A Bank of America elemzése arra számít, hogy a mesterséges intelligencia lehetőségeit kiaknázó "intelliphone-ok" határozzák majd meg a következő időszakot.

A régi rádiótelefonok, a ma már butatelefonnak nevezett feature phone-ok, és végül az okostelefonok után küszöbön áll egy új eszközkategória, az egyelőre jobb híján "intelliphone-nak" nevezett készülékek megjelenésével. Ezt állítja legalábbis a Bank of America egyik közelmúltbeli előrejelzése, amely szerint a közelgő, mesterségesintelligencia-kompatibilis iPhone-ok olyan horderejű frissítési ciklust indíthatnak el az okostelefonos szegmensben, amire legjobb esetben is évtizedenként egyszer szokott sor kerülni.

Bár az Apple eddig nem sok vizet zavart a mesterséges intelligenciát övező felhajtásban, de várhatóan a következő nagy mobilszoftveres frissítésben, az iOS 18-as kiadásában különféle MI-eszközöket mutat majd be a június közepén megrendezésre kerülő Worldwide Developers Conference (WWDC) eseményen. A BofA sokfelé idézett jelentése szerint pedig ez lesz az első nagy lépés az intelliphone-ok felé, amelyek olyan koncepciókat valósítanak meg, mint a kiterjesztett valóság és a személyes MI-segédek.

A WWDC-n valószínűleg még nem mutatkoznak be a régóta várt "gyilkos applikációk", de az úgynevezett conversational AI akkor is innentől kezdene ténylegesen elterjedni a mindennapi használatban. Ez lényegében az olyan technológiák gyakorlati alkalmazását jelenti, amelyek lehetővé teszik a természetes nyelvi bevitel hatékony feldolgozását és a gépek sokkal természetesebbnek ható, intuitív kommunikációját. A BofA elemzése szerint így az MI-központú okostelefon lenne az Apple új csodafegyvere.

A mobil lehet az ideális MI-platform

Bár az új eszközöknek a mostaninál is sokkal nagyobb számítási teljesítményre lesz szükségük az MI-ágensek futtatásához, az Apple több mint 2,2 milliárd aktív okostelefonból álló telepített bázisa hatalmas lehetőséget jelent a gyátó MI-technológiáinak értékesítésére. Ezekkel pedig a BofA jóslata alapján nem lesznek képesek versenyezni a jelenlegi okostelefonok, sőt a mesterséges intelligencia fejlődésével, a kifinomultabb és személyre szabottabb funkciók megjelenésével a szakadék egyre mélyül majd közötük.

Erre a lökésre az Apple-nek lassan szüksége is lesz, legalábbis a befektetők szemszögéből nézve: bár a vállalat részvényei az elmúlt 12 hónapban is erősödtek, annak mértéke látványosan elmaradt az S&P 500-hoz, különösen pedig a technológiai ágazat más szereplőihez képest. A BofA ezt a várakozását olyan célárfolyam megjelölésével nyomatékosította, ami legalább 20 százalékos nyereséget jelentene az Apple befektetőinek a következő 12 hónapban.

A Bank of America szerint egyébként az intelliphone-ok sikerének a kulcsa a hordozhatóság, a csak rájuk jellemző szolgáltatások és az alacsonyabb árak lesznek a többi, élvonalbeli MI-technológiát képviselő eszközzel szemben. A Microsoft például nemrégiben jelentett be egy új, alapértelmezett módon MI-funkciókkal tervezett PC-kategóriát, amelytől azonban senki sem várja, hogy rövid időn belül nyugdíjba küldi a hagyományos laptopokat. Az Apple azonban képes lehet valami hasonlóra a külső fejlesztők segítségével, akikkel "új bevételszerzési réteget" is létrehozhat a maga számára.

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.