A böngésző fejlesztői egy tesztelés alatt álló funkciót toltak rá az éles verzióra, ami óriási problémákat okozott egy csomó cégnél. Hab a tortán, hogy a végül megérkező javítás sem váltott ki osztatlan örömöt.
Hirdetés
 

Nem volt túl termelékeny hetük azoknak a vállalkozásoknak, ahol a Chrome böngésző volt az alapértelmezett munkaeszköz és Windows Server szolgálta ki a vékonyklienseken dolgozni (próbáló) munkatársakat. Egy fejlesztési kísérlet ugyanis katasztrofális következményekkel járt, ami miatt elárasztották a panaszok a Google fórumait.

Két nap a pokolban

Szerdán kezdtek szállingózni az első bejelentések arról, hogy különböző vállalatoknál teljesen ellehetetlenítette a munkát az, hogy a Chrome aktív füle az egyik pillanatról a másikra "fehér halált" produkál, azaz eltűnik minden információ róla és csak az üres felületet bámulhatja a dolgozó. A hiba nem minden Chrome-felhasználót érintett, mivel csak az olyan munkakörnyezeteknél jelentkezett, ahol a háttérben Windows Server szolgálta ki a folyamatokat.

A Chrome támogatói és bugreport oldalait elözönlő bejegyzések alapján kijelenthető, hogy sok ezer embert érintő hibáról van szó. Különösen sok bejelentés érkezett a call centereket üzemeltető vállalkozásoktól, ahol az egész munkanapot a probléma feltárására áldozták - sikertelenül.

A szigorú szabályok között működő szervezeteknél ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a munkatársak egyszerűen átállhatnak egy másik böngészőre. Ez még az adminisztrátoroknak sem triviális és gyors feladat. A problémát tetézte, hogy az sem volt elsőre világos, honnan ered a probléma, így volt olyan eset, ahol teljes biztonsági ellenőrzésre vesztegették az időt, mert vírustámadást sejtettek a háttérben.

Nem várt következmények

Végül persze kiderült, hogy mi okozta a gondot. A Chrome-nál ugyanis a WebContents Occlusion nevű funkciót próbálták meg éles környezetre ültetni. Ez elvileg úgy optimalizálná a rendszer erőforrásigényét, hogy amennyiben egy másik windowsos ablakot húznak a böngésző fölé, utóbbi átvált háttér üzemmódba. A funkció egyébként tesztként már futott a Chrome Canary és Beta kiadásaiban, ám úgy tűnik, nem vot jó ötlet ráereszteni mindezt a Stable változatra.

Az azóta tett Google-nyilatkozatokból kiderült, hogy a kiadásra kísérleti jelleggel került sor, miután ezeken a változatokon is volt 1 százaléknyi felhasználó, akik nagyjából egy hónapig már ezzel a funkcióval együtt használták a böngészőt. Náluk semmi probléma nem merült fel, ám a teljes felhasználói bázisnál már kibukott a hiba. A terminal server beállításokkal használt windowsos rendszerekben ugyanis az algoritmus nem felfüggesztette a Chrome tabot, hanem teljesen leradírozta annak tartalmát és üres képernyőre váltott. Ugyan a felhasználók egy frissítéssel visszakaphatták a korábbi oldalt, de mindez az esetek többségében az adatok elvesztésével járt.

A javítás csak olaj volt a tűzre

A Chrome csapata végül szűk két nap után távolról kikapcsolta a problémás funkciót a cégeknél futó Chrome-változatokban. Azonban a javítás csak még nagyobb felzúdulást váltott ki, mivel sok adminisztrátornál csak ekkor esett le, hogy a Google fejlesztői a kényük-kedvük szerint kapcsolhatnak be és ki kísérleti funkciókat a meglehetősen érzékeny terepnek tekinthető vállalati rendszerekben.

Az informatikusok eléggé el nem ítélhető módon kórusban kezdték kritizálni a Google gyakorlatát, mivel pontosan az ilyen esetek elkerülésére állítottak fel szigorú szabályokat az új funkciók bevezetésére. A sok millió dolláros üzletek gördülékenységéért felelős szakemberek többsége minimum komoly bocsánatkérést követel a cégtől, ám az okozott kellemetlenségek után az sem lenne meglepő, ha kártérítési perek is követnék a Chrome csapatának eddigi legnagyobb baklövését.

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.