A német cég frissen bejelentett Battery in the Cloud szolgáltatására meg is van az első ügyfél: a "kínai Uber", azaz a Didi Chuxing.

Az elektromos autózás komolyabb elterjedésének egyik, ha nem legnagyobb akadálya az akkumlátortechnológia jelenlegi állapota. Az áramforrások még mindig túl drágák, nagyok és nem elég strapabírók ahhoz, hogy a kocsitulajdonosok többségénél vonzó alternatívaként tűnjenek fel.

Felhős felügyelet

A német Bosch frissen bejelentett új szolgáltatása a fenti korlátok egy részének lebontására tesz kísérletet azzal, hogy a mesterséges intelligencia és a cloud computing eszközeinek köszönhetően nagyobb hatásfokú, tovább üzemelő akkumulátorokra számíthatunk. A Battery in the Cloud elnevezésű megoldás egy összetett csomag, amely adatgyűjtést, elemzést, optimalizálást és támogatást egyaránt tartalmaz.

A szolgáltatás a járművekben alapból meglévő erőforráskezelő rendszereket egészíti ki abból a célból, hogy az óhatatlan cellaöregedési folyamatot lassítsa. A cég számításai szerint a romlási görbe akár 20 százalékkal is javítható, köszönhetően a folyamatos állapotfigyelésnek, a töltési folyamat finomításának, illetve a sofőrökhöz a kijelzőn keresztül eljuttatott takarékos használattal kapcsolatos tanácsoknak.

A Bosch adatközpontjaiba valós időben befutó információkat a gépi tanulással spékelt algoritmus arra használja fel, hogy pontosan megbecsülje egy-egy telep várható élettartamát és teljesítményét. A mesterséges intelligencia képes felismerni és kezelni az akkumulátort érő egyedi sokkhatásokat, mint amilyen például a gyorstöltés, a gyakori töltés, túlzottan sportos vezetési stílus, vagy éppen az extrém alacsony, illetve magas környezeti hőmérséklet.

A szolgáltatás részét képezik különböző beépített védelmi mechanizmusok. Ilyen mondjuk a százszázalékos feltöltöttség megakadályozása nem megfelelő körülmények között (itt ismételten a nagyon hideg vagy meleg környezet merülhet fel).

Kínai teszt

A projekt szempontjából mindenképpen biztató, hogy a szolgáltatás iránt máris van egy igencsak komoly érdeklődő. A több mint félmilliárdnyi ügyféllel és több tízmillió sofőrrel büszkélkedő Didi Chuxingot szokás a kínai Ubernek is emlegetni. A bőven 50 milliárd dollár felett értékelt autómegosztó szolgáltatás pilotprogram keretében szereli fel Hsziamen városában működő flottáját. Ha az ottani tapasztalatok pozitívak lesznek, az együttműködés kiterjedhet nagyobb szintre is.

Cloud & big data

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.