Redmond a Windows 10-nél már megszokott frissítési ütemezést fogja alkalmazni szervertermékeinél is.

Tovább ésszerűsíti operációs rendszereinek fejlesztési ciklusát a Microsoft. A vállalat bejelentette, hogy ezentúl a Windows Server 2016 is hasonló frissítési periódust kap, mint a Windows 10.

Tavaszi-őszi ciklus

Ismeretes, hogy Redmond legújabb, asztali szegmensbe szánt operációs rendszere (és nem mellesleg Office irodai alkalmazáscsomagja) minden évben kétszer kap nagyobb update-et. Ezek nem csupán biztonsági javítások, hanem egyfajta összegző, minden magába foglaló nagy frissítések, melyek az adott platform funkciógazdagságát is növelik egyben.

A Microsoft a Windows 10-nél vezette be először ezt az eljárást: az első, még Anniversary Update névre keresztelt csomag ugyan augusztusban debütált, de az azt követő Creators Update már tavasszal érkezett meg, Windows 10 Fall Creators Update pedig nevéből is kitalálhatóan, valamikor ősszel válik elérhetővé ( és olyan nyalánkságokkal örvendezteti meg a felhasználókat, mint a keresztplatformos vágólap).

A Microsoft korábban már többször is hangsúlyozta: a Windows 10 AZ operációs rendszer. Több új OS-t már nem tervez kiadni, hanem ezt a platformot teszi a változó igényekhez igazodóvá újabb és újabb nagy update-ekkel. Igaz, nem megy zökkenők nélkül az átállás: az áprilisban kiadott Creators Update eddig csupán az összes Windows 10 felhasználó kevesebb mint negyedéhez jutott el.

A jelenlegi gyakorlat formalizálása

A lépés kiszámíthatóvá teszi a szervertermékek használatát, pontosabban a frissítéssel járó feladatok ütemezését, így a rendszergazdák előre tudhatják, mikor kapja meg a Windows Server a következő nagy update-et. Emellett elősegíti azt is, hogy a felhasználók zöme a legfrissebb platformot használja.

Jelenleg ugyanis a biztonsági sebezhetőségek egyik legfőbb oka, hogy sok szervezet még mindig elavult, olykor terméktámogatásban már nem is részesülő (igen, Windows XP, rólad van szó) operációs rendszereket használ. A váltás ugyanis sok fájdalommal jár, a megújuló licencköltségek mellett telepítési és konfigurációs feladatok is borzolják a rendszergazdák idegeit, nem is beszélve a felhasználói képzés szükségességéről.

Ha azonban a funkcióbővítés sokkal csendesebben, inkább a háttérbe húzódva és kiszámíthatóan történik meg, akkor nagyobb valószínűséggel veszik alkalmazásba azt a felhasználók. Igaz, a rendszergazdák telepítési szabadságát korlátozza a Microsoft update-politikája, de Redmond a folyamatosan patch-elt rendszerek magasabb biztonsági szintjével érvel a halogatás ellen.

A tervek szerint ugyanakkor egyes szerverek esetében lesz némi eltérés – ha nem is az ütemezésben, de a kiadott változatok terméktámogatásában. Például a grafikus kezelői felületet nélkülöző Nano Server hat havonta frissül, melynek támogatása (Semi-annual Channel) 18 hónapra szól, amivel gyakorlatilag a Microsoft hivatalossá tette a jelenleg is futó gyakorlatot. A nagyobb szerverplatformoknál hasonló ütemben érkeznek az update-ek, de 2-3 évente egy stabil, ötéves általános támogatási periódust felölelő nagy kiadással bővülnek. Ezt követően öt évig kiterjesztett támogatást (biztonsági frissítések) kaphatnak, és a termékperiódus használatának további hatéves kiterjesztéséért fizetni hajlandó vállalatok úgynevezett premium assurance supportban részesülhetnek.

Biztonság

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.