Az Apple néhány nap múlva teszi közzé, hogy mennyit kaszált az ünnepi bevásárlási időszakban. A kérdés valószínűleg csak az lesz, hogy kicsit vagy nagyon néznek be a 100 milliárdos küszöb fölé.

Az Apple a tervek szerint szerdán, a tőzsdezárást követően teszi közzé első idei pénzügyi negyedévéről szóló jelentését, amelyben a naptár szerint a 2020 október-december közti időszak eredményeit ismerteti majd. Ebben a Wall Street-i elemzők szerint a vállalat újabb rekordot dönthet, mivel várakozásaik alapján közel 103 milliárd dolláros forgalomról számolhat be (egyes számítások szerint a 110 milliárdos bevétel sem elképzelhetetlen), így ebben a tekintetben első ízben lépné át a 100 milliárd dolláros küszöböt.

A big tech óriás ezzel egy háromtagú elit klubhoz csatlakozna, amennyiben az amerikai tőzsdéken jegyzett cégek közül a Walmart már korábban megugrotta ezt a lécet, és az Amazon február elején érkező pénzügyi jelentésétől ugyancsak 100 milliárd fölötti számokat várnak. Az érdemi különbség minden bizonnyal a bevételekhez társuló nyereség lesz: az Apple a legutóbbi negyedévben például 20 százalék fölötti haszonkulccsal működött, míg az Amazon alig 5 százalékos, a Walmart pedig ennél is alacsonyabb árréssel dolgozott.

Bár nem ez az egyetlen jövedelmezőségi mutató, ami alkalmas az egyes tőzsdei cégek teljesítményének értékelésére, ilyen léptékben az Apple 16 százalékos éves bevételnövekedése is tiszteletet parancsol, a befektetők pedig mindennél többre értékelik, hogy a vállalat mennyire sikeresen ragasztja hozzá az ügyfeleit az iPhone-nal fémjelzett ökoszisztémához.

Az Apple árfolyamán nincsen fék

Nem véletlen, hogy 2018 nyarán az Apple volt a legelső olyan amerikai társaság, amelynek piaci kapitalizációja meghaladta az ezer milliárd dollárt, majdnem pontosan két évvel később, tavaly augusztusban pedig a 2 ezer milliárdos határt is elsőként hagyták maguk mögött. Az Apple cégértéke jelenleg 2,34 ezer milliárd dollár, és a legújabb eredmények nyomán minden bizonnyal ennél több is lesz; bár sok elemző formálisan már most is túlértékeltnek tartja a vállalat papírjait, a belátható jövőben olyan trendre számítanak, hogy így is vásárlásra javasolják azokat.

Visszatérve a legutóbbi pénzügyi negyedévre, az Apple forgalma most is az iPhone-eladásokra épült: az új 5G-s modellek nem csak szemmel látható részesedést szereztek maguknak, de a Morgan Stanley adatai alapján úgy is ez volt az utóbbi 5 év legsikeresebb iPhone-megjelenése, hogy bőven nem sikerül a negyedév kezdetére időzíteni. A Business Insider összeállításából az is kiderül, hogy a világjárvány és a távmunka erőltetett bevezetése az almalogós tabletek, laptopok és asztali gépek eladásait is megdobta, és más termékek, köztük a digitális szolgáltatások is minden bizonnyal két számjegyű bevételnövekedést hoztak.

A befektetők szemszögéből még ígéretesebb, hogy az Apple egy marék új termékéről tudnak, amelyek még nem jelentek meg ugyan, de már minimum a tesztelés fázisában tartanak. Ilyen lenne a hajtogatható iPhone-kijelző, a méregdrága saját márkás headset vagy a legnagyobb dobás, az önvezető autókba való járműrendszer fejlesztése, ami hosszú évek után végre úgy tűnik, hogy még az évtized vége előtt tényleg megjelenhet a kereskedelmi forgalomban is.

Piaci hírek

Terjednek a lehorgonyozható adatközpontok

Az uszályokra épített, teljesen az ügyfelek igényeire szabott egységeket 12 hónapon belül üzemképes állapotban telepítik.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.