Az EB alelnöke szerint ideje lenne, hogy akik egyre több adat forgalmazásával egyre több pénzt keresnek, azok anyagilag is beszálljanak az üzletüket kiszolgáló hálózati infrastruktúra üzemeltetésébe.
Hirdetés
 

Lehetséges, hogy Európában a Google, a Meta, a Netflix és más online óriáscégek kénytelenek lesznek magukra vállalni a távközlési hálózat működési költségeinek egy részét – jelentette ki az EU versenyjogi szabályozásért is felelős alelnöke, Margrethe Vestager, aki hétfői nyilatkozatában reagált az uniós távközlési szolgáltatók panaszaira. Vestager szerint az Európai Bizottságnak nagy hangsúlyt kell fektetnie a hálózatokhoz való méltányos hozzájárulás kérdése, tekintettel arra, hogy bizonyos piaci szereplők óriási adatforgalmat generálva viszik az üzletüket, eközben viszont semmivel sem járulnak hozzá a forgalmazás lehetővé tételéhez és a kapcsolatok kiépítésére irányuló befektetésekhez.

Az uniós biztos a Reuters beszámolója alapján közölte: már folyamatban van annakaz alapos vizsgálata, hogy az Európai Unió a szabályozási oldalon miként lenne képes mindezt lehetővé tenni. A vizsgálat keretei között arra is kíváncsiak, hogy az adatforgalom várhatóan hogyan alakul majd az idő múlásával, és ez miként kapcsolódik a világjárvány hatásaihoz. A hírügynökség itt az Európai Távközlési Hálózatüzemeltetők Szövetsége (ETNO) ugyancsak hétfőn közzétett adatait idézi, amelyek alapján a Meta, az Alphabet, az Apple, az Amazon, a Microsoft és a Netflix együttesen a globális adatforgalom több mint 56 százalékáért felelős.

A távközlési lobbicsoport, melynek tagjai között van a Deutsche Telekom és az Orange, a tanulmányában úgy saccolja, hogy a technológiai óriáscégek éves 20 milliárd eurós hozzájárulása a hálózati költségekhez közvetett módon évi 72 milliárd eurós lökést adhatna az Európai Unió gazdaságának. Vestager ugyanakkor megint rövidre zárta a távközlési ágazat szereplőinek azt a felhívását, hogy a törvényhozók lazítsanak az EU-ban érvényes cégegyesítési szabályokon a nagyobb léptékű konszolidáció lehetővé tételére. Az EB alelnöke szerint az általuk felhozott érvek érvek semmi újdonságot nem jelentenek, mint amilyen például a nagyságrendek növelése lenne a befektetések növelése érdekében.

Piaci hírek

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.