A nagy forgalom mellett hatósági vizsgálatot is hozhat jó pár hazai kereskedőknek a novemberi akciózás. Máshol egy technikai hibából lett tízmillió dolláros veszteség.
Hirdetés
 

Úgy tűnik, egyre nehezebb trükközéssel profitot termelni a Black Friday álcája alatt. A fogyasztók tudatosabb viselkedése mellett a hazai hatóságok is fokozottan figyelnek a korábban számos problémát hozó vásárlási őrületre.

Akciós hazugságok

Ahogy arról korbban mi is beszámoltunk, az idei ünnepi szezon hungarikumja az egész hónapra elnyújtott Fekete Péntek volt. Egy akciós napnál jöbb a több - gondolhatták a kereskedők, ám közülük nem egynél fog kopogtatni az illetékes hatóság. A területért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában közölte, hogy már folyamatban vannak eljárások a hónapban végzett ellenőrzések alapján.

A webáruházakat többek között megtévesztő hirdetések és árképzéssel kapcsolatos problémák miatt vizsgálják, de sok panasz érkezett a fogyasztóvédelemhez azért is, mert a kiszállítás tényleges ideje nem egyezett a vállalt határidőkkel. A fogyasztóvédelmi próbavásárlások és ellenőrzések során idén többször felmerült a becsalogató hirdetések témája is. Ilyen lehet az, ha a vásárlásra buzdító banneren ingyenes szállítás díszeleg, ám a fizetésnél kiderül, hogy ez csak bizonyos rendelési össze felett igaz. Ez a jogszabályok szerint megtévesztő reklámnak minősül, így az ezzel reklámozó kereskedők hatósági eljárásra számíthatnak.

Az sincs rendben, amikor egy áruház hirdetésében azt hangsúlyozta, hogy csak egyetlen napon biztosítja a fekete pénteki kedvezményt, ám később újra meg újra, majdnem minden novemberi pénteken ugyanerre hivatkozva kínált akciós termékeket – az ilyen esetekben is hatósági intézkedés várható.

A tapasztalatok szerint ebben az évben is előfordult, hogy csak bizonyos termékcsoportokat akcióztak le vagy a cégek feltételhez kötötték a kedvezményt. A szakemberek találkoztak olyan esettel is, hogy egy web­áruház csupán a saját applikációban kínálta a meghirdetett, 70 százalékos kedvezményt, az online boltban viszont már nem biztosították azt. Illetve volt olyan üzlet is, amelyik teljesen átalakította az oldalát, hogy ezzel is megnehezítse a vásárlók dolgát, hogy tisztább képet alkossanak arról, mennyire is akciós egy-egy konkrét ajánlat. A trükkös árképzés ellen egyébként mindig érdemes árösszehasonlító oldalakat használni, ahol a legtöbb esetben a termék korábbi átlagárának alakulást is megtaláljuk.

Drága elütések

Azért nem minden kereskedő próbált kitolni a vásárlóival. Voltak, akik ilyen-olyan okokból, de saját maguk alatt vágták a fát. Egy hazai példa volt az az eMAG-on árult mosógép, amelyet - vélhetően egy elütés miatt - a normál ár nagyjából tizedéért lehetett a kosárba tenni. Nemzetközi kitekintésben említhető az a szépségiparban érdekelt svéd cég, amelynek boltjában 93 százalékos kedvezménnyel lehetett kapni pár óráig egy okos maszkot. Ennek kapcsán tízmillió dolláros veszteséget emleget a cég - nem éppen korrekten, hiszen maximum a gyártási költséget lehetne tiszta veszteségként számolni, ám a rendelések után kalkulált teljes áras elmaradt bevételt aligha.

A PR-trükknek is vélhető hiba következményeit egyébként a gyártó vállalja, és mindenki megkapja az okos maszkját, mint ahogy a mosógépeknek is örülhettek az időben kapcsolók.

Konzumer tech

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.