A Meta tulajdonában lévő csevegőalkalmazás az új funkciót a számunkra fontos személyek és szervezetek diszkrét követéséhez ajánlja.

Első körben ugyan csak Kolumbiában és Szingapúrban, de a WhatsApp elkezdi élesíteni a ma beharangozott új szolgáltatását, a Csatornákat (Channels). Ez a közösségi platform bejegyzése szerint lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy "egyszerű, megbízható és privát módon" kapjanak fontos híreket, tájékoztatást az őket érdeklő emberektől és szervezetektől.

A funkció az újdonságként megjelenő Frissítések (Updates) lapon keresztül lesz elérhető, ahol a felhasználó az állapotjelentések mellett megtalálja az általa követett csatornákat. Azaz az így keletkező tartalom elkülönítődik a családdal, ismerősökkel és csoportokkal folytatott beszélgetésektől.

A csatorna tulajdonképpen egy egyirányú kommunikációs rendszer, ahol az adminisztrátorok szöveget, fényképeket, videókat, matricákat és szavazásokat tehetnek közzé. Ezeket pedig a fentebb említett helyen mindenki megkapja, aki követi az adott csatornát. A számunkra megfelelő csatornák megtalálását kereshető könyvtár segíti majd. Ami a potenciális témákat illeti, a sajtóanyag különböző hobbikat, sportegyesületeket és helyi/globális szervezeteket említ. A csatornákhoz egyébként meghívólink segítségével is csatlakozhatunk.

Fő a biztonság!

Az új lehetőség kapcsán a WhatsApp nem győzi hangsúlyozni annak biztonságos, privát jellegét. Ennek mentén a csatornaadminisztrátorok személyes adatai (telefonszám, profilkép) ugyanúgy rejtve maradnak a követők előtt, mint ahogy a csatornára feliratkozók telefonszámait sem láthatja sem az adminisztrátor, sem a többi követő. Az sem nyilvános adat, hogy egy adott felhasználó milyen csatornákat követ.

Az eltűnő üzeneteiről híressé vált csevegőalkalmazás a csatornák által küldött tartalmakat sem gondolja megőrizni az örökkévalóságig. Alapesetben ezek az üzenetek 30 napig maradnak meg, ezt követően pedig a követők készülékéről is eltűnnek az anyagok. A tájékoztatásból úgy tűnik, hogy a felhasználók lehetőséget kapnak az időtartam további rövidítésére.

A "biztonsági csomag" harmadik elemét az az adminisztrátorokat érintő lehetőség adja, miszerint saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy ki követheti egyáltalán a csatornájukat, illetve arról is, hogy kívánják-e a nyilvánosan kereshető könyvtárban megjeleníteni magukat.

Érdekes módon ugyanakkor alapesetben a csatornák kommunikációja alapesetben nem kap végponti titkosítást. Ezt a cég azzal magyarázta, hogy a szolgáltatással széles közönséget szeretnének elérni. Ettől függetlenül kitérnek arra is, hogy bizonyos esetekben szükség lehet mégis erre a biztonsági rétegre, ezért "vizsgálják ennek jövőbeni lehetőségét".

A Barcelonával adják el a sztorit

Ahogy a cikk elején említettük, a Csatornák első körben csak két országban indul el, ám a WhatsApp jelezte, néhány hónapon belül igyekszik a szolgáltatást szélesebb területen elérhetővé tenni. Az biztos, hogy az indító kampányhoz sikerült komoly és potenciálisan vonzó partnereket találni. Ilyen például az FC Barcelona és a Manchester City futballklub, de az elsők között száll be többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is.

A WhatsApp célja mindezzel nyilván az, hogy az alapvetően személyes csevegésre kitalált platformon erősíteni tudja az üzleti és egyéb jellegű üzeneteket, ami nem csupán bővíti a tartalmi palettát, de potenciálisan bevételi forrást is jelent. A blogbejegyzés külön ki is emeli, hogy a vállalat bővülő fizetési szolgáltatásaival is támogatja az adminisztrátorokat, hogy azok "üzletet építhessenek a csatornájuk köré".

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.