Folytatódik a Bitport tizedik alkalommal megrendezett CIO Hungary konferenciája. Összefoglalónk az első nap szakmai programjáról.
Hirdetés
 

Ebben az évben tizedik alkalommal rendeztük meg a kétnapos tavaszi CIO Hungary konferenciát, amely a hazai informatikai vezetők legfontosabb hazai fórumaként az idén rekord számú résztvevővel és megbeszélésre váró témával rajtolt el. A konferencia Kurtisz Krisztián, az Uniqa Biztosító vezérigazgatójának keynote előadásával indult, amelynek témája a digitális vállalati ökoszisztéma felépítése volt. Ennek egyik alapvető gondolata szerint hosszú távon minden cég IT-céggé változik, amihez egyfajta járulékos hangulatként csatlakozik majd a szervezetek klasszikus alaptevékenysége.

A CIO Hungary első napja Dr. Szakál László, a Capture IT Services kereskedelmi igazgatójának prezentációjával folytatódott, ami ugyanerre a gondolatra alapozva vizsgálta a belső IT és partneri rendszer átalakulását az új üzleti környezetben. A változó ügyfélkövetelmények, a rövidülő termék-életciklusok olyan nyomás alá helyezik a szolgáltató és gyártó cégeket, ami kikényszeríti az üzleti jövőképpel párhuzamosan a folyamatok teljes körű újragondolását. Ehhez új üzleti együttműködési modellekre és szolgáltatásokra van szükség, a stratégiák sikere pedig annak folyamatos mérlegelésén múlik, hogy a vállalati hagyományok vagy azok felrúgása jelent majd nagyobb értéket a jövőben.

Ez a lineáris tervezési szemlélettől való elszakadást feltételezi, tekintettel a technológiai készségek és kapacitások exponenciális fejlődésére, illetve a technológia digitális, demokratizált, diszruptív, megtévesztő, pénzmentes és dematerializált (6D) jellegére. 
A szervezeti működés változására jellemzők az igény szerint elosztott erőforrások, az azonnali visszamérések és mindenki számára elérhető kulcsmutatók, vagy a kísérletezésre ösztönző, a tévedéseket szükséges rosszként kezelő vállalati kultúra.

A délelőtti programban a Schneider Electric részéről Szarka Attila a DCIM rendszerek felhasználási igényekhez igazodó változásáról beszélt, bemutatva az EcoStruxure rendszerek SaaS megoldásként igénybe vehető képességeit az elosztott és sokszor élőerős felügyelet nélküli informatikai rendszerek üzemeltetésében.

A digitalizációval egyre több lesz az aktuális téma

A CIO Hungary Szekeres Tamás, a Duna Elektronika technológiai igazgatójának a CIO-k jövőbeni szerepéről szóló gondolataival folytatódott. Az adatmennyiség robbanásszerű növekedésével, a vállalati folyamatok IT-függőségével az informatika mára a céges stratégia egyik alappillérévé vált. A digitális forradalom és az ezzel rokonértelmű Ipar 4.0 trendek új igényeket és új feladatköröket hívtak életre, ezzel párhuzamosan pedig a CIO-k szerepe is specializálódik és átalakul.

A VMware előadásában Czuczumanov Valentin senior solution engineer prezentálta egy teljesen szoftveresen definiált adatközpont egyszerűen telepítését és üzemeltetését, előkészítve azt a hibrid működésre a VMware Cloud Foundationnel. A VMware technológiája egyben tartalmazza a szerver-, tároló- és hálózat virtualizációt, kiegészítve ezek automatizált telepítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges monitoring és menedzsment megoldásokkal.

Az egyre növekedő adatforgalmazás és -tároláshoz kapcsolódott az Aruba Cloud kommunikációs vezetője, Gyepes Máté előadása is, aki az öko-adatkezelésről és a green IT évtizedes távlatairól számolt be. A technológiai oldalon jelentkező kihívások mellett az üzemeltetés és az energiafelhasználás is óriási fejtörést okoz, ami nem csak a green IT jelentőségének ismételt növekedését, de a koncepció újragondolását is eredményezi.
 

 

A sokadik aktuális témaként Csala Zsolt, az IPR-Insights ügyvezető igazgatója a kockázatkezelés költséghatékony módszereként alkalmazott szoftvereszköz-gazdálkodásról (SAM) beszélt, tekintettel a szoftverlicencelés összetettségére és az egyre rendszeresebb gyártói licencauditokra. Az előadás aktuális példákon keresztül mutatta be a széles körű szoftvergyártói licencelési tapasztalatokat. A szükséges informatikai, számviteli és jogi szaktudás szervezeten belüli fenntartása többnyire nem gazdaságos, erre azonban megoldást jelenthetnek a nagyvállalati ügyfeleknek átfogó SAM megoldásokat és licenctanácsadást kínáló független szakártők.

Az LSK Hungária már-már hagyományosan a nagyvállalati kommunikációs ökoszisztémák megújításának olyan új lehetőségeit mutatta be, mint amilyenek mondjuk az LSK Work2gether kollaborációs szoftver gesztusvezérelt funkciói. Leveli András fejlesztési igazgató prezentációja ezúttal olyan gyakorlati megoldásokat demózott, amelyek jól ismert problémákat küszöbölnek ki a nélkülözhetetlen belső egyeztetések során. Egy meeting egyeztetése, a tárgyaló lefoglalása, a prezentációs eszközök beüzemelése vagy a megbeszélésről az összefoglaló elkészítése például rengeteg időt rabol el a tényleges munkavégzéstől, pedig mindez megspórolható lenne.

