Egy botnet-üzemeltetőnek sikerült banális gépelési hibával összeomlasztani saját jól kitervelt, gonosz támadását.

Gépelési nehézségekkel küzdő botnet-üzemeltető omlasztotta össze saját rendszerét. Egy elgépelt parancs elég volt ahhoz, hogy az egész jól kitervelt támadási művelet füstbe menjen. Végül ennek köszönhetően az egész botnet működésképtelenné vált.  Magát a botnetet, majd a támadó hálózat pusztulását előidéző hibás parancssort is az Akamai Technologies kiberbiztonsági kutatói fedezték fel. Akit minden technikai részlet és finomság érdekel, egy kattintásra elérheti elemzésüket.

A történet szokványosan indult. Az Akamai egyik honeypotja november első felében "fogott" egy botnetet. A Go nyelven írt kártevő (ezt a nyelvet egyre gyakrabban használják hekkerek, mert kódját viszonylag nehéz visszafejteni) gyenge bejelentkezési adatokat használó SSH-kapcsolaton keresztül fertőzte meg a rendszereket, melyekből időnként eltűnt, hogy elkerülje a lebukást. Elsősorban a játékipari és technológiai cégeket, valamint a luxusautó-gyártókat támadta, de tudott kriptovalutát bányászni, és alkalmas volt DDoS-támadások végrehajtására is. A kutatók KmsdBotnak nevezték a támadó rendszert, és elkezdték figyelni a tevékenységét, készen arra, hogy szükség esetén beavatkozzanak.

Erre azonban nem volt szükség. A botnet tesztelése közben (ennek során ellenőrzött környezetben küldtek parancsokat a botnetnek) azonban olyan hibára bukkantak, ami aktiválva magát lényegében tönkretette az egész botnet-hálózatot. "Nem mindennap találkozunk olyan botnetekkel, amelyeket maguk a fenyegető szereplők tesznek tönkre" – nyilatkozta a beszédes nevű Larry Cashdollar kutató, aki a botnet összeomlásával foglalkozó beszámolót jegyzi az Akamai blogján.

A kihagyott hibaellenőrző funkció bosszúja

Az Akamai kialakított egy speciális tesztkörnyezetet, amelyben azt vizsgálta, hogy a KmsdBot milyen parancsokat kap az ún. C2 (command-and-control) szerverétől. A megfigyelés során vették észre, hogy a botnet egy rosszul formázott parancs után leállította a további támadási parancsok küldését.

A hibás parancs a következő volt:

!bigdata www.bitcoin.com443 / 30 3 3 3 100

A parancsban, amelynek célja a kutatók szerint valószínűleg a bitcoin.com oldal elleni DDoS-támadás elindítása volt, csupán az a hiba, hogy az URL ('www.bitcoin.com') és a portszám ('443') között nincs szóköz. Ez egy olyan probléma, amit a legtöbb többé-kevésbé korrektül megírt szoftver képes lenne kezelni (pl. visszaadna egy hibaüzenetet, de nem csinálna semmit). Nem így a KmsdBot!

A kutatók rekonstruálták a parancsot, és a tesztkörnyezetükben is kipróbálták. Ekkor jöttek rá, hogy a parancs valószínűleg összeomlasztotta a fertőzött gépeken futó összes olyan Go binárist, amely a C2 szerverrel kommunikált. Cashdollar szerint ritka eset látni egy olyan fenyegetést, amely egy ilyen elgépeléssel lényegében önmagát hárítja el. A kutató szerint az eset szépen mutatja a technológia szeszélyes, ingatag természetét, meg azt is, hogy nem csak a gyanútlan célpontok hibáit lehet kiaknázni, hanem a támadókét is.

Biztonság

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.