A Fabula AI fejlesztései és munkatársai is a közösségi oldal szolgálatába állnak.
Hirdetés
 

A Fabula AI nevű startup cég lett a Twitter legújabb szerzeménye, amelynek szabadalmaztatott Geometric Deep Learning nevű machine learning (ML) technológiája közvetlenül a közösségi hálózatokon tanítható, és így egyebek mellett alkalmas lehet a dezinformáció online terjedésének azonosítására is. A tranzakció pénzügyi feltételei szokás szerint nem nyilvánosak, de a hír mindenképpen a Twitter egyik új kutatási csoportja, a Cortex folyamatos erősödését jelzi: ez a természetes nyelvek feldolgozásával, az ajánlási rendszerekkel vagy például a megerősítéses tanulással (reinforcement learning) foglalkozik, és tevékenysége elvileg lefedi az ML fejlesztések etikai vonatkozásait is.

A londoni Fabula AI egy nagyon friss, mindössze 2018 óta működő vállalkozás, ennek ellenére ígéretes eredményeket mutathat fel a közösségi hálózatokból nyert nagy és összetett adatkészletek elemzésével. A cég fejlesztéseinek középpontjában a közösségi médiában keringő információ hitelességének ellenőrzése áll, függetlenül attól, hogy szándékosan vagy jóhiszeműen terjesztett álhírekről van szó. Azt a hálózatok kapcsán már bőven igazolták, hogy a "fake news" fogalma alá tartozó, célzott félretájékoztatás gyorsabban jut el az emberekhez, mint ahogy a tényszerű hírek terjednek, de a Fabula AI algoritmusa számtalan jellemző alapján osztályozza egy-egy tartalom szétszóródását a hálózatokban, és ennek alapján von le következtetéseket az egyes anyagok hitelességét illetően.

A gépi tanulásban keresik a virális hazugságok ellenszerét

A cég saját oldala szerint a technológia az információ terjedésében azonosít mintákat, ami a hálózatok természetéből adódóan nyelvtől és földrajzi körülményektől függetlenül működik, sőt még az sem számít, ha valamilyen tartalom titkosítva van. Ez pedig azt is jelenti, hogy a fejlesztők szerint alkalmas a támadó szándékú kampányok azonosítására is. Nem véletlen, hogy a kommentárok szerint a Fabula AI mostani felvásárlásában a Twitter nem is maga a vállalkozást, hanem annak néhány alkalmazottját, a fejlesztők tapasztalatát szerette volna házon belülre terelni, vagyis úgynevezett acqui-hire akcióról van szó.

A Twitter a maga részéről is megkapta a közösségi hálózatokat az utóbbi időben elért kritikákat, amelyek alapján a nagy közösségi hálózatok tág teret engednek a félretájékoztatásnak és a hamis információ terjesztésének. A Twitter nyilatkozatai szerint ez az akvizíció is része az "egészséges beszélgetés támogatásának", vagyis a spam visszaszorításának és a platformon történő más visszaélések elleni küzdelemnek. Ehhez a szolgáltató maga is nagy erőfeszítéseket tesz, hogy jobban megértse saját hálózatának a működését. Az elmúlt években a társaság több, a gépi tanuláshoz köthető felvásárlást is végrehajtott (Madbits, Whetlab, Magic Pony), amelyek közül azonban a Fabula AI tekinthető a leginkább célzott akciónak, tekintve, hogy a cég technológiája kifejezetten az online dezinformációs folyamatok kiszűrésére koncentrál.

A Twitter technikai igazgatója, Parag Agrawal szerint a gépi tanulásnak kulcsszerepe lesz a Twitter későbbi üzemeltetésében, a közösségi kommunikáció támogatásában, a rendszer különböző funkcióinak – mondjuk az ajánlásoknak – a fejlesztésében, és így általában a Twitter mint online termék tökéletesítésében. Mindez ugyanakkor egy trend részeként jelenik meg: a Facebook például hasonló céllal vásárolta fel a természetes nyelvek feldolgozásában utazó, Bloomsbury AI nevű vállalkozást. A 2020-as amerikai elnökválasztás előtt a közösségi hálózatokra és a választásokat is befolyásoló álhírek terjedésére minden eddiginél nagyobb figyelem irányul, így a szolgáltatóknak is látványos eredményekre van szükségük, amikor a Big Tech vállalatok szabályozása vagy akár feldarabolása is már az alapvető kampánytémák között szerepel.

Cloud & big data

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.