Lassan csak ceruzával érdemes dolgozni a Gartnernél: a piackutatónál menetrendszerűen kell módosítani az infokommunikációs szektor idénre várt forgalmát.

Úgy tűnik, nem csupán "mindig van lejjebb", néhány esetben mindig van feljebb is. Utóbbira példa a globális infokommunikációs szektor 2021-re vonatkozó teljesítménye, amellyel kapcsolatban újabb és újabb rekordszámok jelennek meg a kutatócégek üveggömbjében.

4200 milliárd dollár lett. Maradhat?

A Gartner témában kiadott friss elemzése több érdekes adatot is tartalmaz. A legfontosabb, hogy immár 4200 milliárd dollár felett várják a szakértők azt az összeget, amit a világ informatikára és telekommunikációs eszközökre, szolgáltatásokra költ idén. Ez a mostani állapotok szerint 8,6 százalékkal fejelné meg a 2020-ban elért forgalmat.

Hogy mennyire vág majd egybe a jóslat a tényszámokkal, az viszont erősen kétséges. Legalábbis ha abból indulunk ki, milyen aktív szélkakast játszott a Gartner ezen a fronton az elmúlt nagyjából fél évben. Év elején ugyanis még alig több mint 3900 milliárdos összbevételt prognosztizált az amerikai vállalat, amit aztán tavasszal alaposan megfejelt, és már bőven 4000 milliárdot meghaladó forgalomat vizionált.

A fentiekkel párhuzamosan egyébként a tavalyi adatokban is komolyabb mozgások történtek. A január végén közzétett előzetes kalkulációk 3 százalékot is meghaladó recessziót jeleztek a pandémia évében. Áprilisra ugyanez 2 százalék közelébe mérséklődött, most viszont már nem is mínusz áll az oszlop alján. Jelen állás szerint az IKT-szektor, ha nem is sokat, de tavaly is nőni tudott.

Ami a közeljövőt illeti, 2022-re a bevételek gyors ütemű növekedése valamennyit csökkenhet, de a Gartner által várt 5,3 százalékos bővülés így is komoly tempót (és több mint 4430 milliárd dollárt) jelentene ezen a hatalmas piacon.

Ha előrevisz, költenek rá

A különböző részterületek vizsgálatából kitűnik, hogy idén szélesre nyíltak/nyílnak a pénztárcák minden olyan projektnél, amely az üzlet boldogulását közvetlenül támogatja. Ennek megfelelően kétszámjegyű növekedést mutatnak a vállalati szoftverek és az eszközbeszerzések. Ezektől alig elmaradva pedig az informatikai szolgáltatások szegmensét találjuk mint szintén átlagon felül teljesítő területet.  

 

Globális IKT-piaci előrejelzés 2020-2022 - Gartner
Infogram
Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.