A Mozilla nem kíván a jövőben mobilokkal foglalkozni, de a rendszert nem temeti el végleg.
Hirdetés
 

A Mozilla már 2012-ben tudatta a nagyvilággal, hogy készülnek a mobilra szabott rendszerükkel, amit végül a 2013-as Mobile World Congressen mutattak be. A Firefox OS vállaltan a belépő kategóriás mobilkészülékek rendszere akart lenni olyan minimális és web alapú képességekkel, amelyekkel elsősorban a fejlődő országok felhasználóit szerették volna meghódítani. Nem sikerült.

Köszönjük a figyelmet, ennyi volt

Nem sok hír érkezett az utóbbi időszakban arról, hogy miként áll a rendszer a világpiacon, ami nem is csoda, mert a Firefox OS-nek sosem sikerült látható eredményt elérnie. Tegnap azonban maga a Mozilla jelentette be, hogy nem foglalkozik többé Firefox OS alapú készülékekkel, és az ahhoz kötődő fejlesztéseket is leállítja.

A döntésről a cég nem adott ki külön sajtóközleményt, hanem azt a jelenleg is zajló Firefox fejlesztői konferencián (Mozlando, Orlando, USA) jelentette be. Ari Jaaksi, a Mozilla Connected Devices részlegének elnöke úgy fogalmazott, hogy „a Firefox OS bebizonyította a web rugalmasságát, aminek képességeit az okostelefonoktól kezdve egészen a HD televíziókig ki tudtuk használni. Mindezek ellenére nem sikerült a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítani, ezért mostantól nem kínálunk Firefox OS alapú mobilokat a szolgáltatókon keresztül”.

Ez azt jelenti tehát, hogy nem lesz több ilyen rendszerrel ellátott mobil, maga a Firefox OS azonban kap még egy esélyt. Jaaksi nyilatkozatában arra is utalt, hogy büszkék az eddigi eredményekre, amelyeket nem dobnának el teljes egészében, hanem megpróbálják azokat az IoT világában kamatoztatni. A további munka open source alapokon folyna, és minden előrelépésről, újdonságtól tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

A Mozilla eredeti szándéka az volt, hogy az olcsó mobilokkal kombinált Firefox OS alkalmas lesz a fejlődő országok, a mobilos világgal éppen csak ismerkedő felhasználóinaik meghódítására. Az általános, natív alkalmazás alapú rendszerek (iOS, Android) helyett kizárólag webes alapú applikációk futottak a készülékeken, ami mellé egy nehézkesen használható és még nehezebben optimalizálható rendszer társult.

Nem egyszerű terep

Mindezek eredményeként olyan készülékek születtek, amelyeket a „könnyű” rendszereket ellenére bonyolult volt használni, illetve a szerény képességű mobilok sem tudták zökkenőmentesen futtatni a Firefox OS-t. A kudarchoz az is hozzájárult, hogy egyetlen igazi nagy nevet sem sikerült megnyerni az ügynek, így a ZTE, az Alcatel, az LG, és néhány kevésbé ismert gyártóra (Spice Mobile, Geeksphone) maradt az úttörő munka.

Az alternatív mobilos oprendszerek területe nemcsak a Mozilla számára bizonyul nagy falatnak. A negyedéves összesítések azt mutatják, hogy az Android, iOS, Windows Phone hármas mellett egyik rendszer sem képes labdába rúgni. A Samsung támogatása miatt a Tizennek lehet valamiféle esélye a jövőben, de a Jolla készülékeken futó Sailfish OS, vagy az inkább kísérletként számon tartott Ubuntu OS is csak elszigetelten, egy két mobil támogatásával létezik.

Konzumer tech

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.