Az egymilliárdos határ azonban még mindig nagyon messzinek tűnik.
Hirdetés
 

Szerdán tartott Build konferenciáján jelentette be a Microsoft, hogy fontos mérföldkőhöz érkezett a Windows 10. Közlésük szerint elérte az 500 milliót azon, havonta legalább egyszer használt elektronikus eszközök száma, melyeken a legfrissebb redmondi operációs rendszer fut.

Félmilliárdnál elfogyott a lendület

Habár a Microsoftnál elégedettnek tűntek a valóban nem kicsi számmal, nem szabad elfelejteni, hogy honnan indultak a Windows 10 megjelenésekor. A platform útra bocsátásánál – közel két éve – még abban reménykedett a szoftverfejlesztő gigász, hogy két-három év alatt el fogja érni az egymilliárdos számot. Nos, az előbbi már biztosan nem fog összejönni, és az is erősen kérdéses, hogy vajon három év alatt megjátszható-e a nagyobb tét.

Korábban a Microsoft is elismerte, hogy kicsit túlbecsülték a platform várható népszerűségét. Tavaly Redmond hátraarcot csinált mobitelefonos üzletágában, abban az értelemben mindenképp, hogy korábban a fogyasztói felhasználókra koncentrált. Maga Satya Nadella nyilatkozta a történtek kapcsán, hogy előtérbe helyezik az üzleti előfizetőket. Ez pedig darabszámra értelemszerűen kisebb piac (viszont sokkal jövedelmezőbb), így erősen képes befolyásolni a platform telepített darabszámban mért teljesítményét.

Ezt egyébként tavaly bizonyos mértékben előre lehetett látni. Akkor arról számolt be a vállalat, hogy a telefonos üzletág miatt tovább tart majd az egymilliárdos határ elérése, erre a 2018-as üzleti évben valószínűleg nem fog sor kerülni.

Nem is a mobilrészleg a fő ludas

Noha van igazság abban, amit a Microsoft állít, a telefonos üzletág valóban nem teljesít úgy, hogyan azt két éve megálmodták, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a mobil platform sosem rendelkezett igazán erős felhasználói bázissal, és így a teljes képhez sem tudott volna még félmilliárdot hozzátenni. Sokkal valószínűbb, hogy a háttérben a Windows 10 globális elakadása áll.

Amint arról mi is írtunk, a tavaly nyáron befejeződött ingyenes upgrade lehetősége után lelassult az addigi viszonylag dinamikus felhasználószám-növekedés. Bizonyos hónapokban ugyan minimális mértékben, de csökkenést is mért például a Net Applications és a StatCounter. Új számítógép vásárlása esetén még mindig volt, aki Windows 7-re vagy 8-ra szavazott, ráadásul ezt a trendet az ősz elején az is felpörgette, hogy a Microsoft november 1-jétől többé nem adott el elavult OS licenceket a PC-gyártóknak, akik így nem szállíthattak több eszközt Windows 7 és 8.1 rendszerekkel.

Másrészt pedig sokan csalódtak a Windows 10-ben, többek között annak zűrös Anniversary Update-je miatt, ezért éltek a korábbi operációs rendszerükhöz való visszatérés Microsoft által nyújtott lehetőségével.

Visszavett elvárások

Az ismert adatok tükrében jóval konzervatívabban tervezi a Microsoft a közvetlen jövőt. A Windows 10 növekedésében továbbra is hisz a szoftverfejlesztő, de a The Verge beszámolója szerint június végéig mindössze 550, havonta legalább egyszer aktív Windows 10-en futó eszközzel számol. Szeptember végéig pedig csupán 25 milliós előrelépést prognosztizál ehhez képest Redmond.

Konzumer tech

Megint úgy meghekkelték a netet, hogy nem tudni, valóban meghekkelték-e

Merthogy egyáltalán nem biztos, hogy meghekkelték. Az is elképzelhető, hogy több nagy amerikai cég teljes adatforgalma egy ideig azért folyt át egy orosz szerveren, mert valaki bénázott.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.