A Meta tulajdonában lévő csevegőalkalmazás az új funkciót a számunkra fontos személyek és szervezetek diszkrét követéséhez ajánlja.

Első körben ugyan csak Kolumbiában és Szingapúrban, de a WhatsApp elkezdi élesíteni a ma beharangozott új szolgáltatását, a Csatornákat (Channels). Ez a közösségi platform bejegyzése szerint lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy "egyszerű, megbízható és privát módon" kapjanak fontos híreket, tájékoztatást az őket érdeklő emberektől és szervezetektől.

A funkció az újdonságként megjelenő Frissítések (Updates) lapon keresztül lesz elérhető, ahol a felhasználó az állapotjelentések mellett megtalálja az általa követett csatornákat. Azaz az így keletkező tartalom elkülönítődik a családdal, ismerősökkel és csoportokkal folytatott beszélgetésektől.

A csatorna tulajdonképpen egy egyirányú kommunikációs rendszer, ahol az adminisztrátorok szöveget, fényképeket, videókat, matricákat és szavazásokat tehetnek közzé. Ezeket pedig a fentebb említett helyen mindenki megkapja, aki követi az adott csatornát. A számunkra megfelelő csatornák megtalálását kereshető könyvtár segíti majd. Ami a potenciális témákat illeti, a sajtóanyag különböző hobbikat, sportegyesületeket és helyi/globális szervezeteket említ. A csatornákhoz egyébként meghívólink segítségével is csatlakozhatunk.

Fő a biztonság!

Az új lehetőség kapcsán a WhatsApp nem győzi hangsúlyozni annak biztonságos, privát jellegét. Ennek mentén a csatornaadminisztrátorok személyes adatai (telefonszám, profilkép) ugyanúgy rejtve maradnak a követők előtt, mint ahogy a csatornára feliratkozók telefonszámait sem láthatja sem az adminisztrátor, sem a többi követő. Az sem nyilvános adat, hogy egy adott felhasználó milyen csatornákat követ.

Az eltűnő üzeneteiről híressé vált csevegőalkalmazás a csatornák által küldött tartalmakat sem gondolja megőrizni az örökkévalóságig. Alapesetben ezek az üzenetek 30 napig maradnak meg, ezt követően pedig a követők készülékéről is eltűnnek az anyagok. A tájékoztatásból úgy tűnik, hogy a felhasználók lehetőséget kapnak az időtartam további rövidítésére.

A "biztonsági csomag" harmadik elemét az az adminisztrátorokat érintő lehetőség adja, miszerint saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy ki követheti egyáltalán a csatornájukat, illetve arról is, hogy kívánják-e a nyilvánosan kereshető könyvtárban megjeleníteni magukat.

Érdekes módon ugyanakkor alapesetben a csatornák kommunikációja alapesetben nem kap végponti titkosítást. Ezt a cég azzal magyarázta, hogy a szolgáltatással széles közönséget szeretnének elérni. Ettől függetlenül kitérnek arra is, hogy bizonyos esetekben szükség lehet mégis erre a biztonsági rétegre, ezért "vizsgálják ennek jövőbeni lehetőségét".

A Barcelonával adják el a sztorit

Ahogy a cikk elején említettük, a Csatornák első körben csak két országban indul el, ám a WhatsApp jelezte, néhány hónapon belül igyekszik a szolgáltatást szélesebb területen elérhetővé tenni. Az biztos, hogy az indító kampányhoz sikerült komoly és potenciálisan vonzó partnereket találni. Ilyen például az FC Barcelona és a Manchester City futballklub, de az elsők között száll be többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is.

A WhatsApp célja mindezzel nyilván az, hogy az alapvetően személyes csevegésre kitalált platformon erősíteni tudja az üzleti és egyéb jellegű üzeneteket, ami nem csupán bővíti a tartalmi palettát, de potenciálisan bevételi forrást is jelent. A blogbejegyzés külön ki is emeli, hogy a vállalat bővülő fizetési szolgáltatásaival is támogatja az adminisztrátorokat, hogy azok "üzletet építhessenek a csatornájuk köré".

Közösség & HR

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.