A Sightful néhány hónap múlva érkező modelljében a billentyűzet a régi maradt, de a monitort már AR-szemüveg helyettesíti.

A laptopok formavilágát hosszú ideje adottnak vesszük, de ez nem jeleti, hogy időről időre nem bukkannának fel új megoldások az összecsukható forma mellett. A Sightful nevű cég például a Spacetop G1 nevű eszközzel jött ki, amelynek már egyáltalán nincs képernyője sem: a kiterjesztett valóság (AR) technológiában utazó Xreal segítségével egy olyan szemüveget fejlesztettek a géphet, ami képes kezelni annak összes vizuális elemét. A dolgot a Sightful marketingesei szerint így kell elképzelni:
 


Az eszköz alsó fele ennek alapján a megszokott módon működik, de a munkát már nem a hagyományos kijelzőn, hanem a speciális szemüvegen keresztül követhetik a felhasználók. Az persze nem egyértelmű, hogy a megoldás feltételezett előnyei képesek lesznek-e ellensúlyozni a nyilvánvaló hátrányait, például azt, hogy az Android egyedi változatát futtató Spacetop G1 számítógép nem lesz képes natív módon futtani egyetlen Windows vagy Mac rendszer alatti alkalmazást sem.

Érdekesnek azért érdekes

Egy másik szempont lehet, hogy a kiterjesztett valóság ebben az esetben nem hozza az AR-technológiák lényegét, a fizikai környezettel való virtuális interakciót, hiszen lényegében csak a laptopmonitor tartalmát vetíti a felhasználók szeme elé. Ehhez jön még az októberi szállítással érkező gépek 1900 dolláros ára is, ami elég magasnak tűnik hozzá, hogy túl sokan kifizessék egy ennyire véleményes eszközért – és ezen az sem segít, ha az Apple Visio Pro headsetje még ennél is sokkal drágább.

A Laptop Mag beszámolójában megszólaló szakértő úgy látja, hogy ennyiért bárki vehet magának egy AR-szemüveget, amit sokkal rugalmasabban csatlakoztathat a normál Macbook- vagy Windows-PC eszközeihez. Ennek ellenére a Spacetop G1-et érdekes kísérletnek tartják, de a korábbi kísérletek tanulsága alapján többre lesz szükség, hogy rávegyék az embereket egy teljesen szükségtelen újítás (ebben az esetben egy billentyűzetre erősített szemüveg) használatára a munkájuk során.

a kép forrása: sightful.com

Konzumer tech

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.