Az Unió versenyjogi hivatala egyelőre felmér, de már az adatgyűjtést is azért indították, mert alapos a gyanú, hogy az Apple korlátozta a versenyt.

Adatgyűjtésbe kezdett a nyár végén az Európai Bizottság versenyjogi hivatala az Apple Pay EU-s szerződései kapcsán – írja a Reuters. A piaci szereplőknek küldött kérdőíven ezt azzal indokolta, hogy a információik szerint az Apple az EU monopóliumellenes szabályait sértő szerződéseket kötött olyan online szolgáltatókkal, melyek be akarták építeni az Apple online fizetési rendszerét a weboldalukba. A vizsgálat ötlete egyébként nem új. A Bizottság versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager már tavaly utalt arra egy interjúban, hogy hivatalos panaszok esetén vizsgálná az Apple üzleti gyakorlatát a fizetési rendszere kapcsán.

A hivatal az augusztusban kiküldött kérdőíveken az iránt érdeklődik, hogy igazak-e azok az információk, melyek szerint az Apple ahhoz kötötte az Apple Pay integrációját, hogy a szolgáltató más fizetési platformot nem vagy korlátozottan használhat. Rákérdeztek arra is, hogy mivel indokolta az Apple, ha elutasította az adott szolgáltató kérelmét.

A 2014-ben indított Apple Pay jelenleg 20 EU-tagállamban érhető el. Magyarországon például idén májusban érkezett meg, és ma már lényegében az összes nagyobb banknál elérhető a szolgáltatás.

Az NFC csippel együtt vizsgálhatják

A Reuters megemlíti, hogy a jelenlegi eljárást összeköthetik azzal, amelyben az iPhone-ok NFC csipjeinek működését vizsgálják. Ez egyes bankok panasza nyomán indult tavaly. A pénzintézetek azt kifogásolták, hogy az Androiddal ellentétben az iOS-es készülékeknél csak az Apple Pay-en keresztül rögzíthetők virtuális bankkártyák.

További kifogás volt, hogy ha valaki NFC-s fizetést akar indítani az iPhone-jával, akkor az automatikusan az Apple Pay-t kínálja fel, így lényegében kizárja az alternatív fizetési megoldásokat. Mint a 9To5Mac írja, az Apple a kritikák hatására ugyan lazított az iPhone-ok NFC-kezelésének szabályain, de ez a konkurens fizetési szolgáltatókon nem sokat segített. Amikor ugyanis a felhasználó NFC-s fizetést akar indítani, az iPhone kijelzőjén azonnal megjelenik a "Wallet and Apply Pay" felület. Ezzel szemben egy konkurens szolgáltatást – például Magyarországon a Simple Pay-t – külön, kézzel kell elindítani.

Hivatalos vizsgálat még nincs, még csak az azt megalapozó előkészítésnél tart a versenyjogi hivatal. Ha azonban az EB végül úgy dönt, elindítja a hivatalos folyamatot, az hosszabb távon megnehezítheti az Apple helyzetét.

Lassíthatja az irányváltást

A vállalat ugyanis stratégiaváltásban van: egyre inkább a szolgáltatásaira kíván koncentrálni, hogy ellensúlyozza a zsugorodó eszközeladásait. Mint a Gartner egy korábbi mobilpiaci elemzése megállapította, egyre kevesebb érv van az iPhone-ok gyakori cseréjére, de ezt az Apple jól tudja ellensúlyozni: az idei első negyedév végén a cég összes bevételének több mint 21 százalékát termelték meg a szolgáltatások.

Ebben kiemelt szerepe lehet az Apple Pay-nek. A fizetési szolgáltatás havi tranzakciószáma gyorsabban nő, mint a PayPal-é – hangsúlyozta Tim Cook vezérigazgató a legutóbbi negyedéves pénzügyi gyorsjelentést követő elemzői konferenciahíváson. Az augusztusban piacra dobott Apple Card szintén sikeres: David Solomon, a kibocsátásban közreműködő Goldman Sachs vezérigazgatója a közelmúltban egy befektetői tájékoztatón arról beszélt, hogy ez volt minden idők legsikeresebb kártyakibocsátása a banknál.

Mobilitás

Megvan az év legjobb projektmenedzsere

A Generáli Biztosító szakembere kapta az idén már 19. alkalommal átadott elismerést.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.