Az idei CIO Hungray keynote előadója az elosztott rendszerek neves kutatója – és minő véletlen egybeesés: az első hazai NFT-műalkotást megvásárló műgyűjtő. A CIO Klub podcastban Kacsuk Péter előadása.

Ahogy mondani szokták, a blockchain (akárcsak a mesterséges intelligencia) mindenre is jó. Miközben a legtöbben az elosztott főkönyvi rendszereket a piacon hektikusan viselkedő bitcoinnal azonosítják, a háttérben nemzetközi vállalatok és kutatóközpontok fektetnek rengeteg energiát abba, hogy optimalizálva és piacosítva hasznosítsák mindazt a tudást, ami a kriptopénzek fejlesztése kapcsán a világban összegyűlt. Ennek egyik terepe az NFT (non-fungible vagy nem helyettesíthető token).

Az egyik legérdekesebb területe az NFT alkalmazásának a képzőművészet. Az informatikának és a művészetnek erről a hallatlanul izgalmas határterületéről tartott előadást a 2022-es CIO Hungary első napján Kacsuk Péter, a SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek tudományos kutatólaboratóriumának vezetője.

Előadásban röviden áttekintette, miként működik a blockchain technológia, és kiderült: hogyan kerül a csizma az asztalra, azaz mi köze egy elosztott számítási rendszernek a képzőművészethez. Kacsuk Péter röviden bemutatta a kriptoművészet világát, és megpróbált arra is választ adni, hogy az NFT vajon egy felfújt lufi, vagy egy olyan új trend, amivel tartósan együtt kell élnünk.

A hangfelvétel 2022. április 28-án készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz az előadás prezentációját (PDF) is!
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.