A cég szerint a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tudjanak koncentrálni a mesterséges intelligenciával és a metaverzummal kapcsolatos fejlesztésekre.

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért mennie kell. Nagyjából így foglalható össze a Meta súgóközpontos információként álcázott közleménye, miszerint teljesen bezárják Workplace elnevezésű szolgáltatásukat.

A vállalati kommunikációs és kollaborációs platformként funkcionáló Workplace nem egyik napról a másikra fog eltűnni. A Meta meglehetősen sok időt ad a kivezetésre, hiszen csak bő két év múlva, 2026. június 1-jén húzzák le végleg a rolót. Ugyanakkor 2025 szeptemberétől a szolgáltatás már csak "takaréklángon" fog üzemelni, ami miatt a felhasználóknak egy sor funkcióról kell majd lemondaniuk. Ettől kezdve nem lehet új bejegyzéseket írni, és a korábbiakat is csak olvasni engedi a rendszer. 

A nem azonnal elmenekülő ügyfelek idén szeptembertől már csak félárat fizetnek majd a Workplace használatáért egészen annak teljes bezárásáig. A Meta közleménye szerint a költözést igyekeznek a lehető leggördülékenyebbé tenni. Hivatalos "menekülő útvonalként" a Zoom által tavaly felvásárolt Workvivo platform van megjelölve, amelyet hamarosan teljesen felkészítenek a Workplace-ügyfelek zökkenőmentes migrálására.

Egy évtizednyi próbálkozás

A Workplace-t az akkor még Facebooknak hívott cég gondos építkezés után indította el 2016-ban. A nagy ötlet az volt, hogy a Facebookon megszokott működést 90 százalékban átültetik az irodai munkára, és a dolgozók így sokkal nagyobb lelkesedéssel kommunikálnak majd a kollégákkal.

Az évekig folyamatosan fejlesztett szolgáltatással ugyanakkor sosem sikerült igazi áttörést elérni. A Slack, illetve később a Microsoft Teams sikeresen szívta el a potenciális ügyfelek többségét. A Workplace három évvel az indulása után is mindössze 2 millió fizetős felhasználót tudott felmutatni, a pandémia után pedig végleg elveszett a fókusz. Az utóbbi években már sokkal inkább a leépítés, mint az építkezés volt jellemző az üzleti egységre.

A vállalat hivatalos magyarázata szerint a Workplace-nek azért kell bezárnia, hogy a cég "a mesterséges intelligencia és a metaverzumos technológiák kiépítésére összpontosíthasson", mivel ezek azok a területek, amelyek alapvetően meghatározzzák majd a munka világát.

(Illusztráció forrása: Meta)

Közösség & HR

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.