Megjelent a szoftverfejlesztő legújabb, Creators Update nevű Windows 10 frissítése, melyre sokunknak egy kicsit még várni kell. 400 millió, egyszerre update-elő számítógéptől ugyanis valószínűleg letérdelne az internet.

Amint azt a vállalat korábban többször is hangsúlyozta, a Windows 10 AZ operációs rendszer. Több új OS-t már nem tervez kiadni a Microsoft, hanem ezt a platformot teszi a változó igényekhez igazodóvá újabb és újabb nagy update-ekkel. Ehhez tartva magát bocsátotta tegnap útjára a sokat emlegetett Creators Update-et, mely az első nagy frissítés a tavaly nyári Anniversary Update-et követően.

Mikor és hogyan lehet hozzájutni?

Annak ellenére, hogy a tegnapi naptól elérhetővé vált, mégsem támadja le vele azonnal összes felhasználóját a szoftverfejlesztő. Amint azt David Dennis szóvivő elmondta, ha az összes érintett előtt meglengetnék a rajtzászlót, akkor a nagyjából 400 millió, egyszerre frissíteni akaró számítógép komoly internetforgalmi problémákat okozna. Még akkor is, ha az update-ek mérete drámai mértékben csökken.

Sőt, a vállalat annyira elhúzza ezt a folyamatot, amennyire csak lehet. A bejelentés szerint akár pár hónap is eltelhet, mire mindenki hozzájut a Creators Update-hez. Hallgatva a korábbi felhasználói visszajelzésekre, a vállalat igyekszik annyira toleránsan hozzáállni a nagyobb frissítésektől hidegrázást kapó ügyfeleihez, amennyire csak lehet. Ezért maga a folyamat még akkor is elhalasztható kliensoldalon, ha az adott számítógépre rámosolyog a Windows Update szerverek randomgenerátora.

Persze azért van lehetőség a folyamat siettetésére. Például magán a Windows Update-en keresztül megjelenő Creators Update reklám alatt látható „Yes, show me how” linkre kattintással regisztrálhatja magát a felhasználó, mint a frissítés korai fázisába önként jelentkező. Másik lehetőség a Windows Insider Programhoz való csatlakozás (ezt azért nem javasoljuk senkinek, hiszen ezzel kvázi bétatesztelővé válik).
 


Le lehet manuálisan is tölteni az update-et a Windows 10 Upgrade Assistant vagy a Media Creation Tool segítségével. Végül egy szűz telepítés is elhozhatja a Creators Update-et; hiszen az Anniversary Update megjelenése után a W10 tiszta telepítésével rögtön a platform legfrissebb változata került fel a számítógépekre. Nagy eséllyel most sem lesz ez másként.

Vége a Windows Vistának

Április 11. volt a Microsoft egyik leginkább balul sikerült operációs rendszerének utolsó napja; tegnap ugyanis hivatalosan véget ért a platform életciklusa. A Vista magától is jelentéktelenné vált; mára csak a teljes felhasználói tábor 7,2 ezreléke futtatja (a Windows XP tulajdonosok is többen vannak). Ugyanakkor számszerűleg ez még mindig komoly mennyiségű usert jelent: nagyjából 10-11 millióan érintettek.

Ettől függetlenül a Microsoft nem kegyelmez nekik: mostantól nincsen több patch, se biztonsági frissítés az operációs rendszerhez. De nem csak Redmondnak szőrös a szíve, számos alkalmazásfejlesztő döntött már úgy, hogy nem támogatja ezt a platformot. Például a Google hónapokkal ezelőtt leállította a Chrome Vista kompatibilitásának fenntartását.
 


A nagy kérdés az, hogy mit csinálnak most ezek a felhasználók. Egy részük nyilván nem foglalkozik a kérdéssel, de a tábor tovább fog fogyatkozni. Közel sem egyértelmű, hogy mit fognak választani azok, akik elpártolnak a kiöregedett operációs rendszertől. A Windows 7 tábora ismét növekedésnek indult, és a Vistáról Windows 7-re váltás jelenti talán a legkevésbé fájdalmas előrelépést.

Ez persze biztosan nem tetszik a Microsoftnak, hiszen a vállalat a Windows 10-et szeretné minden számítógépen látni, de még mindig jobb saját körökben tartani a felhasználókat, mintsem átengedni őket alternatív platformokra (például Mac-re vagy Linuxra).

Konzumer tech

Félmilliárd álláskereső a LinkedInen

Persze a Facebooktól még mindig messze van, de más is a célcsoport.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.