A gyártó a CES-en villantott az iX Flow koncepcióval, amely új szintre emelheti a személyre szabott termék fogalmát a szektorban.

A nagy múltú technológiai expó kiállítói között hosszú ideje fontos szerepet kapnak az autógyártók, hiszen az informatika és a járműgyártás területe egyre szorosabban összefonódik. Bár a futurisztikus bemutatókat jobbára az önvezető, netán repülő kocsik koncepciói uralják, ez nem jelenti azt, hogy csak ilyen témával lehetne felkelteni a nagyközönség érdeklődését. A BMW például most "csak" annyit tett, hogy e-könyv-olvasóvá változtatta az autóját.

Tiszta tinta

Az iX Flow nevet kapó bemutatójármű egészen lenyűgöző kaméleonképességgel bír annak köszönhetően, hogy külső felületeit e-tintával vonták be. A technológia hasonlatos az e-könyv-olvasóknál már megszokott megoldáshoz. Elektromos stimulációval a karosszérián elhelyezett mikrobuborékokban fehér vagy fekete pigmentet "ragasztanak" a felső részre, amitől az autó szinte azonnal képes, egyelőre monokróm módon színt váltani. A színváltó hatás történthet elölről hátrafelé, egyik oldalról amásikra, csíkokban, foltokban és bármilyen egyéb módon, mindez csak az elektromos impulzusok beállításától függ.

 

 

A BMW a bemutató kapcsán igyekezett a perszonalizációra fektetni a hangsúlyt. Való igaz: egy ilyen modell lényegesen tágabb teret ad a tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, milyen kinézetű autót szeretne. Hangulattól, időjárástól és egyéb élethelyzetektől függően akár naponta többszöri változtatással. Mindezt egyelőre csak a szegényes színválaszték korlátozza, ám a technológia fejlődésével együtt bőven benne van a pakliban, hogy rövid időn belül már ez sem lesz akadály.

A színváltós autó ötlete azonban utat nyit néhány egészen praktikus felhasználási módnak. Például a világos vagy sötét árnyalattal játszva komoly mértékben változtatható a karosszéria hőfelvevő képessége. Egy verőfényes nyári napon a fehérre váltott autó lényegesen több napsugarat ver vissza, azaz kevésbé melegszik fel. Hideg időben viszont éppen a fekete a nyerő, hiszen az képes a lehető legtöbb energiát "felszívni" a napsugárzásból.

Nem minden papsajt

A kétségtelenül impresszív technológiai villantással kapcsolatban azért nem árt néhány nyilvánvaló problémát, negatívumot is megemlíteni. Első természetesen maga a pénz. Ezzel kapcsolatban a BMW semmiféle adatot nem közölt, de egy ilyen speciális bevonatért bizonyosan sokkal mélyebbre kéne nyúlni a pénztárcánkba. Ráadásul a szalonból kihajtva sem hagyhatjuk magunk mögött a kérdést, mivel bármiféle sérülés esetén speciális javításra, vagy esélyesen teljes elemcserére kényszerülnénk, ismételten emelt áron.

A másik, nem kevésbé problémás terület a szabályozás. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy a világ rendőri szervei rábólintanának egy olyan kocsi árusítására, aminek a forgalmijában a jármű színe sorban az állna, hogy "ahogy épp a kedvem tartja".

Konzumer tech

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.