Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.

A SpaceX már több mint félmillió előrendelést kapott a Starlink internetes szolgáltatásra, és egyelőre nem lát olyan technikai jellegű problémát, amelynek következtében ne tudná kielégíteni az ügyfeleket. Az egyetlen korlátot a sűrűn lakott városi területek jelentik, de tényleges kihívásra csak akkor számítanak, amikor már sok millió ügyfelet kell majd kiszolgálniuk – közölte tegnap a vállalat vezérigazgatója.

Elon Musk szokás szerint a Twitteren osztott meg információkat a Starlinkről, ebben az esetben a CNBC egyik munkatárásának válaszolva. Kiderült, hogy a 99 dolláros depozitok egyelőre nem járnak szolgáltatási garanciával, viszont teljes egészében visszatéríthetők lesznek. Ahogy korábban írtuk, a cég amerikai ügyfelelinek élesben már 499 dolláros belépési költséggel és 99 dolláros havidíjjal kell majd számolniuk.

A SpaceX továbbra sem jelölte meg az előrendelések mellett a tényleges felhasználók számát, sem a kereskedelmi szolgáltatás beindításának konkrét időpontját. Az valószínűnek látszik, hogy az eredeti tervekkel ellentétben az idén már nem kerül rá sor. A szolgáltatás egyelőre béta fázisban van az Egyesült Államokban és néhány más országban, Musk pedig a múlt hónapban arról beszélt, hogy a bétatesztet a konstelláció kiépítésével minden bizonnyal még a nyáron lezárják.

Sokba kerül, de van rá pénz

Ez utóbbi a SpaceX nemrég módosított licencei alapján több mint 2800 darab műholdat jelentene, melyeket az 1100-1300 kilométeres és az 540-570 kilométeres magasságok között állítanak majd különböző Föld körüli pályákra. A Starlink konstellációjába pillanatnyilag 1500 műhold kapcsolódik, a hálózat kiépítésének tempóját pedig jól érzékelteti, hogy ezek közül 610 darabot ebben az évben küldtek fel.

Az aktuális elképzelések szerint a majdani, globális szolgáltatást biztosító megakonstelláció legalább 12 ezer műholdból áll majd, amit 10 milliárd dollárba kerül összehozni, vagyis a világ minden pontján elérhető, ultragyors internetes kapcsolathoz még sok ezer műholdat kell pályára állítani. Bár a Starlink által megszerezhető piac több szempontból is hatalmas, főként ha a szabályozóknál átverekszik a mozgó járművek kiszolgálásának lehetőségeit is, a cégnek addig Musk szavaival élve egy "mély pénzügyi szakadékon" kell átnavigálnia magát.

Ebben nagy kihívás lesz például a vételhez szükséges terminálok költségeinek leszorítása, mivel ezeken a vállalat még a combos belépési díjak mellett is darabonként majdnem 1000 dollárt bukik. A rakéták építése és a műholdak világűrbe küldése természetesen tőkeigényes dolog, amibe eddig is rengeteg pénzt fektetett a világ két leggazdagabb embere, az amazonos Jeff Bezos és a Teslát is irányító Elon Musk.

A Starlink és Bezos ugyancsak több ezres műholdcsordával tervezett Kuiper projektje ebben a tekintetben egymással versenyez: a SpaceX a múlt hónapban fogadta el az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) feltételeit azzal kapcsolatban, hogy egyes műholdjainak a tervezettnél alacsonyabb pályán való elhelyezésével interferenciát tapasztalhatnak majd a Kuiper Systems által telepített szatelitektől.

Közösség & HR

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.