Egy új, az ENSZ által is támogatott összefogás üzleti, kormányzati és tudományos döntéshozók számára fejlesztene a járványhoz kapcsolódó, megbízható döntéstámogató eszközöket.
Hirdetés
 

A koronavírus felbukkanásával sorra alakulnak azok az együttműködések, amelyek célja, hogy döntéstámogató megoldásokat hozzanak létre a járvánnyal összefüggő problémákra. Erre példa az IBM által vezetett szuperszámítógépes konzorcium, amely a szükséges kapacitásokkal támogatja az ígéretes kutatási projekteket, vagy az Open COVID Pledge nevű kezdeményezés, amelynek keretei között a csatlakozó szervezetek ajánlják fel szellemi tulajdonukat a járvány elleni küzdelemhez.

Az Xprize non-profit szervezet a Pandemic Alliance koalíció felállításával ugyancsak a koronavírus megjelenésével összefüggő megoldások fejlesztését gyorsítaná fel, a Rolls-Royce (R2 Data Labs) egyik kezdeményezése pedig olyan eljárásokat fejleszt partnereivel közösen, amelyek az adatgyűjtés és adatelemzés eszközeivel segítené a kormányzati vagy piaci szereplőket az új kihívások közepette. A sor valósszínűleg még hosszan folytatható lenne, a lényeg azonban minden esetben az adatokhoz és a szakértelemhez való hozzáférés biztosítása.

Ahogy korábban írtuk, a világjárvány kitörése azt is megmutatta, hogy az előre meghatározott környezeti modellekkel dolgozó MI-k előrejelései mennyire bizonytalanná válnak, ha váratlanul megváltoznak a körülmények. Korábbi koronavírus-járványokról értelemszerűen nem állnak rendelkezésre adatok, és e lfogynak azok a minták is, amelyekre a predikciókat fel lehetne építeni. A friss, megfelelő mennyiségű és releváns információ összegyűjtése viszont egyáltalán nem egyszerű feladat.

A legújabb kezdeményezés ezen a területen a CAIAC (Collective and Augmented Intelligence Against COVID-19) néven létrehozott együttműködés, amely a törvényhozók, egészségügyi döntéshozók vagy tudósok számára fejlesztene a mesterséges intelligenciára épülő járványügyi döntéstámogató eszközöket. Az ENSZ (UNESCO), a The Future Society think-tank, a Stanford Egyetemand és a Patrick J. McGovern Alapítvány által életre keltett CAIAC techológiai partnereivel együtt kezdett a szükséges egészségügyi, társadalmi és gazdasági adatkészlet összeállításába.

Tiszta vizet öntenének az összes pohárba

A kutatóintézetek, üzleti vállalkozások vagy NGO-k már a járvány felbukkanása óta igyekeznek elemzéseket és modelleket készíteni a rendelkezésükre álló információ alapján, ez azonban nem volt kifejezetten eredményes a redundáns, hiányos vagy egymásnak ellentmondó adatok, rosszabb esetben pedig a félretájékoztatás miatt. A CAIAC éppen ezért az ENSZ megfelelő szervezetevel közösen olyan irányítási keretrendszereket állít fel, amelyek hasonlóak a klímaváltozás vagy akár a digitális szakadék vizsgálatának alkalmazásaihoz.

A szervezet kiemelte, hogy a világjárvánnyal kapcsolatosan sem az a probléma, hogy ne gyűlt volna össze rövid idő alatt rengeteg adat, hanem hogy az eltérő megközelítések, a minimális szintű tudásmegosztás és a globális koordináció hiánya miatt ezeket nem lehet hatékonyan kiaknázni. A CAIAC most az elkövetkező hat-nyolc hétben egy olyan "közös minimumra" hozott platformot teremtene meg, amely tiszta képet fest a piaci, kormányzati vagy az ENSZ-hez hasonló globális szervezetek döntéshozói számára.

Ehhez első körben a három legfontosabb területre koncentrálnak, ami meghatározásuk szerint a kontaktkövetés, az infodémia (vagyis a túlzott mennyiségű, nem kis részben hamis információ ártalmas hatásainak kiküszöbölése) és az adatokhoz való hozzáférés kiterjesztése. Ebben a CAIAC tagjai technikai, tudományos és civil társadalmi partnerekkel dolgoznak együtt annak érdekében, hogy azonosítsák azokat a területeket, amelyeken a járvánnyal összefüggő, megbízható információra a legnagyobb szükség lenne.

A CAIAC platform online elérhetősége a tervek szerint az őszre valósul meg, az ENSZ közgyűlésének szeptemberi ülésszakára időzítve. A hozzáférést legelőször az ENSZ-szel együttműködő szervezetek, nem sokkal később pedig a kormányzatok is megkapják világszerte. A rendszer egy nagy csomó statisztika szakterületekre és felhasználási esetekre bontott megjelenítését biztosítja majd, amelyek között a felhasználók az egyes országokból származó publikációkra vagy szakértői véleményekre is kereshetnek.

Cloud & big data

A kivándorlás miatt inoghat meg a brit innovációs gazdaság

Egy brit-német kutatás kimutatta: a 2016-os Brexit-szavazás után a tehetségek hosszú tömött sorokban hagyták el Nagy-Britanniát.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.