Az amerikai elnök elrendelte a létfontosságú infrastruktúra kiberbiztonságának megerősítését, melyben fontos szerepe lesz az információcserének és az ipari partnerekkel kötendő keret-együttműködéseknek.
Rendeletet hozott Barack Obama a létfontosságú infrastruktúra kiberbiztonságának megerősítésére. A rendelet értelmében az eddig a hadiipari vállalatok számra fenntartott információcsere-programot más szektorok előtt is megnyitják, és a fenyegetésekről rendelkezésre álló információt csaknem valós időben megosztják velük. Az elnök arra kötelezte a szövetségi szerveket, hogy időben és ne titkosított jelentések formájában értesítsék az amerikai cégeket az őket fenyegető kibernetikai veszélyről.Az elnök és a telefonja – kiberbiztonságban

Az alapvető szabadságjogok nem sérülhetnek A rendelet arra is kitér, hogy az intézkedéseket úgy kell végrehajtani, hogy ne sérüljenek a személyiségi és polgári szabadságjogok. Egyúttal szorgalmazza a kiberbiztonságra vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálatát.

A kiberbiztonsági együttműködés kereteit az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (National Institute of Standards and Technology – NIST) irányítása alatt fogják kidolgozni, a hatékonynak bizonyult nemzetközi szabványok, gyakorlat és eljárás alapján.

A rendelet mellett az elnök kibocsátott egy politikai direktívát is, amelyben kritikus infrastruktúrát azon vagyontárgyak, hálózatok és rendszerek összességében határozta meg, amelyek létfontosságúak a közbizalom, valamint az ország biztonságának és jólétének biztosítása szempontjából. Ennek biztonságáért egyaránt felelősek a szövetségi, állami, helyi, törzsi és területi entitások, valamint a létfontosságú infrastruktúra köz- és magántulajdonosai, illetve üzemeltetői. A direktíva konkrét ütemtervet ír elő a kibervédelmi állami-privát együttműködés több aspektusának felülvizsgálatára. Egyebek között előírja, hogy 240 napon belül korszerűsítsék a nemzeti infrastruktúra-védelmi tervet, és két éven belül teljes egészében vizsgálják felül a "kritikus" infrastruktúrát.

A Fehér Ház a rendelettel és a direktívával kapcsolatban kiadott közleményében emlékeztetett rá, hogy Barack Obama elnök még 2009 májusában nemzeti stratégiai vagyontárgynak nyilvánította az Egyesült Államok digitális infrastruktúráját, annak védelmét pedig nemzeti prioritásnak.

A kormányzat a belbiztonsági minisztérium irányítása alatt létrehozta a Kiberbiztonság és Kommunikáció Nemzeti Integrációs Központját (National Cybersecurity and Communications Integration Center – NCCIC), amely folyamatosan monitorozza a létfontosságú infrastruktúrát, az internetet és a kiberteret fenyegető támadásokat. Az intézkedéscsomag fontos eleme a megbízható kibertéri identitás stratégia, amellyel összhangban átfogó kiberbiztonsági törvénytervezetet terjesztettek a kongresszus elé. Az indoklás szerint ugyanis a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a kormány minden szükséges intézkedést megtegyen a kibernetikai biztonság szavatolása érdekében.

Szigorúbb kiberbiztonsági szabályozást akar az EU
Magyarország is építi a kibervédelmi vonalát

Európa is erősít Az Európa Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy több mint 20 oldalas nyilatkozatot nyújtott be az Európai Parlamentnek, az Európa Tanácsnak, az európai gazdasági és szociális bizottságnak, valamint a régiók bizottságának, melyben megfogalmazták az európai kiberbiztonsági stratégia alapelveit.

Ahogy Obama rendelete, úgy az európai szabályozás is összhangot kíván teremteni az alapvető jogok, a demokrácia szabályai és a jogi normák, valamint a kiberbiztonsági előírások között. „Internetes szabadság nem létezik azonban megbízhatóság és biztonság nélkül” – áll a közleményben. A kormányok feladata az, hogy biztosítsák a hozzáférést és a nyitottságot, megvédjék az alapvető internetes jogokat, és hogy fenntartsák az internet megbízhatóságát és átjárhatóságát. Ugyanakkor – figyelmeztet a dokumentum – a kibertér jelentős részének tulajdonosai és üzemeltetői a magánszektorból kerülnek ki, így bármilyen sikeres kezdeményezést csak a magánszektor vezető szerepének elismerésével lehet megalkotni.

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.