Egy felfutóban lévő felhős költségoptimalizálási módszertan hazai szakértőjének unortodox előadása, amelyből kiderül: az aprómunkát itt sem lehet megspórolni.

A tavalyi CIO Hungaryn került először elő hangsúlyosan a felhős költségek kezelésének, optimalizálásának témája. Pocsai Zsolt előadásában a hibrid rendszerek üzemeltetésében szerzett gyakorlati tapasztalatokról beszélt (előadásának főbb megállapításai azóta sem avultak). A téma – fontosságára tekintettel – idén is hangsúlyos szerepet kapott a CIO Hungary programjában, most elsősorban a FinOps módszertan kapcsán.

A fogalom tartalmával már többé-kevésbé kezdünk tisztában lenni. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, tulajdonképpen egy, a szervezet által használt cloud szolgáltatások infrastruktúráinak és költségeinek megosztott felelősségét hirdető vezetési gyakorlat, amely népszerűségének robbanásszerű növekedését annak köszönheti, hogy a szervezetek kezdenek ráeszmélni: a felhőszolgáltatások költségoldalának kézben tartása nem is olyan egyszerű.

Farkas Tamás FinOps-szakértő több mint öt éve dolgozik a Lufthansa Systems FinOps-vezetőjeként. A cloud környezet kialakításával párhuzamosan Magyarországon az elsők között épített fel komplex FinOps keretrendszert nagyvállalati környezetben. Mivel a FinOps Foundation aktív tagjaként van rálátása a felhős költségmenedzsment nemzetközi gyakorlataira, megkértük, foglalja össze azokat az elképzeléseket, melyek mentén a szervezetek komplex infrastruktúrájuk üzemeltetési költségeit optimalizálják.

A szakember előadása emellett betekintést ad abba is, milyen téves elvárások vannak a FinOps módszertannal szemben, és miért nem lehet megspórolni bizonyos aprómunkákat, ha szeretnék optimális szinten tartani felhős rendszereink költségeit.

A hangfelvétel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz az előadás prezentációját (PDF) is!
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.