Egy felfutóban lévő felhős költségoptimalizálási módszertan hazai szakértőjének unortodox előadása, amelyből kiderül: az aprómunkát itt sem lehet megspórolni.

A tavalyi CIO Hungaryn került először elő hangsúlyosan a felhős költségek kezelésének, optimalizálásának témája. Pocsai Zsolt előadásában a hibrid rendszerek üzemeltetésében szerzett gyakorlati tapasztalatokról beszélt (előadásának főbb megállapításai azóta sem avultak). A téma – fontosságára tekintettel – idén is hangsúlyos szerepet kapott a CIO Hungary programjában, most elsősorban a FinOps módszertan kapcsán.

A fogalom tartalmával már többé-kevésbé kezdünk tisztában lenni. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, tulajdonképpen egy, a szervezet által használt cloud szolgáltatások infrastruktúráinak és költségeinek megosztott felelősségét hirdető vezetési gyakorlat, amely népszerűségének robbanásszerű növekedését annak köszönheti, hogy a szervezetek kezdenek ráeszmélni: a felhőszolgáltatások költségoldalának kézben tartása nem is olyan egyszerű.

Farkas Tamás FinOps-szakértő több mint öt éve dolgozik a Lufthansa Systems FinOps-vezetőjeként. A cloud környezet kialakításával párhuzamosan Magyarországon az elsők között épített fel komplex FinOps keretrendszert nagyvállalati környezetben. Mivel a FinOps Foundation aktív tagjaként van rálátása a felhős költségmenedzsment nemzetközi gyakorlataira, megkértük, foglalja össze azokat az elképzeléseket, melyek mentén a szervezetek komplex infrastruktúrájuk üzemeltetési költségeit optimalizálják.

A szakember előadása emellett betekintést ad abba is, milyen téves elvárások vannak a FinOps módszertannal szemben, és miért nem lehet megspórolni bizonyos aprómunkákat, ha szeretnék optimális szinten tartani felhős rendszereink költségeit.

A hangfelvétel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz az előadás prezentációját (PDF) is!
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.