Megjelent a szoftverfejlesztő legújabb, Creators Update nevű Windows 10 frissítése, melyre sokunknak egy kicsit még várni kell. 400 millió, egyszerre update-elő számítógéptől ugyanis valószínűleg letérdelne az internet.
Hirdetés
 

Amint azt a vállalat korábban többször is hangsúlyozta, a Windows 10 AZ operációs rendszer. Több új OS-t már nem tervez kiadni a Microsoft, hanem ezt a platformot teszi a változó igényekhez igazodóvá újabb és újabb nagy update-ekkel. Ehhez tartva magát bocsátotta tegnap útjára a sokat emlegetett Creators Update-et, mely az első nagy frissítés a tavaly nyári Anniversary Update-et követően.

Mikor és hogyan lehet hozzájutni?

Annak ellenére, hogy a tegnapi naptól elérhetővé vált, mégsem támadja le vele azonnal összes felhasználóját a szoftverfejlesztő. Amint azt David Dennis szóvivő elmondta, ha az összes érintett előtt meglengetnék a rajtzászlót, akkor a nagyjából 400 millió, egyszerre frissíteni akaró számítógép komoly internetforgalmi problémákat okozna. Még akkor is, ha az update-ek mérete drámai mértékben csökken.

Sőt, a vállalat annyira elhúzza ezt a folyamatot, amennyire csak lehet. A bejelentés szerint akár pár hónap is eltelhet, mire mindenki hozzájut a Creators Update-hez. Hallgatva a korábbi felhasználói visszajelzésekre, a vállalat igyekszik annyira toleránsan hozzáállni a nagyobb frissítésektől hidegrázást kapó ügyfeleihez, amennyire csak lehet. Ezért maga a folyamat még akkor is elhalasztható kliensoldalon, ha az adott számítógépre rámosolyog a Windows Update szerverek randomgenerátora.

Persze azért van lehetőség a folyamat siettetésére. Például magán a Windows Update-en keresztül megjelenő Creators Update reklám alatt látható „Yes, show me how” linkre kattintással regisztrálhatja magát a felhasználó, mint a frissítés korai fázisába önként jelentkező. Másik lehetőség a Windows Insider Programhoz való csatlakozás (ezt azért nem javasoljuk senkinek, hiszen ezzel kvázi bétatesztelővé válik).
 


Le lehet manuálisan is tölteni az update-et a Windows 10 Upgrade Assistant vagy a Media Creation Tool segítségével. Végül egy szűz telepítés is elhozhatja a Creators Update-et; hiszen az Anniversary Update megjelenése után a W10 tiszta telepítésével rögtön a platform legfrissebb változata került fel a számítógépekre. Nagy eséllyel most sem lesz ez másként.

Vége a Windows Vistának

Április 11. volt a Microsoft egyik leginkább balul sikerült operációs rendszerének utolsó napja; tegnap ugyanis hivatalosan véget ért a platform életciklusa. A Vista magától is jelentéktelenné vált; mára csak a teljes felhasználói tábor 7,2 ezreléke futtatja (a Windows XP tulajdonosok is többen vannak). Ugyanakkor számszerűleg ez még mindig komoly mennyiségű usert jelent: nagyjából 10-11 millióan érintettek.

Ettől függetlenül a Microsoft nem kegyelmez nekik: mostantól nincsen több patch, se biztonsági frissítés az operációs rendszerhez. De nem csak Redmondnak szőrös a szíve, számos alkalmazásfejlesztő döntött már úgy, hogy nem támogatja ezt a platformot. Például a Google hónapokkal ezelőtt leállította a Chrome Vista kompatibilitásának fenntartását.
 


A nagy kérdés az, hogy mit csinálnak most ezek a felhasználók. Egy részük nyilván nem foglalkozik a kérdéssel, de a tábor tovább fog fogyatkozni. Közel sem egyértelmű, hogy mit fognak választani azok, akik elpártolnak a kiöregedett operációs rendszertől. A Windows 7 tábora ismét növekedésnek indult, és a Vistáról Windows 7-re váltás jelenti talán a legkevésbé fájdalmas előrelépést.

Ez persze biztosan nem tetszik a Microsoftnak, hiszen a vállalat a Windows 10-et szeretné minden számítógépen látni, de még mindig jobb saját körökben tartani a felhasználókat, mintsem átengedni őket alternatív platformokra (például Mac-re vagy Linuxra).

Konzumer tech

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.