Az egymilliárdos határ azonban még mindig nagyon messzinek tűnik.
Hirdetés
 

Szerdán tartott Build konferenciáján jelentette be a Microsoft, hogy fontos mérföldkőhöz érkezett a Windows 10. Közlésük szerint elérte az 500 milliót azon, havonta legalább egyszer használt elektronikus eszközök száma, melyeken a legfrissebb redmondi operációs rendszer fut.

Félmilliárdnál elfogyott a lendület

Habár a Microsoftnál elégedettnek tűntek a valóban nem kicsi számmal, nem szabad elfelejteni, hogy honnan indultak a Windows 10 megjelenésekor. A platform útra bocsátásánál – közel két éve – még abban reménykedett a szoftverfejlesztő gigász, hogy két-három év alatt el fogja érni az egymilliárdos számot. Nos, az előbbi már biztosan nem fog összejönni, és az is erősen kérdéses, hogy vajon három év alatt megjátszható-e a nagyobb tét.

Korábban a Microsoft is elismerte, hogy kicsit túlbecsülték a platform várható népszerűségét. Tavaly Redmond hátraarcot csinált mobitelefonos üzletágában, abban az értelemben mindenképp, hogy korábban a fogyasztói felhasználókra koncentrált. Maga Satya Nadella nyilatkozta a történtek kapcsán, hogy előtérbe helyezik az üzleti előfizetőket. Ez pedig darabszámra értelemszerűen kisebb piac (viszont sokkal jövedelmezőbb), így erősen képes befolyásolni a platform telepített darabszámban mért teljesítményét.

Ezt egyébként tavaly bizonyos mértékben előre lehetett látni. Akkor arról számolt be a vállalat, hogy a telefonos üzletág miatt tovább tart majd az egymilliárdos határ elérése, erre a 2018-as üzleti évben valószínűleg nem fog sor kerülni.

Nem is a mobilrészleg a fő ludas

Noha van igazság abban, amit a Microsoft állít, a telefonos üzletág valóban nem teljesít úgy, hogyan azt két éve megálmodták, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a mobil platform sosem rendelkezett igazán erős felhasználói bázissal, és így a teljes képhez sem tudott volna még félmilliárdot hozzátenni. Sokkal valószínűbb, hogy a háttérben a Windows 10 globális elakadása áll.

Amint arról mi is írtunk, a tavaly nyáron befejeződött ingyenes upgrade lehetősége után lelassult az addigi viszonylag dinamikus felhasználószám-növekedés. Bizonyos hónapokban ugyan minimális mértékben, de csökkenést is mért például a Net Applications és a StatCounter. Új számítógép vásárlása esetén még mindig volt, aki Windows 7-re vagy 8-ra szavazott, ráadásul ezt a trendet az ősz elején az is felpörgette, hogy a Microsoft november 1-jétől többé nem adott el elavult OS licenceket a PC-gyártóknak, akik így nem szállíthattak több eszközt Windows 7 és 8.1 rendszerekkel.

Másrészt pedig sokan csalódtak a Windows 10-ben, többek között annak zűrös Anniversary Update-je miatt, ezért éltek a korábbi operációs rendszerükhöz való visszatérés Microsoft által nyújtott lehetőségével.

Visszavett elvárások

Az ismert adatok tükrében jóval konzervatívabban tervezi a Microsoft a közvetlen jövőt. A Windows 10 növekedésében továbbra is hisz a szoftverfejlesztő, de a The Verge beszámolója szerint június végéig mindössze 550, havonta legalább egyszer aktív Windows 10-en futó eszközzel számol. Szeptember végéig pedig csupán 25 milliós előrelépést prognosztizál ehhez képest Redmond.

Konzumer tech

Megjöttek Androidra az első telepítés nélkül futtatható appok

A Google már tavaly beígérte, mostanra megvalósította. Elindult az Instant App, de egyelőre csak néhány alkalmazást lehet telepítés nélkül kipróbálni.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.