Az akciósan is 100 eurós eszköz állítólag segít a rózsafüzér-imádság tanulásában, de fitnesz karkötőnek is használható.

A nehezen lefordítható, "Click to Pray eRosary" nevű termék egy interaktív, alkalmazás-vezérelt eszköz, amely a Pápa Imavilághálója (Pope’s Worldwide Prayer Network) nevű applikációhoz kapcsolódik. A hordható "okos" elektronikai cikkekhez hasonlóan egy achát-és hematit kövekből álló karkötőről van szó, amelyet keresztet formázó adattároló egység egészít ki; a felhasználók az aktivált eszköz segítségével hagyományos vagy folyamatosan frissülő és tematikus rózsafüzér-imádságokat imádkozhatnak, az eRózsafüzér pedig nyomon követi haladásukat, és a teljesített imádságokat is nyilvántartja.

A Vatikán szerint az új termék elsősorban a technológia iránt érdeklődő fiatalokat célozza, akik a specializált készülékkel tanulhatják a rózsafüzér-imádságokat. A hozzá tartozó alkalmazás nem csak személyre szabott vallásos tartalommal, hanem az egészségi értékeket jelző (health tracker) és fitnesz-funkciókkal is rendelkezik, magát az eRózsafüzért pedig az életmód-kütyüket fejlesztő GadgeTek tervezte, amelynek ötleteivel a Kickstarter oldalain is találkozhattak már a szerencsések.

Betette a lábát a digitális gazdaság keze

Az eRózsafüzér a bamutatkozását követő akcióban 99 euróért (nagyjából 110 dollárért) vásárolható meg, és a beszámolók szerint egy olyan trendbe illeszkedik, amely a Vatikán digitalizációs törekvéseit jellemzi az utóbbi években. Bár a pápai államot csak kevesen sorolják az úttörő innovációs központok közé, a híreket böngészve számos olyan kezdeményezésbe futhat bele az ember, amelynek alapján ott is sokat kísérleteznek a digitális technológiákkal. Annak idején mindenhol címlapos sztori volt, hogy Ferenc pápa Instagram-profilt indított, de a felhozatal ennél nyilván sokkal változatosabb.
 


A Vatikán például házon belül bevezette a Telegram azonnali üzenetküldőt, és komoly projekteket gondoz a birtokában lévő műalkotások digitalizálására is. Ennek egyik eleme volt az a több mint 270 ezer fotóval operáló dokumentációs program, amely a Sixtus-kápolna jövőbeni restaurációs munkáihoz szolgáltat majd alapot, és amelynek során a fotósok 65 teljes munkanapon (illetve éjszakán) keresztül gyakorlatilag centiméterről centiméterre rögzítették az épület részleteit.

Az sem közismert dolog, hogy a Vatikán több mint 11 évvel ezelőtt, 2008-ban adta ki legelső iPhone-os applikációját. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani eszköz is, amellyel a Vatican News szerint a digitális világ perifériáján mozgó fiataloknak biztosítanak újszerű, technológiai alapú oktatási eszközt, összehozva az egyház spirituális tradícióit a technológiai világ vívmányaival. Az eRózsafüzért bemutató keddi sajtóeseményen egyébként nem csak a hozzá tarozó, ingyenesen letölthető iOS- és Android-applikációk mutatkoztak be, de az is kiderült, hogy az egyik fő értékesítési csatorna a kezdeményezés saját oldala mellett az Amazon lesz.

Konzumer tech

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.