A Dell Magyarország tanácsadója, Rab Gergely előadásából kiderült, hogy a világot és ezen belül Magyarországot milyen mérőszámok jellemzik a digitalizációt illetően. A jelen beruházásait is befolyásoló kérdések között felmerült a digitalizáció és a termelékenység viszonya, az IT szerepe a termelésben, a hatékony gyártástámogató rendszerek kialakítása vagy a saját eszközök használata, a felhő és a fog computing, vagyis az IoT rendszereket kiszolgáló, megosztott számítási infrastruktúra. A szükséges szemléletváltás fontos eleme, hogy ma már nem cégek, hanem hálózatok versenyeznek egymással, így az innovációt az ellátási láncok, a beszállítók esetében is ösztönözni kell.

Döntések és következmények a vállalati biztonságban

Az informatikai biztonság ezúttal is külön blokkot foglat el a konferencia programjában. A 2019-es API security trendekről a Balasys képviseletében Illés Gábor beszélt, összegezve a társaság elmúlt egy évének vonatkozó tapasztalatait és a tavaly nagy visszhangot kapott nemzetközi incidenseket is. A támadási felületet ugyanis sokszor éppen azok az újszerű megoldások növelik, amelyek elengedhetetlenül fontosak a szervezetek hatékonyságának fejlesztéséhez, és az API-k, a gépi kommunikáció során használt interfészek éppen ilyen biztonsági kihívásokat jelentenek.

Csizmazia-Darab István, a Sicontact IT-biztonsági szakértőjének előadása ugyancsak az IT-biztonság alapvető szerepét tárgyalta az üzletmenet-folytonosságban. A technológia és a kártevők fejlődését is bemutatva olyan gyakori hibákról esett szó, amelyek fájdalmas és drága veszteségeket okozhatnak a cégek életében, és azokról a tanulságokról, amelyek még mindig nem alkalmaznak következetesen a fejlett kibertámadások kivédésére vagy megelőzésére. Az összetett kihívásokra választ adó, új IT-biztonsági stratégiához kapcsolódott az Invitech vezető technológiai tanácsadója, Vaspöri Ferenc prezentációja is, amely a Security Operation Center (SOC) kiszervezett szolgáltatásainak működését ismertette.

A Smartsurance Technologies ügyvezetője, Szota Szabolcs az újabban svájci bicskának tekintett blockchain technológiát boncolgatta, ami ebben a szerepében már-már elkezd felzárkózni a mesterséges intelligenciához, miközben működéséről talán még annál is kevesebbet tudunk. Az előadás kitért rá, hogy pontosan hol tart pillanatnyilag a technológia és milyen iparágspecifikus megoldások léteznek: mennyiben alkalmas rá a blockchain, hogy beengedjék a nagyvállalati rendszerekbe, és mennyiben csak a startupok kísérleti terepe.

Simon Anita, a TOPdesk ügyfélkapcsolati menedzserének prezentációjával a helpdesk megoldásokra kanyarodtunk: az agilis informatika világában sokan próbálják bevezetni a scrumot a helpdesken is, erre pedig az előadás azáltal mutatott alternatívát, hogy megvizsgálta, miben tud egy Kanban tábla segíteni a first line csapatnak, szem előtt tartva a szolgáltatásközpontú IT ügyfélelégedettségi követelményeit is. Tanács Lajos, a Wunderplan IT-szervezetfejlesztési szakértője Kolbászból van-e az agilis kerítés? címmel a fenti közkedvelt kulcsszóról, az agilis szervezetről beszélt. A trend mögött a gyorsuló piaci változások követése, illetve a szervezeti működés, az IT és az üzleti terület együttműködési formáinak újratervezése áll, az előadás pedig bemutatta, hogy mit tehet ezért az IT, és mit tehet az üzleti oldal.
 


A 2019-es CIO Hungary első napjának szakmai programját az agilis vállalatra és az önszerveződő szervezetre koncentráló panelbeszélgetéssel zártuk. A kerekasztalt Szalkai Gergely projektmenedzsment-szakértő moderálta, a beszélgetés résztvevői pedig Buda Mónika, a Cetelem PMO-vezetője, Both András, az IdomSoft CIO-ja és Fejér Gábor, az Erste Bank CIO-ja voltak. A hallgatóságot interaktív szavazásokkal bevonó kerekasztal megvitatta, hogy milyen lehetőségeket és milyen buktatókat rejt az agilis működésre való átállás – egy nagyot vagy sok aprót érdemes lépni, és egyáltalán hogyan egyeztethető össze a konzervatív pénzügyi tervezés az agilis működéssel.

Beszámolónkat a 2019-es CIO Hungary második napjának eseményeivel folytatjuk!

Piaci hírek

A magyarok sem bíznak abban, hogy a kormány csak jóra használja erejét

A titkosított kommunikációt biztosító Wickr használati statisztikái szoros összefüggést mutatnak a bizalom mértéke és egyik termékük telepítési gyakorisága között.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.