Térségből, tehát az Európai Unióból, Norvégiából, Svájcból, Izlandról vagy Liechtensteinből.

Csak óvatosan a revolutos megkeresésekkel

Egyelőre azt sem tudni, hogy a támadók pontosan milyen típusú adatokhoz fértek hozzá, de a Revolut annyit azért közölt, hogy pénzeszközöket nem loptak el, és az érintett ügyfeleknek küldött üzenetek értelmében nem fértek hozzá a kártyaadatokhoz, PIN-kódokhoz vagy jelszavakhoz. Ugyanakkor valószínű, hogy hozzáfértek részleges kártyás fizetési adatokhoz, valamint az ügyfelek nevéhez, címéhez, e-mail címéhez és telefonszámához. A hatósági bejelentésből az is kiderül, hogy a bűnözők social engineering módszereket alkalmaztak, vagyis minden bizonnyal a Revolut alkalmazottaitól csaták ki a bejutáshoz szükséges információt.

Fontos, hogy a vállalat figyemeztetése szerint a támadás nyomán adathalász kampány indult, így a Revolut fokozott óvatosságot kér az ügyfeleitől, bármilyen megkeresést is kapnak a jogsértésekkel kapcsolatban. Erről szólva világossá tették, hogy nem fognak senkit sem telefonon hívni, és olyan SMS-üzeneteket sem küldenek, amelyben bejelentkezési adatokat vagy hozzáférési kódokat kérnek. A Revolut elővigyázatosságból egy olyan dedikált csapatot is felállított, amely az ügyfelek számláit figyelve bizonyosodna meg a pénz és az adatok biztonságáról. A cég elnézést kért az érintettektől, és hangsúlyozta, hogy mennyire komolyan veszi a hasonló incidenseket.

Biztonság

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.