Természetesen a globális infokommunikációs szektor. A világ egyik legjelentősebb iparágának lendületét az alkatrészhiány, a logisztikai problémák és a koronavírus sem volt képes érdemben fékezni tavaly.

Tavaly év közben a Gartnernél többször át kellett írni a informatikai és távközlési eszközök, szolgáltatások globális forgalmára vonatkozó előrejelzéseket. Az amerikai piackutató például egy évvel ezelőtt még bőven 4000 milliárd dollár alatt jósolta a gigantikus szektor 2021-es összbevételét, majd ahogy teltek a hónapok, úgy emelkedett ez a szám. A cég héten kiadott legújabb jelentése viszont már nem előrejelzéseket, hanem nagyjából a valóságnak megfelelő adatokat tartalmaz az elmúlt 12 hónap teljesítményéről.

Digitalizációs gyorsvonat

2021-ben végül 4240 milliárd dollár közelében állt meg a szédítő sebességgel pörgő számláló, azaz az IKT-piac 9 százalékot tudott ugrani egyetlen év alatt. A szegmensek szerinti bontásból pedig az is látszik, hogy mindez az informatikai megoldások iránt megmutatkozó kiemelt keresletnek köszönhető. A teljes torta több mint harmadát kitevő távközlési szolgáltatásokra "csak" 3,4 százalékkal költött többet a világ tavaly, míg az IT-hoz szorosabban köthető területek mindegyike kétszámjegyű progresszióban volt.

Mindez azért is komoly fegyvertény, mivel az elmúlt időszakban több tényező is nehezítette a gazdasági szereplők dolgát. A csiphiány miatt számos termékkategóriában keletkezett készlethiány, aminek a negatív hatását csak tovább fokozták a nemzetközi szállítmányozásban fellépő kapacitásszűkösséggel, szállítási anomáliákkal kapcsolatos problémák.

 

Globális IKT-piaci előrejelzés 2021-2023 - Gartner
Infogram


Ami a közlejövőt illeti, a Gartner nagyjából megismételte korábbi előrejelzését, miszerint 2022-re a bevételek gyors ütemű növekedése valamennyit csökkenhet, de a piackutató még így is jelentős, 5 százalék feletti bővülést vár, ami nagyjából változatlan sebességgel folytatódhat jövőre is. Ezen a pozitív jövőképen még az éppen nálunk is tomboló Omikron-variáns sem tudott rontani. Az elemzők szerint a gazdasági fellendülés és különösen a digitális piacok erősődésébe vetett hit folyamatosan tudja majd fűteni az infokommunikációs szektort.

Felhős idők

A fentiekkel párhuzamosan folytatódik a cloud technológia eluralkodása a világban. A Gartner számításai alapján 2020-ban fordult elő először (a koronavírus hathatós segítségével), hogy a cloudos költések meghaladták a nem felhőhöz köthető megoldások forgalmát a vállalati szoftverek esetében. Idén ez a terület lehet messze a legtöbbet növekedő piaci szektor, ahol a prognosztizált 11 százalékos bővülést szinte kizárólag a cloudos termékek iránti keresletélénkülésnek tulajdonítják a szakértők. Mindez 2025-re már oda vezethet, hogy felhőre duplaannyit költenek a cégek, mint egyéb, nem cloudhoz köthető üzleti alkalmazásokra.

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.