Ezzel a vállalat rövid idő alatt már a negyedével csökkentené korábbi létszámát, a legújabb varázsszónak pedig ott is a generatív mesterséges intelligenciát nevezték ki.

Mark Zuckerberg, a Meta (Facebook) vezérigazgatója megerősítette a közelmúltban felbukkant pletykákat, és bejelentette, hogy a vállalat további 10 ezer fővel csökkenti a dolgozóinak létszámát, ezen felül visszavon 5 ezer betöltetlen álláshelyet is. Mindez négy hónappal azután derült ki, hogy a Metánál már elhatároztak egy 11 ezer fős leépítést, ami összességében azt jelenti, hogy a vállalat minden negyedik dolgozóját lapátra teszi. Ezt a "hatékonyság évét" meghirdető Zuckerberg szerint még az idén keresztülviszik minden esetben, bár külön ütemterveket készítenek a nemzetközi csapatokra vonatkozóan.

A munkatársaknak elküldött, majd később nyilvánosságra hozott feljegyzésből kiderül, hogy a vállalat törölni fogja az "alacsonyabb prioritású projekteket", mivel "alulbecsülte az ezekkel a kezdeményezésekkel járó közvetett költségeket". A TechCrunch beszámolója felidézi, hogy az amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott beadványában a Meta 86 és 92 milliárd dollár közötti éves kiadást jelzett a 2023-as évre, szemben a korábban becsült 95 milliárddal. A változás nagy része a fenti "költségcsökkentő intézkedéseknek" köszönhető, beleértve a végkielégítéseket is.

Zuckerberg szerint a legutóbbi szerkezetátalakítási lépések lezárultával feloldják majd a munkaerő-felvétel befagyasztását a vállalat különböző részlegeinél. Bár arra nem tért ki, hogy milyen munkaköröket vagy "alacsonyabb prioritású projekteket" számolnak fel, az már a hét elején kiderült, hogy megszüntetik az NFT-k támogatását az Instagramon és a Facebookon. Sőt azt is tudni lehet, hogy a Metánál bizonyos irányítási rétegek eltávolítását tervezik, mivel már legfelül is úgy látják, hogy ezek késleltetést és kockázatkerülést okoznak az információáramlásban és a döntéshozatalban.

Hosszú távon továbbra is hasítanak

A Meta vezérigazgatója újra hangsúlyozta, hogy a társaság hosszú távra, a technológiai topikok szintjén pedig a metaverzumra és a mesterséges intelligenciára összpontosít. Előbbi egyelőre nem sok jelét mutatja bármilyen távú potenciálnak, így a befektetők számára érdekesebb lehet, hogy Zuckerberg a cég legnagyobb befektetésének nevezte a mesterséges intelligencia fejlesztését és beépítését a Meta összes termékébe. Mint mondta, a vállalatnak meg is van hozzá a szükséges infrastruktúrája, hogy ezt "soha nem látott mértékben+ megvalósíthassa.

Ahogy márcus elején mi is beszámoltunk róla, a Meta új üzleti egységet hív életre a generatív mesterséges intelligencia fejlesztésére, reagálva az OpenAI jelentette kihívásra és az MI-chatbotok felfutásával pillanatok alatt kialakult piaci nyomásra. Az már kiderült, hogy befektetők a metaverzumot drága és egyre bizonytalanabb kimenetelű kísérletnek tartják, így alig másfél évvel azután, hogy a társaság még a nevét is megváltoztatta az új elköteleződését hangsúlyozva, a semmiért sem felelős vezetők máris egy újabb hívószóval igyekeznek lecsillapítani a kedélyeket.

Közösség & HR

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.