A Banking Software Companyval létrehozott cégcsoport, a Finshape több mint száz ügyfelet szolgál ki világszerte. A PortfoLion is beszáll.

Bejelentette egyesülését a magyar W.UP és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC). A két vállalat a szükséges hatósági jóváhagyások birtokában Finshape néven új digitális banki technológiai szolgáltató csoportot hoz létre. A Finshape célja, hogy a low-code platform- és adatalapú perszonalizációs megoldások ötvözésével gyorsítsa a bankok ügyfélközpontú digitális fejlesztéseit - áll a W.UP közleményében. A tranzakcióhoz az OTP kockázati- és magántőke-társasága, a PortfoLion Capital Partners biztosítja a pénzügyi hátteret. A befektető tulajdonosként is megjelenik az új cégben.

A létrejövő vállalat a COVID-19 nyitotta piaci lehetőségekre is építhet. Mint a közleményben írják, a koronavírus-járvány az elmúlt másfél évben felülírta a korábbi ügyféligényeket, és jelentősen felgyorsította a bankszektor digitalizációját. Az aktív online banki felhasználók száma 2024-re várhatóan eléri világszerte a 3,6 milliárdot. Eközben az európai, ázsiai és közel-keleti régió piacain a legtöbb banki szereplő jelentős lemaradásban van a teljesen digitális "neobankok" és technológiai óriások által kínált ügyfélélményhez képest. A kelet-közép-európai pénzintézetek ötödének egyáltalán nincs digitalizációs stratégiája, és erre szakosodott szakembergárdával is csak körülbelül egyharmaduk rendelkezik.

A sikeres banki digitalizáció kulcsa, hogy az új fejlesztések minél rövidebb átfutási idővel váljanak elérhetővé a banki ügyfelek számára. Ezt szeretné segíteni a Finshape, amely a tervek szerint könnyen telepíthető és kezelhető digitálisplatform-megoldást kínál a digitális banki felületek fejlesztéséhez, valamint a eszközöket a banki ügyfélinterakciók személyre szabására.

Kettős operatív vezetés

A Finshape 650 fős csapata (ebből a W.UP 150 főt ad) indulásakor több mint 100 ügyfelet szolgál ki négy kontinensen. Olyan bankoknak szállítanak mint a Raiffeisen, a BNP Paribas, az Erste, a Société Générale vagy az Alfa-Bank. A csoportot Petr Koutný, a BSC vezérigazgatója és Nyíri József, a W.UP vezérigazgatója közösen irányítja. A PortfoLion tulajdonosi jogait Nieder Jenő vezérigazgató-helyettes képviseli az igazgatótanács elnöki pozíciójában.

A prágai székhelyű BSC-t 1990-ben alapították. Kilenc irodájából kettő-kettő Csehországban és Szlovákiában, a többi Oroszországban található. A W.UP az egykori IND Groupot felépítető menedzsment érdekeltségi körébe tartozik. Elnöke Vinnai Balázs, vezérigazgatója pedig a szintén IND-alapító Nyíri József.

Az nem nyilvános, hogy a PortfoLion mekkora összeggel szállt be. Azt azonban a befektetőtársaság elmondta a Portfoliónak, hogy az organikus növekedés forrását azoknak a piacoknak a fejlesztése jelenti, ahol a Finshape már jelen van (Ázsia, Közel-Kelet). Akvizíciós növekedéssel is számolnak, de annak nincs előre meghatározott területi korlátozása, inkább ágazaton belüli szinergiákat keres a csoport.

Piaci hírek

A benzin mellett az IT-szaktudás is jelentősen drágult

Egy informatikai állásokra specializálódott fejvadász cég adatai szerint a hazai bérek átlagosan 20 százalékkal emelkedtek, míg bizonyos kiemelt területeken 30 százalék feletti növekedést regisztráltak.
 
A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.