Gyenge fényviszonyok között is kiváló képeket lehet készíteni a Huawei P9 okostelefonnal - állította a kínai vállalat, ám a példaként közzétett kép EXIF adatai egészen durva csalásra világítottak rá.

Általános vélemények szerint a Huawei P9 okostelefonjának jól sikerült kamerája van, természetesen a maga árkategóriájában. Kétlencsés kialakítását forradalminak szánták, és, ha ez nem is jött össze, a felhasználók többsége számára a megfelelőnél jobb minőséget produkál. Számos összehasonlító videó készült már róla, álljon itt ezek közül egy, ami azért érzékelteti a kamera határait:

Nemrég azonban komolyan megrengett a bizalom a kínai gyártóban, miután feltöltött egy képet Google+ oldalára, az alábbi szöveggel:

„We managed to catch a beautiful sunrise with Deliciously Ella. The #HuaweiP9's dual Leica cameras makes taking photos in low light conditions like this a pleasure. Reinvent smartphone photography and share your sunrise pictures with us. #OO”

Vagyis, állításuk szerint, a duál Leica lencsés megoldással még gyenge fényviszonyok között is egészen jó minőségű képek készíthetők; amint az a lenti képen is látható. Arra azonban nem gondolt a Huawei közösségihálózat-kommunikációért felelős csapata, hogy a Google szolgáltatása eltárolja a képek EXIF adatait is. Az Android Police pedig kíváncsiságból belepillantott, így leránthatta a leplet a kép elkészítésének valódi körülményeiről.

Kiderült ugyanis, hogy a fényképet rögzítő eszköz, szemben a Huawei által sugallttal, egyáltalán nem okostelefon volt, sokkal inkább egy Canon fényképezőgép. Abból is egy, mintegy 2600 dolláros áron elérhető EOS 5D Mark III modell, melyen egy 1900 dolláros objektív figyelt.

És akkor most lássuk a képet:

(a képre kattintva nagyítható)

Visszhang

A botrány élét próbálta csökkenteni a vállalat, hogy egyrészt eltávolította saját közösségi oldaláról a képet, másrészt közzétett egy közleményt, melyben elismerte, hogy az ominózus kép nem a Huawei P9 okostelefonnal készült. Arra hivatkozott a gyártó, hogy a professzionális keretek között készített kép a telefon reklámjának készítése közben született, és a közösség inspirálása végett osztották meg.

„We recognise though that we should have been clearer with the captions for this image. It was never our intention to mislead. We apologise for this and we have removed the image” – olvasható a nyilatkozatban, azaz beismerték, hogy félrevezető módon került ki a közönség elé a fotó, ugyanakkor állításuk szerint nem akarták megtéveszteni az érdeklődőket. Elnézést kértek a félreértésért és eltávolították a képet.

Az vesse az első követ...

Nem a Huawei az első vállalat egyébként, amelyik megkérdőjelezhető módon próbálta meg felhívni okostelefonja kamerájának képességeire a figyelmet. 2012-ben a Nokia tett közzé egy olyan promóciós videót, melyben Lumia 920 csúcskategóriás készülékének képstabilizációs technológiáját demózta. Mint utólag kiderült, egy, a telefonnál sokkal fejlettebb videokamerával rögzítették a videót.

Konzumer tech

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.