A közösségi platform részvényárfolyama a múlt heti IPO-t követően szinte minden nap emelkedett, a papírok pedig már majdnem a kezdőár dupláját érik.

Múlt héten fontos esemény volt a New York-i tőzsdén a Reddit parkettre lépése, mivel a koronavírus megjelenése, majd az utóbbi évek gazdasági problémái miatt alig akadt olyan technológiai vállalat, aki végig tudott/mert vinni egy kockázatokat hordozó tőzsdei bevezetést. Beszédes adat, hogy közösségi médiával foglalkozó cég legutóbb 2019-ben érkezett a Pinterest "személyében".

A Reddit papírjai a tegnapi kereskedés végén közel 9 százalékos drágulást követően több mint 65 dolláron zártak. Így a részvények immár közel a kétszeresüket érik a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) során kitűzött 34 dolláros szinthez képest. A nyitány során a cég és a korábbi befektői összesen nagyjából 750 millió dollárnak megfelelő tőkéhez jutottak.

Kedden több mint 35 millió Reddit-részvény cserélt gazdát, ami leszámítva az első nap szűk 50 milliós volumenét, a legélénkebb kereskedési aktivitást jelenti a cég egyelőre igencsak rövid tőzsdei történetében. Ahogy azt a CNBC beszámolója megemlíti, az értékpapírok iránt annak ellenére maradt fokozott a kereslet, hogy piaci elemzők az első napok raliját követően óvatosságra intve semleges besorolásba tették a vállalatot.

Nagy üzlet a láthatáron

Szakértők szerint a nagy érdeklődés hátterében az állhat, hogy a piac kvázi beárazott már egy OpenAI-partnerséget. A ChatGPT fejlesztőjének ugyanis jól jönne, ha szerződéses keretek között trenírozhatná modelljeit az internet kezdőlapjának is hívott közösségi platform hatalmas szövegtengerében. Állítólag az üzlet hamarosan realizálódhat, aminek megkötését az is olajozhatja, hogy Sam Altman, az OpenAI régi-új vezérigazgatója jelentős részesedéssel rendelkezik a Redditben.

Az már most is látható, hogy a Reddit vezetése igyekszik a reklámozás mellett több új bevételi lábat is növeszteni, amire ideális jelöltnek tűnik az adatvagyon licencelése. Ilyen megállapodást egyébként nemrégiben már kötött a cég a Google-lel, amely így több reddites adathoz fér hozzá saját algoritmusai betanításánál.

A CNBC hivatkozott anyaga ugyanakkor megjegyzi, hogy a Reddit adatlicencelési gyakorlata éppen vizsgálódás tárgyát képezi a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál (FTC), ami potenciális kockázatot jelent a pénzükért aggódó befektetőknek.

Hosszú, rögös út

A 2005-ben alapított Reddit már 2021-ben jelezte komoly szándékát a tőzsdére lépésre azzal, hogy a kapcsolatot az USA-ban illetékes hatósággal, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (Securities and Exchange Commission - SEC). Hogy erre végül több mint két évet kellett várni, annak nemcsak a gazdasági helyzet rosszabbra fordulása volt az oka, hanem azok a jellemzően nagy ellenállást kiváltó kísérletek is, amelyekkel a menedzsment a társaság forgalmát igyekezett felturbózni a parkettre lépés előtt. Az ezekből fakadó káosz kezelésére sok energia ment el, és semmiképpen sem gyorsították a tőzsdei folyamatot.

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.