Legérdekesebb fejlesztésnek a Windows-élmény Android és iOS környezetbe való ültetése ígérkezik.
Hirdetés
 

Kétnapos, fejlesztőknek szánt konferencián van túl a Microsoft, melynek során számos érdekes lehetőségről, hamarosan debütáló új funkcióról hullott le a lepel. A Windows 10 Fall Creators Update ősszel érkezik, és olyan nyalánkságokkal örvendezteti meg a felhasználókat, mint a keresztplatformos vágólap.

Határokon átnyúló élmények

Szemben az első nap kifejezetten fejlesztőkre koncentráló előadásaival, a Microsoft Build második napja több, az átlagfelhasználót célzó újításnak adott terepet. Természetesen nem megfeledkezve a felhőközpontúságról, platformoktól kevésbé függő hozzáállásról.

Ennek egyik legérdekesebb kibontakozása az az univerzális vágólap, ami egy régóta fennálló problémát tüntethet el végleg a számítástechnikából. A funkció ugyanis lehetővé teszi a felhasználók számára a tartalmak kivágását/másolását Windows-os környezetből úgy, hogy a beillesztést már egy másik platformon, Android vagy iOS appon keresztül tehetik meg (amennyiben microsoftos billentyűzetet használnak).

Hasonlóan érdekes fejlesztés a Microsoft Graph kibővítése. Az elképzelés mögött a Windows-t futtató PC-ken megszokott felhasználói élmény – dokumentumszerkesztés, videonézés és így tovább – kiterjesztése áll; a Microsoft platformján félbehagyott feladat folytathatóságát hozhatja el a rivális gyártók mobil eszközein.

Kevert valóság, könnyebb fejlesztés, mozgásérzékelők

A Microsoft Mixed Reality (kevert valóság) téren is előrelépett. A vállalat elképzelése megpróbálja a 3D-s tárgyakat kiterjesztett valóságba helyezni anélkül, hogy ehhez külön headsetre lenne szükség. Persze eszközök azért kellenek hozzá: egy Windows-t futtató PC-re és egy alap RGB kamerára szükség lesz.

A Microsoft Builden jelentették be, hogy a való életet és a digitális tartalmakat keverni képes megoldás egy új appal gazdagodott. A Windows Story Remix lehetővé teszi a fényképek és videók szerkesztését 3D-s és kevert valóság elemekkel.

Ugyanitt debütált a Fluent Design System is, mely új megjelenést biztosít a Windows fejlesztők számára. Játékoknál megszokott adottságokkal ruházza fel a kezelői felületet, beleértve például a rétegezést (layering): az előugró elemek segítik a felhasználót munkájában. A Fluent Design System a korábbiakhoz képest még kifinomultabb mozgatási és design lehetőségeket nyújt.

Emellett bemutatta saját mozgásérzékelőit is a Microsoft, melyeket kifejezetten a Windows 10 VR-hoz fejlesztettek. A helyszínen a Cirque du Soleil segítségével látványos demót is tartott a redmondi szoftvergigász:
 


Jön az iTunes is

A Windows 10 Store-ban hamarosan debütáló iTunes után nem maradt más hátra, mint a megjelenési idő tisztázása. A Windows 10 Fall Creators Update a nevéből könnyen kitalálható módon ősszel érkezik.

Pontos dátum egyelőre nem ismert, de mivel a fejlesztő már korábban kijelentette, hogy ezek a nagy frissítések egymást durván fél éves ciklusban követik egymást, ezért nagyjából sejthető, mikor válik elérhetővé. Tekintve, hogy a legfrissebb kiadás április elején jelent meg, ezért körülbelül az ősz közepére, októberre várhatjuk a következő csomagot. Ami remélhetőleg érezhető lökést ad majd a felhasználói bázis belassult gyarapodásának.

Konzumer tech

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.