Szakemberek, céges iparági szereplők és befektetők csatlakozására is számít egy új kezdeményezés, amely az alapoktól tenné rendbe az internet biztonságát és megbízhatóságát.
Hirdetés
 
A Trustworthy Internet Movement (TIM) nevű kezdeményezést tegnap jelentették be az RSA San Franciscó-i konferenciáján. Élén a biztonság és megfelelőségi szoftverszolgáltatásokban utazó Qalys vezérigazgatója, Philippe Courtot áll, aki személyes vagyonából rögtön félmillió dollárt a frissen felálló szervezet rendelkezésére bocsátott. A TIM az elképzelések szerint olyan nonprofit, szállítóktól független projektként működik majd, amely egyesíti a technológiai ipar, az IT-biztonsági szakemberek és a tőkebefektetők erőforrásait az internet alapvető problémáinak orvoslására.Philippe Courtot keynote előadása az RSA Conference 2012 rendezvényen


A szervezet első közleménye szerint ilyen probléma például az minősítő hatóságok elégtelen ellenőrzése, az SSL protokoll irányításának kérdései vagy a malware és a botnetek terjedése, amelyek ellen beépített biztonsági megoldásokra lenne szükség már a publikus és privát felhők legalapvetőbb szintjén is. Bár a cloud technológiák a megfelelő köztesrétegeken keresztül magukban hordozzák a magasabb szintű biztonsági kontroll lehetőségét, a TIM általában az internet megbízhatósági problémáinak megoldását tekinti legfontosabb kezdeti feladatának, ami bármilyen későbbi továbblépés feltétele lesz.

Más megközelítés Az iparági veterán Courtot hangsúlyozta: többé nem technológiai, hanem társadalmi kérdésekről van szó, ahogy több mint kétmilliárd ember támaszkodik szakmai és magánéletében a világhálóra. Courtot szerint már az is igen beszédes, hogy gond nélkül bejegyezhette a gazdátlan trustworthyinternet (megbízható internet) domaint. A mindenütt jelenlévő rosszindulatú kódokon vagy éppen az e-mail spoofing (meghamisított feladóval küldött levelek) módszerein keresztül maga a böngésző vált az egyik legfőbb támadási vektorrá, míg az informatikai biztonsági megoldások jórészt reaktívan működnek.

A McAfee hálózatbiztonsági igazgatója, Pat Calhoun mindezt egy otthoni riasztórendszerhez hasonlította, amely csak a betörést követően lép működésbe, vagyis a biztonság ebben az esetben csak "utógondolat". A prevenció viszont a sebezhetőség nyilvános beismerését jelenti, ami a vállalatok, de még a magánemberek számára is nehézséget okoz. A TIM alapítója ehhez a saját példáját is hozzátette, amely szerint fogat mosni sem akkor kell, amikor már megvan a baj, így ha a biztonsági technológiákat nem az alapoknál építik be valamibe, az a megoldás óhatatlanul ki lesz téve a nulladik napi támadásoknak.

Csodacsapat A Trustworthy Internet Movement kezdeményezéséhez elvben bárki csatlakozhat, akár Magyarországon is. A szervezet oldala szerint ugyanúgy várják a fejlesztők, szakértők, cégek, befektetők vagy tudományos intézményeket jelentkezését akár a szakmai munkában való részvételre, akár egy speciális probléma megoldásának finanszírozására, sőt adott esetben a TIM is anyagi segítséget nyújtana más nonprofit projektek megvalósulásához. Kezdetben azonban mégis a háttérben működnének, így a csatlakozó partnerek listáját sem lobogtatják.

900 ezer hazai célpontja volt az online bűncselekményeknek
Tipp: az üzenet olvasás után megsemmisül!

Ennek oka, hogy első lépésben megoldást akarnak találni valamilyen közismert biztonsági probémára, hogy később jobb eséllyel álljanak a kockázati tőkebefektetők elé. Philippe Courtot szerint sok esetben, például az e-mail spoofing kapcsán, nem az a kérdés, hogy kik és hogyan csinálják; a legnehezebb feladat az lesz, hogy összetrombitálják a megfelelő személyeket, akik közösen előállhatnak a megoldással. Ez csak a nagyvállalatok, felhőszolgáltatók vagy szakmai szervezetek tehetséges szakembereinek összekapcsolásával lehetséges, és az internetszolgáltatókra is csak szervezetten lehet bármiféle nyomást gyakorolni.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.