Ez a Cisco október végével zárult negyedéve: 9 százalékkal kisebb bevétel, 26 százalékkal kisebb nyereség – 9 százalékos árfolyamnövekedés.

Szárnyalt a tőzsdén a Cisco, miután bejelentette, hogy éves szinten az augusztustól októberig tartó első üzleti negyedévében 9 százalékkal csökkent a bevétele, 26 százalékkal a nyeresége az előző év azonos időszakához képest. (A Cisco 2021-es pénzügyi éve 2020 augusztusától 2021 júliusáig tart.) Ez a bejelentés a tőzsdén 9 százalékot meghaladó árfolyam-emelkedést hozott.

Ez sorban a negyedik negyedév, amikor a vállalat bevételcsökkenésről számol be. A meglepő optimizmust pedig részben az táplálta, hogy a hálózati eszközgyártó sokkal jobban teljesített, mint azt az elemzői konszenzus jósolta. Valószínűleg az is szerepet játszott az eredmények pozitív fogadtatásában, hogy a vállalat a folyó negyedévre is kisebb visszaesést jelzett, mint az elemzők. Ha beválik Chuck Robbins vezérigazgató jóslata, a második negyedévének bevételeit 0-2 százalék közötti csökkenéssel zárja a vállalat (az elemzők 3 százalékot prognosztizáltak).

A kormányzati megrendelések erősödtek

A vállalat nettó bevétele 11,9 milliárd dollár volt szemben a tavalyi azonos időszak 13,2 milliárdjával. A profit a tavalyi 2,9 milliárd dollárról 2,2 milliárdra zsugorodott. A bevételek zöme (8,6 milliárd dollár) termékértékesítésből származott, ám ez 13 százalékkal csökkent éves összevetésben, a 3,3 milliárdot hozó szolgáltatási szegmens viszont 2 százalékkal tudott nőni. A kiadási oldal annak ellenére emelkedett a szerkezetátalakítási költségek miatt, hogy a vállalat mindenhol próbált spórolni: a működési költségek összességében 3 százalékkal emelkedtek.

Az infrastruktúra-platform termékcsoport (ebbe tartozik a teljes hálózati- és routeres portfólió) 16 százalékkal zsugorodott, így 6,3 milliárd dollárt hozott a konyhára. Ez az az üzleti szegmens, írja a CNBC, amelyre leginkább hatással van a koronavírus-járvány. A Robbins szerint ennek az egységnek a teljesítményét az is visszavetette, hogy a vállalatok a tavaszi roham után kicsit megálltak, hogy átgondolták a fejlesztési stratégiájukat, ami szükségszerűen a beszerzések elhalasztásával járt. De Robbins szerint a kereslet vissza fog térni.

Ami viszont érdekes, hogy a távmunka terjedése ellenére az alkalmazás-üzletág (ebbe tartozik például a WebEx és az AppDymanics) is visszaesett 8 százalékkal. Az üzletág bevétele 1,8 milliárd dollár volt. A negyedév során a Ciscónak volt ehhez az üzletághoz egy felvásárlása is. Augusztus végén szerezték meg a videokonferencia-élmény javításához a BabbleLabs nevű céget, amely zajcsökkentő és beszédminőség-javító technológiát fejleszt. Októberben pedig közleményben deklarálták, hogy nagyobb energiákat fordítanak a WebEx fejlesztésére. A biztonsági termékekre azonban továbbra is nagy volt a kereslet, a termékcsoport bevétele 6 százalékkal nőtt.

Ami a piaci szegmenseket illeti, a kormányzati szektorban tudott erősíteni a Cisco. Ott az eladásai 5 százalékkal nőttek, míg a vállalati és szolgáltatói szektorban 9 százalékos volt az összesített mínusz.

Volt honnan erősödni

A tegnapi eredmények bejelentése után tapasztalt tőzsdei optimizmust nem csak a hálózati-adatközponti piac várható erősödése és Chuck Robbins optimista várakozásai táplálhatták. Annak, hogy a Cisco bevételei nagyjából egy éve folyamatosan csökkennek, az árfolyamra is erős hatással volt. Miközben az S&P 500 az utolsó egy évben megközelítőleg 9 százalékot erősödött, a Cisco árfolyama 20 százalékot esett. Ebben most volt egy erős korrekció a vezérigazgató óvatosan optimista előrejelzésének hatására.

A pénzügyi eredményekkel egy időben még egy fontos változásról számolt be a vállalat: december végén nyugalomba vonul Kelly Kramer pénzügyi igazgató, aki 2012-ben érkezett a GE-től. Helyére az Autodesktől csábították el Scott Herrent, aki hat évig vitte a szoftvercég pénzügyeit.

Piaci hírek

Délkelet-Ázsiával lép digitális szövetségre az Európai Unió

A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.