A Financial Times forrásai szerint Brüsszelben az EU biztonságát érintő fenyegetésként értékelik, hogy a tagállamok nem lépnek fel egységesen a magas kockázatú szállítók kizárásában.

Az Európai Unió tagországai közül Észtország, Dánia, Lettország és Litvánia és Svédország már kitiltotta a Huawei termékeit 5G infrastruktúrájából, és az egy főre jutó kínai befektetések tekintetében az elsők között lévő Portugáliában is arra készülnek, hogy feketelistára tegyék a kínai gyártó bizonyos berendezéseit. Ez azonban még úgy sem jelent kritikus tömeget, ha ide számítjuk, hogy az Egyesült Királyságban is szabályokat hoztak a Huaweitől és az ugyancsak kínai ZTE-től származó, kritikus 5G-s hálózati berendezések beszerzése és alkalmazása ellen, noha Brüsszelben már évekkel ezelőtt ajánlásokat fogalmaztak meg a magas kockázatú szállítók kizárására a technológiai befektetésekből.

Az EU belső piacokért felelős biztosa, Thierry Breton az uniós távközlési minisztereinek legutóbbi ülésén mindezt túl kevésnek és a kollektív biztonságra nézve is kockázatosnak nevezte – számolt be róla a Financial Times. Bár az uniós útmutatások formálisan nem jelentenek tilalmat, a lap belső forrásaira hivatkozva arról ír, hogy az Európai Biztottság kötelező korlátozást vezethet be a rizikós vállalatokra, így a Huaweire is, ha Németország és más tagországok tovább késlekednek. A megbeszéléseket ismerő tisztviselők szerint Brüsszelben egyre aggasztóbbnak tartják, hogy a nemzeti kormányok közül többen is szándékosan lassítják az ügyben a közös előrelépést.

Már kiderült, hogy a függőségek fegyverré válhatnak

Az EB a tervek szerint jelentést készít az ajánlások végrehajtásának állásáról, és ha javaslatot is tesz a tilalmat kikényszerítő új szabályokra, azok nem valószínű, hogy a jelenlegi bizottsági ciklus 2024-es lejárta előtt megszületének. Maga az Európai Bizottság nem volt hajlandó kommentálni a Financial Times értesüléseit, a Huawei pedig úgy nyilatkozott, hogy sérti a méltányosság és a diszkriminációtól való mentesség elvét, sőt az uniós törvényekkel is ellentétes, ha adott beszállítókat a megfelelő technológiai értékelés nélkül próbálnak kizárni. A cég szerint soha egyetlen bíróság sem állapította meg, hogy a részese lett volna szellemi tulajdon rosszhiszemű megszerzésének, sőt bíróság elé sem citálták még ilyen ügyekben.

A lap ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államok éppenséggel amerikai szellemi tulajdon lopásával vádolja a Huaweit, nem beszélve az Észak-Korea elleni szankciók megsértéséről vagy az FBI-nak tett hamis nyilatkozatokról, és folyamatosan sürgeti szövetségeseit, hogy tiltsák ki a vállalatot kritikus kommunikációs infrastruktúrájuktól. A FT riportjában hivatkozott tisztviselők most a Kínától való, hosszú távú függőség árára figyelmeztettek, felidézve, hogy az EU az Ukrajna elleni támadás előtt is milyen mértékben támaszkodott az orosz energiahordozókra. Thierry Breton az említett ülésen ugyancsak az olyan függőségek felszémolása mellett érvelt, amelyek az EU érdekei ellen fordított fegyverré válhatnak.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.