A digitális ikrekből (digital twins) a gazdasági visszaesés közepette is jól megtérülő technológiai befektetés lehet, amit már korántsem csak a gyártóiparban alkalmaznak.

A digitális ikreknek (digital twins) nevezett koncepció alatt az olyan szimulációs megoldásokat kell érteni, amelyek a fizikai rendszerek (gépek, épületek vagy akár élő szervezetek) virtuális modellejét állítják fel, különös tekintettel a rendszereken belüli információáramlásra. Ez a mesterséges intelligencia, az IoT és a felhő alapú adatfeldolgozás felfutásával már lehetővé teszi a tetszőleges helyzetek vagy módosítások nagy pontosságú szimulációját, valós időben kapcsolva össze a digitális és a fizikai világ folyamatait.

Az ilyen technológiák jelentősége egyre több felhasználási területen növekszik: a digitális ikrek alkalmasak az előrejelzésre és így a változásokra való reakció gyorsítására, a folyamatok és a teljesítmény optimalizálására, de hasznosak a preventív karbantartásban vagy a prototipizálás felgyorsítására és olcsóbbá tételére is. Az ipari célú alkalmazások mellett hasonló megoldások jelentek meg pélául az egészségügyben vagy a sportban is: az NFL-ben például az agyrázkódásokat kiváltó erők azonosítása kezdték el használni.

A digitális ikreket ma már jól meghatározott technológiai trendként tartják számon, a Juniper Research június elején közzétett anyaga pedig azt is megpróbálja felbecsülni, hogy mekkora piacot jelentenek az ide sorolható eszközök és szolgáltatások. A piackutató tegnap közzétett prognózisa alapján a digitális ikrek jövőre már 12,7 milliárd dolláros piacot jelentenek majd világszerte, ami 17 százalékos növekedésnek felelne meg a tavalyi 10,8 milliárd dollárhoz képest.

Az IoT koncepció sikerterülete

A fejlődés ütemét az érzékelteti a legjobban, hogy a Juniper Research előrejelzésében a világjárvány és a vele összefüggő gazdasági visszaesés ebben az évben is csak alig 1 százalékos forgalomcsökkenést jelenhet. Ennek oka, hogy az ilyen technológiák bevezetésétől sokan várnak mérhető hatékonyságnövekedést, ami a bizonytalan környezetben külön felértékeli ezeket a befektetéseket: a kutatás megállapítja, hogy a megtérülés még ebben a helyzetben is könnyen elérhető, különös tekintettel az IoT rendszerek fejlődésére.

Ezzel együtt érdemes azt is megemlíteni, hogy a digitális ikrekkel összefüggő technológiák nem jelennek meg önálló termékként, vagyis egy általánosabb ipari IoT-stratégia részeként vezetik be azokat. Tulajdonképpen itt is az egyre szaporodó IoT szenzorok és az általuk begyűjtött óriási adatmennyiség felhasználásáról van szó, ami nyílt platformokra épülő, kollaboratív megközelítést feltételez az ipari környezetekben.

A kutatás megállapítja, hogy adigitális ikrek alkalmazásának egyelőre a gyártóipar a legmegfelelőbb területe: a jövőre jelzett 12,7 milliárd dolláros piac valamivel több mint egyharmadát továbbra is ez a szegmens adja majd. A gyártóipart 18 százalékos részesedéssel követi az egy csoportba sorolt energiaipar és a közművek. A költéseket egyelőre Észak-Amerika dominálja, ahol a globális forgalom kétharmad része, 67 százaléka jelenik meg. Ez a Juniper Research szerint ugyancsak összefüggésben van az IoT ökoszisztéma ottani, együttműködésekre épülő fejlődésével, ami más piacokon is követendő számíthat.

Cloud & big data

Működő üzlet lett a Google ballonjaiból

Az internetszórásra képes eszközöket elsőként Kenyában vetik be kereskedelmi szolgáltatásként.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.