Egy éve jelentették be. Többek között a többfelhasználós Windows 10-hez és a Office 365-höz használható, és külön nem is kell érte fizetni.

Hétfőn tette globálisan is elérhetővé a Microsoft a tavaly szeptemberben bejelentett Windows Virtual Desktop (WVD) szolgáltatását. Az eredeti tervek szerint az amerikai preview után csak fokozatosan vezették volna be világszerte. A gyorsítást valószínűleg a nagy érdeklődés indokolta. A WVD vezető mérnöke, Scott Manchester azt nyilatkozta a TechCrunch-nak, hogy mintegy 20 ezer vállalat jelentkezett be a preview kipróbálására.

Mindenhol ugyanazt a felhasználói élményt

A szolgáltatás a különböző asztali munkakörnyezeteket virtuális számítógépként futtatja az Azure-ban. Így a vállalati alkalmazottak lényegében bárhol ugyanabban a testre szabott asztali környezetben tudnak dolgozni, az operációs rendszer tekintetében éppúgy, mint a virtualizált vállalati alkalmazásokat nézve. Ehhez a kliensprogram a Windows mellett macOS-re, iOS-re, Androidra és HTML5-re is elkészült.

A WVD támogatja a multi-session Windows 10-et, sőt mint azt a TechCrunchnak Brad Anderson alelnök kifejtette, ezt a Windowst csakis a WVD-n keresztül lehet licencelni. A szolgáltatás támogatja az Office 365 ProPlus-t, valamint továbbfejlesztették a Microsoft Teams-támogatást is, amely a gyártó ígérete szerint jelentősen javít a videokonferencia-élményen.

Anderson azt is elmondta, hogy a WVD a Windows 7-hez továbbra is ragaszkodó vállalatoknak is jól jön. A verziót ugyanis hivatalosan csak 2020. január közepéig támogatja a Microsoft. Utána még három évig vehető igénybe a kiterjesztett támogatás egy borsos, ráadásul évről évre emelkedő díjért. A WVD-felhasználók viszont a kiterjesztett támogatás lejártáig, azaz 2023 januárjáig ingyenesen megkapják a frissítéseket.

Az alelnök úgy véli, nem ez lesz az elsődleges szempont, amiért egy szervezet használni kezdi a virtuális desktopot, de fontos része az ajánlatnak, hiszen a felhős átállásban lévő vállalatoknak minden pénz számít. A WVD-hez egyébként minden olyan Microsoft-ügyfél plusz licencköltség nélkül fér hozzá, amely rendelkezik Windows 10 Enterprise- vagy Microsoft 365-licenccel, de természetesen a WVD által használt Azure-erőforrásokért fizetni kell.

A biztonságos online tárhely is elrajtolt

A WVD-vel egy időben az eddig szintén csak preview-ban használható OneDrive Personal Vault is elérhetővé vált világszerte. A szolgáltatás csak külön, második faktoros azonosítással elérhető, védett könyvtárat biztosít a OneDrive tárhelyen. A második azonosításhoz lehet használni ujjlenyomatot, arcfelismerést, PIN kódot, vagy SMS-ben, emailben kapott kódot, illetve a Microsoft Authenticatort.

A védett könyvtárban bármilyen érzékeny információ tárolható. A könyvtár kezelését és biztonságát egy sor kényelmi funkció segíti. Például ha a felhasználó elfelejt kilépni, akkor egy megadott idő után automatikusan lezárul a könyvtár. A biztonságot javítja, hogy a védett könyvtárban tárolt tartalmakat véletlenül sem lehet megosztani, azokat előbb át kell másolni nem védett területre.

A Presonal Vault az OneDrive-hoz kötődik, azaz az ingyenes és a 100 gigabájtos konstrukcióhoz is lehet használni, ám ilyenkor csak három fájt tárolható benne egyszerre. Office 365-előfizetéssel azonban akár a teljes rendelkezésünkre álló tárhelyet is védettnek lehet minősíteni – persze akkor semmit sem lehet onnan megosztani.

Cloud & big data

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.