Ő maga nem szállt be a buliba, és nem hiszi, hogy a majmokat ábrázoló, drágán eladott digitális képektől lesz jobb hely a világ.

A Microsoft alapítója rendszeresen vitába száll a blokklánc-technológia bizonyos alkalmazásaival kapcsolatban, így többször is határozott véleményt fogalmazott meg a kriptovaluták életképességéről vagy a bitcoinbányászat pusztító környezeti hatásairól. A hét elején most újra kipécézte az ilyen típusú digitális eszközöket, köztük a nem helyettesíthető tokenekkel (NFT), amelyekről szólva a TechCrunch által szervezett egyik eseményen elmondta, hogy azok működése szerinte a "nagyobb bolond elméleten" alapulnak. Ez a közgazdasági fogalom a felkapott és túlárazott eszközök adás-vételére utal, amelyek csak csekély vagy egyáltalán semmilyen saját értékkel nem rendelkeznek, de a "bolondok" egyre drágábban vásárolják fel azokat abban a reményben, hogy annál is magasabb áron tudják majd továbbadni a "még nagyobb bolondoknak".

A kommentárok kiemelik, hogy Gates sok fektetett a digitális bankokba és pénzügyi szolgáltatásokba, de ezeket a keddi eseményen szembeállította a kriptobiznisszel, több százszor hatékonyabbnak nevezte őket a digitális valutáknál. A világ aktuálisan negyedik leggazdagabb embere még ironizált is egyet a Bored Ape Yacht Club nevű NFT-gyűjteményére utalva, megállapítva, hogy a majmokról készült, drágán eladott digitális képek nyilván hatalmasat fognak lendíteni a világon. Eközben az új piac éppen szabadesésben zuhan, ide értve fiat pénzekhez kötött árfolyamúa stablecoinokat is, szerinte azonban mindez csak az olyan befektetőket nem hatja meg, akik amúgy is szépen ki vannak tömve.

A kisebb befektetők ugyanis már komoly veszteségeket könyvelhettek el. Gates már tavaly, a piac összeomlása előtt is azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy olyan embereket terelnek bele ezekbe a mániákba, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az ilyesmit: "az általános véleményem az lenne, hogy ha kevesebb pénzed van, mint Elon Musknak, akkor valószínűleg vigyáznod kell velük." A techmilliárdos most újra világgossá tette, hogy a maga részéről nem szállt be a kriptobizniszbe sem rövid, sem hosszú távú befektetésekkel: "hozzászoktam az eszközosztályokhoz, például egy farmhoz, ahol termelnek, vagy egy céghez, ahol termékeket gyártanak." A kriptovilág egén gyülekező viharfelhőkkkel legutóbb ebben az összeállításunkban foglalkoztunk, a tágabb értelemben vett web3-as ökoszisztéma kockázatairól pedig itt írtunk részletesebben.

Piaci hírek

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.